Jump to content

Guzik z orzełkiem w koronie

Recommended Posts

Posted
są kłopoty z identyfikacją tego guzika, znane jest dosłownie kilka sztuk i nikt nie napisał konkretów.

najpewniej guzik z okresu Powstania Listopadowego.
pozdro.
Posted
Marek, piękny traf, gratuluję! Takie bodajże dwa guziki wyszły pod Otwockiem, słyszałem tez, ze ktoś na Olszynce trafił. Wielki rarytas i rzadkość! Na tym forum specem od guzików z 1830-31 jest SZZ, musisz go zapytać, ale kiedyś rozmawialiśmy o tym guziku, że była to jakaś mała formacja w trakcie powstania. Nie wiem dlaczego na buttonarium upierają się, że to przed powstaniem i że liczono przez tą Pogoń" na zryw Litwinów... Byc może, ale nie koniecznie. Takie było godło Polski podczas powstania, Orzeł i Pogoń. Cynkowy, piękny, rarytas. Jak na ten materiał to fajny stan. Gratulacje raz jeszcze. I podpytaj SZZ o szczegóły. A mi na GG napisz gdzie wyszedł i zabierz mnie z sobą:)
Posted

Witam,
tak jak napisał Wyro to guzik niezidentyfikowanej formacji z okresu Powstania Listopadowego, być może Legii Litewsko-Ruskiej, znany również w wersji oficerskiej.
Pozdrawiam

Posted
I jeszcze jedno, guzik został odlany z cyny, a nie cynku, w związku z tym rozpada się. Warto go jakoś zabezpieczyć przed przemianą w szary proszek.
Pozdrawiam

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information