Skocz do zawartości

Srebrne 3 krajcary. Fals z epoki?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1. Czy otwór zrobiony w miejscu nominału świadczy o tym, że jest to fals z epoki?
2. Czy mozna na podstawie tego zdjęcia określić czy jest to srebro, czy posrebrzana miedziana blaszka?
3. Czy faktycznie jest to, tak jak mi się wydaje 3 krajcary Leopolda I?
4. Czym to najlepiej wyczyścić?

Napisano
Otwór w monecie nie świadczy , że jest to fals . Z tego zdjęcia na 90 procent można stwierdzić , że jest to moneta srebrna . Dobrze się Tobie wydaje , że jest to Leopold , 3 krajcary . Wyczyścić możesz słabym roztworem kwasku cytrynowego . Pozdrawiam.
Napisano
nie czysc tego zadnym kwaskiem, bo to srebrzony ogniowo, albo bilonowy fals.
czcionka ańczy", orzeł ma dwie nierówne głowy z dziobem jak tukan itp.

pozdro.
Napisano

Ja jak mam pewność na 100%, że monetka jest srebrna dobrej próby to łyżeczka czubata kwasku cytrynowego, 1/10 szklanki gotującej wody. Mieszam to i wkładam monetkę ale cały czas obserwuje co się dzieje z nią nigdy nie zostawiam bez opieki!!! Wyjmuję przecieram i aż do uzyskania dobrego efektu.
Na końcu jak zostają czasami czarne place to biorę miękką ściereczkę, odrobinę mleczka do czyszczenia zlewów metalowych i pocieram monetkę. Przykład na zdjęciu moneta wyczyszczona w ten sposób, jak wszyła nie mam niestety fotki ale była czarna i miała sporo nalotu + patyna.

pozdro!

Napisano
gniewkos ta 50 to konkretna duża i gruba moneta,zapomniałem dodać że chodzi mi raczej o cienkie srebrne monety grosze,dwudenary Zygmunta III Wazy,szelągi Jerzego Wilhelma itd.....
Napisano
zapraszam do działu konserwacji.

ps. nie polecam domowego czyszczenia monet, bo raczej nie zyskują przez to na wartości (sentymentalnej i numizmatycznej oczywiście, bo o pieniądzach nie rozmawiamy).
pozdro.
Napisano
łeeeeeeeeeeee sorki za zaśmiecanie!

tak jak 8..4 napisał 100% prawdy!

ale ja tam lubię jak mi się tam sreberko błyszczy, ma cieszyć oko, a wartość mam gdzieś:)

pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie