Skocz do zawartości

Po elektrolizie

timki74

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zrobiłem moja pierwszą elektrolizę i jestem zadowolony z efektu,ale ten osad...
Robiłem na klamrze metalowej i rdza zeszła,choć powstało parę dziurek(klamra kiepski stan),wyjmowałem co parę minut(z cztery razy)zmieniłem wodę,przestraszyłem się na początku bo z elektrody i fanta leciały ostre bąbelki-ale przy NAOH tak ma być,że bąbelkują dwa!
Lecz ten osad,nie wrzucam zdjęcia bo klamra widać pęekny metal w paru miejscach,ale reszta jakby spalona!!!Cała czarna!
czy teraz czeka mnie tylko szczotka druciana?
Zawsze tak jest po elektrolizie?Myślałem ,że lekko czernieje,a tu prawie cały fant w osadzie!
Czyli tylko szczotka druciana?

ten czarny osad to warstwa korozyjna prawdopodobnie. przedmiot nie doczyszczony. ale jak mozesz to daj fote bedzie lepiej cos napisac. kiedys robiłem elektrolize i po jakims czasie zaczeła pojawiac sie powierzchnia ciemna , podobna do oksydy ponadto punktowo widac było zdrowy srebrzysty metal. myslałem ze ten cimny osad to zdrowy metal ale okazał sie kruchy , była to nietypowa warstwa korozyjna bo dzieki niej widoczna była pierwotna powierzchnia. usuniecie jej zatarło by kontury przedmiotu, zostawiłem.

Ok dziękuje bardzo za wskazówki,spróbuje szczotką delikatnie i tyle,a stan jest fatalny,była w kwasie,elektroliza i teraz fosol i szczotka delikatnie i konserwacja..
Nie widzieliście jej na początku!!
i tak wg mnie wyszła ok jak na swój stan.
Pozdro wszystkim!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie