KsięstwoCieszyńskie Napisano 19 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2010 Witam,szukałem na forum ale nie znalazłem nic jednoznacznego. Czy koledzy wiedzą coś na temat saperek w Wojsku Polskim, zwłaszcza w kampanii wrześniowej? Jakie jednostki, czy pododdziały nosiły saperki? Jak takie saperki wyglądały?Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam,KC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 19 Kwiecień 2010 Share Napisano 19 Kwiecień 2010 Dość fajnie temat porusza A.Smoliński w artykule But saperski wz 31" opublikowany w czasopismie Mars" - rok 2000 lub 2002 ( pisze z pamieci).Jest to najobszerniejsze opracowanie nt saperek wz 31 i spraw tarktujacych o polskich butach wojskowych wogóle jakie mialem okazje poznac.Prócz saperek wz 31 istnialy takze saperki wz 25 oraz osatatni model opracowany pod koniec lat 30 - wykazujacy nowatorskie cychy kontrukcyjne jak w trzewikach wz 38/39, dotychczas szerzej nie opisywany ( egzemplarz na wystawie w zbiorach Muzeum Katyńskiego).Typ buta obecny w WP w słuzbie łacznosci ( nie dotyczy plutonow lacznosci w pułakch pichoty), w słuzbie saperskiej ( nie dotyczy plutonow pionierów w pułkach piechoty), w broni pancernej,w marynarce wojennej,w kompaniach wartowniczych, w artylerii przeciwlotniczej, w kompaniach ckm niektórych pułków piechoty( np tak było w warszawskim 36 ppLA - wg relacji ówczesnego oficera pułku -por.J.Kuropieski). Istnieje tez informacja o wydawaniu tego typu obuwia w czasie mobilacji w niektórych rezerwowych dywizjach piechoty, ale skala zjawiska oraz wskazanie które to konkretnie jednostki jest trudne do okreslenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertRobin88 Napisano 14 Czerwiec 2010 Share Napisano 14 Czerwiec 2010 Z tego co ja wiem to saperki posiadali żołnierze KOP Berezwecz pod Węgierska Górka... Też sie tym interesuje ponieważ odtwarzam w/w żołnierza i szukam zdjęć.Saperki posiadali też w 2 Morskim Dywizjonie Artylerii Przeciwlotniczej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 5 Kwiecień 2011 Share Napisano 5 Kwiecień 2011 A jak było we wcześniejszym okresie? Zapewne pułki o rodowodzie wielkopolskim na wyposażeniu miały Marschstiefel M1866. Wydaje mi się, że buty wz. 31 w jakimś tam stopniu wykorzystują ten wzór. A jak to się miało z saperkami wz. 25? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 5 Kwiecień 2011 Share Napisano 5 Kwiecień 2011 A artykuł dr. Smolińskiego jest dostępny także w sieci:http://www.home.umk.pl/~asm/art3.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.