Jump to content
  • 0

Zeszyt,rejestr szpitala polowego?Rosja 42 rok

vojtaz2

Question

Posted

Witam, zeszyt ma wymiary 26cm na 38, na okładce jest taka kartka z miejscowością i datami, nie wiem dokładnie co to jest. po za tym są wpisy , od 369 pozycji. od tej pozycji jest jako 1 osoba która przybyła do szpitala 3 stycznia 42 roku, imię nazwisko data urodzenia, stopień strzelec i kodowana wiadomość taka jak na nieśmiertelnikach, na drugiej stronie jest przebiegu choroby obrażeń i kiedy opuścił szpital oraz gdzie został skierowany, na front lub pociąg specjalny lub samolot. chciałbym się dowiedzieć w jakim rejonie mógł być ten szpital położony, chciałbym też podać kilkanaście kodów i imion i nazwisk, może uda się wam coś rozczytać z fotek które umieszczę. ciekawią mnie te kody takie jak na nieśmiertelnikach

14 answers to this question

Recommended Posts

Posted

1 stronę tego zeszytu się zaczyna tak, chyba to jest kontynuacja poprzedniego zeszytu, tego nie wiem, na następnej kartce liczba pierwsza osoby która jest wpisana do tego zeszytu jest 369, wydaje się że brakuje kilkanaście kartek, hmm

Posted

druga strona, ciąg dalszy wpisów z fotki wcześniej, na niej zawarte są choroby i kiedy opuścili szpital i gdzie, jak ktoś zna język i przeczyta to proszę o przetłumaczenie

Posted
2/K.T.A.602 to 2 komp./Kranken Transport Abteilung 602 poniżej O6 286 to numer poczty polowej zapene tejże jednostki.
Posted
Skoro Krankensammelstelle Simferopol to K.T.A.602 działała wówczas na Krymie, data 01.42 też do tego pasuje.
Posted
Nie mogę znaleźć w sieci informacji o jednostce nr.602 ,tu trochę ogólnych wiadomośći o K.T.A http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Krankentransportabteilungen/Gliederung-R.htm
Posted
Na okładce widnieje nazwa Durchgangsliste czyli jest to lista przewozowa delikwentów których 602 oddział transportu sanitarnego przewoził.
Posted
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/img_0631_copy.jpg przykładowo na tej stronie w rubrykach są następujące dane,od lewej /numer kolejny / imie i nazwisko / data ur./ stopień wojsk. / aktualny przydział / dane z nieśmiertelnika / numer poczty polowej delikwenta - winien odpowiadać aktualnemu przydziałowi /

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information