timki74 Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Dzisiaj zrobiłem moja pierwszą elektrolizę i jestem zadowolony z efektu,ale ten osad...Robiłem na klamrze metalowej i rdza zeszła,choć powstało parę dziurek(klamra kiepski stan),wyjmowałem co parę minut(z cztery razy)zmieniłem wodę,przestraszyłem się na początku bo z elektrody i fanta leciały ostre bąbelki-ale przy NAOH tak ma być,że bąbelkują dwa!Lecz ten osad,nie wrzucam zdjęcia bo klamra widać pęekny metal w paru miejscach,ale reszta jakby spalona!!!Cała czarna!czy teraz czeka mnie tylko szczotka druciana?Zawsze tak jest po elektrolizie?Myślałem ,że lekko czernieje,a tu prawie cały fant w osadzie!Czyli tylko szczotka druciana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aliens Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 gdzie te zdięcia??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Cytata: ie wrzucam zdjęcia". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Więc jaka rada koledzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 ten czarny osad to warstwa korozyjna prawdopodobnie. przedmiot nie doczyszczony. ale jak mozesz to daj fote bedzie lepiej cos napisac. kiedys robiłem elektrolize i po jakims czasie zaczeła pojawiac sie powierzchnia ciemna , podobna do oksydy ponadto punktowo widac było zdrowy srebrzysty metal. myslałem ze ten cimny osad to zdrowy metal ale okazał sie kruchy , była to nietypowa warstwa korozyjna bo dzieki niej widoczna była pierwotna powierzchnia. usuniecie jej zatarło by kontury przedmiotu, zostawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Raz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Dwa. Wiec co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 te zdjecia , bardzo brzydkie sa, ale tak jak pisłem nie doczyszczona jest. moga sie pojawic wiesze wrzery jak usuniesz, zostawic, lub jesli chcesz to posmarowac roztworem taninu w celu ujednolicenia barwy całego przedmiotu , zrobi sie cała ciemna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Ok,czyli szczotka druciana odpuścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 no cudu z niej nie zrobisz :) machnij dosłownie pare razy delikatnie szczota a pozniej nałoż tanine barwa klamry ujednolici sie , bedzie ciemna jak oksyda , jak by za bardzo ciemna sie zrobiła to wata stalową zbierasz nadmiar taniny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Ok,dzięki,ale powiedz mi dlaczego nie doczyszczona?Tzn,że podczas elektrolizy ja żle czyściłem?Mam też hełm do elektrolizy i już się boje....co to znaczy niedoczyszczona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 25 Kwiecień 2010 Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Jaka znowu niedoczyszczona, dobrze wszystko jest!!!Po elektrolizie czarny osad jest na każdym fancie, to jest naturalne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Kwiecień 2010 Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Carny osad na koniec czyści się szczotką, jest to normalne. W tym wypadku odradzam czyszczenie bo stan jest kiepski i może nie wytrzymać. Można próbować doczyścić ręcznie włókniną na mokro.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Ok dziękuje bardzo za wskazówki,spróbuje szczotką delikatnie i tyle,a stan jest fatalny,była w kwasie,elektroliza i teraz fosol i szczotka delikatnie i konserwacja..Nie widzieliście jej na początku!!i tak wg mnie wyszła ok jak na swój stan.Pozdro wszystkim! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.