EnemyofGod Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Napisano 18 Kwiecień 2010 1. Czy otwór zrobiony w miejscu nominału świadczy o tym, że jest to fals z epoki? 2. Czy mozna na podstawie tego zdjęcia określić czy jest to srebro, czy posrebrzana miedziana blaszka? 3. Czy faktycznie jest to, tak jak mi się wydaje 3 krajcary Leopolda I?4. Czym to najlepiej wyczyścić?
tadziu6 Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 Otwór w monecie nie świadczy , że jest to fals . Z tego zdjęcia na 90 procent można stwierdzić , że jest to moneta srebrna . Dobrze się Tobie wydaje , że jest to Leopold , 3 krajcary . Wyczyścić możesz słabym roztworem kwasku cytrynowego . Pozdrawiam.
8total4 Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 nie czysc tego zadnym kwaskiem, bo to srebrzony ogniowo, albo bilonowy fals.czcionka ańczy", orzeł ma dwie nierówne głowy z dziobem jak tukan itp.pozdro.
EnemyofGod Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Napisano 18 Kwiecień 2010 Dzięki.Czy nie zaszkodzi tej monetce jak ją wymoczę w wodzie utlenionej?
EnemyofGod Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Napisano 18 Kwiecień 2010 Żeby nie mnożyć wątków spytam tutaj: Czy kopiejka to też fals?
krank Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 ja też się dorzucę do wątku a mianowicie jaki jest najlepszy domowy sposób na czyszczenie srebrnych monet??
Gniewkos Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 Ja jak mam pewność na 100%, że monetka jest srebrna dobrej próby to łyżeczka czubata kwasku cytrynowego, 1/10 szklanki gotującej wody. Mieszam to i wkładam monetkę ale cały czas obserwuje co się dzieje z nią nigdy nie zostawiam bez opieki!!! Wyjmuję przecieram i aż do uzyskania dobrego efektu.Na końcu jak zostają czasami czarne place to biorę miękką ściereczkę, odrobinę mleczka do czyszczenia zlewów metalowych i pocieram monetkę. Przykład na zdjęciu moneta wyczyszczona w ten sposób, jak wszyła nie mam niestety fotki ale była czarna i miała sporo nalotu + patyna.pozdro!
krank Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 gniewkos ta 50 to konkretna duża i gruba moneta,zapomniałem dodać że chodzi mi raczej o cienkie srebrne monety grosze,dwudenary Zygmunta III Wazy,szelągi Jerzego Wilhelma itd.....
8total4 Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 zapraszam do działu konserwacji.ps. nie polecam domowego czyszczenia monet, bo raczej nie zyskują przez to na wartości (sentymentalnej i numizmatycznej oczywiście, bo o pieniądzach nie rozmawiamy).pozdro.
Gniewkos Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 szeląg ryski Zygmunt III Waza (wg ID) czyszczona cytryną delikatnie
Gniewkos Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 i 3 krajcary też z cytrynki, więc ja jadę cytryną!pozdro!
Gniewkos Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 łeeeeeeeeeeee sorki za zaśmiecanie!tak jak 8..4 napisał 100% prawdy!ale ja tam lubię jak mi się tam sreberko błyszczy, ma cieszyć oko, a wartość mam gdzieś:)pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.