Jacek.Ant. Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Wygląda że to ten typ http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=2561
8total4 Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 są kłopoty z identyfikacją tego guzika, znane jest dosłownie kilka sztuk i nikt nie napisał konkretów.najpewniej guzik z okresu Powstania Listopadowego.pozdro.
Wyro Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Marek, piękny traf, gratuluję! Takie bodajże dwa guziki wyszły pod Otwockiem, słyszałem tez, ze ktoś na Olszynce trafił. Wielki rarytas i rzadkość! Na tym forum specem od guzików z 1830-31 jest SZZ, musisz go zapytać, ale kiedyś rozmawialiśmy o tym guziku, że była to jakaś mała formacja w trakcie powstania. Nie wiem dlaczego na buttonarium upierają się, że to przed powstaniem i że liczono przez tą Pogoń" na zryw Litwinów... Byc może, ale nie koniecznie. Takie było godło Polski podczas powstania, Orzeł i Pogoń. Cynkowy, piękny, rarytas. Jak na ten materiał to fajny stan. Gratulacje raz jeszcze. I podpytaj SZZ o szczegóły. A mi na GG napisz gdzie wyszedł i zabierz mnie z sobą:)
SZZ Posted April 21, 2010 Posted April 21, 2010 Witam,tak jak napisał Wyro to guzik niezidentyfikowanej formacji z okresu Powstania Listopadowego, być może Legii Litewsko-Ruskiej, znany również w wersji oficerskiej.Pozdrawiam
SZZ Posted April 21, 2010 Posted April 21, 2010 I jeszcze jedno, guzik został odlany z cyny, a nie cynku, w związku z tym rozpada się. Warto go jakoś zabezpieczyć przed przemianą w szary proszek.Pozdrawiam
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.