tyfus Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Napisano 22 Kwiecień 2010 to było moje pierwsze skojarzenie po znalezieniu - fragment zapalniczki.Po oczyszczeniu, pojawiły się wątpliwości....ponieważ nie mam koncepcji od czego jest ten element - tytuł dałem taki jak pierwsze przeczucie - wujek google też niestety nie chce pomóc :)w Was nadzieja, że może się spotkaliście z czymś podobnym
Hebda Napisano 22 Kwiecień 2010 Napisano 22 Kwiecień 2010 rozumiem że tak się składa jak na foto? czy w miejscu karbowanego pierścienia da się odkręcić?nawigacja?sekstans?dalmierz?cos do ustalania pozycji?w jakim terenie wyszło?
tyfus Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Napisano 22 Kwiecień 2010 na szybko dorobiłem fotki - sorry za jakość :)żaden z elementów nie daje się odkręcić. jedyny ruchomy - to dźwigienka
tyfus Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Napisano 22 Kwiecień 2010 maksymalne odchylenie skrzywionej dźwigienki w lewo"
tyfus Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Napisano 22 Kwiecień 2010 przedmiot jest niewielki - porównanie z groszem
Hebda Napisano 22 Kwiecień 2010 Napisano 22 Kwiecień 2010 może i pomysł głupi..ale spać nie daje:)może to część instrumentu muzycznego?np zawór/tłok od trąbki?to tylko sugestiarównie dobrze może być od jakiegoś innego instrumentualbo w ogóle od czegoś innego...
ktc Napisano 22 Kwiecień 2010 Napisano 22 Kwiecień 2010 szukałem szukałempocząwszy od zabytkowych laserów,dalmierzy a skończyłem na instrumentach dętych...i niestety nic...ciekawość mnie chyba zje jak się nie dowiem co to :)
Hebda Napisano 22 Kwiecień 2010 Napisano 22 Kwiecień 2010 oczywiście ewentualnie od jakiegos starego instrumentu,,,
ktc Napisano 22 Kwiecień 2010 Napisano 22 Kwiecień 2010 widzę że nie sam szukałem w tym kierunku,też miałem takie przypuszczenia ale po co ta porcelana i szklany element??
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 ja sugerując się nazwą VENUS, hmmm.....myślałem o jakimś spryskiwaczu od flakonika perfum :))ale też mi to szkiełko nie pasi i co najgorsze...przedmiot ten wyszedł na terenie dawnego obozu jenieckiego....także nawet te perfumy i jeńcy nie bardzo banglają :)
Hebda Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 taporcelana"na zdjęciu(ze zdjęcia)przypomina mi syf który zawsze wygrzebuje ze spłonek rac,taka stwardniała tektura czy coś..bez kitu,gdybym pomacał to może bym miał natchnienie:)często tak mam:/a tu z foto ni da rady..zapalara chyba odpada przez to szkiełko..sygnatyra jest więc to raczej dość masowo było robione..na rączce jestgroszek"możnaby rzec że antypoślizgowy..zarazem malutkie to to jest:/cos mi świta ale nie rozgryze tego chyba
Hebda Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 widać może czy fant był skręcany?w sensie że część gdzie jest szkiełko była kiedyś mozliwa większa fragmentacja/rozkręcenie?
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 hmmm, raczej nie....oglądam tą popierdółkę z każdej strony..... normalnie mnie osłabia :)
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 zastanawiały mnie te kropeczki na szkiełku
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 widok pod światło od strony iby porcelanki"widać jakby dwa kanaliki
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 z drugiej strony, od strony szkiełka....nic nie widaćchociaż.....Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 02:40 23-04-2010
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 wziąłem cieniutki drucik i.....przez jeden z tych kanalików przechodzi, trochę ciężko ale przechodzidrugi jest zaczopowany - nie dało rady przepchnąć....
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 tą niby porcelankę lekko zacząłem drapać - kruszy się, jak twardy, skamieniały....hmms gipspodejrzewam, że ta masa była jako uszczelnienie może ?
Hebda Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 może faktycznie coś z instrumentów dętych?to by tłumaczyło te uszczelnienie..tylko to szkiłko..jakis wziernik,wizjer?
ktc Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 firma Venus produkuje instrumenty muzyczne(dęte)możliwe ze to jej produkt tzn. jego część.szukałem zabytków w tym kierunku ale bez efektówtu strona z aktualnymi produktami tej firmyhttp://www.venus-instruments.com/venus_tuba.htmljak to mówią- z problemem trzeba się przespać:)jutro jeszcze poszukam..
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 miałem do czynienia z instr.dętymi - czaję co masz na myśli.tylko podobne zaworki przy takich instrumentach mają większą średnicę i służą do spustu tego, co się w ten instrument nadmuchało :) czyli para i ślina.przez te malutkie otworki w tej popierdółce nawet woda za bardzo nie chce lecieć....już sprawdziłem :))
Kopacz1 Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/Zamekkap_czproch.JPG/250px-Zamekkap_czproch.JPG&imgrefurl=http://pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_kapiszonowy&usg=__0aSS5dbWBaRMgNn7FZboxQ2yL8I=&h=187&w=250&sz=13&hl=pl&start=10&um=1&itbs=1&tbnid=LW8CRG6u-VS50M:&tbnh=83&tbnw=111&prev=/images%3Fq%3Dkominek%2Bpistoletu%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN%26rlz%3D1R2GGLL_pl%26tbs%3Disch:1
pustertal Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 Witam,a może coś z gastronomii?To coś" przypomina mi zamknięcie dzbanuszka na przyprawy, np. oliwę. Ruchoma klapka mogłaby zakrywać dzióbek-dozownik dzbanuszka a podstawka" z szklanym i porcelanowym wypełnieniem mogła być częścią korka zamykającego całość od góry.Pozdrawiam
Hebda Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 przespałem się z tą ciekawością:)KOPACZ1,podobne ale spójrz na rozmiar..maleństwo jak 1grosz PLNchyba że wtedy były pistoleciki orebkowe"?no i to szkiełko..
Pytanie
tyfus
Po oczyszczeniu, pojawiły się wątpliwości....
ponieważ nie mam koncepcji od czego jest ten element - tytuł dałem taki jak pierwsze przeczucie - wujek google też niestety nie chce pomóc :)
w Was nadzieja, że może się spotkaliście z czymś podobnym
54 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.