Skocz do zawartości

medalik Rzymski?

krank

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam mam taki o to medalik wielkość jak na zdjęciu słabe foto ale niestety nie mam czym lepszych zrobić,na tej stronie widać dwie postaci po lewej coś pisze ale nie mogę rozczytać,pod postaciami pisze ROMA" na drugie stronie też jest jedna postać i napis którego nie mogę rozczytać,jeżeli ktoś się z takim medalikiem spotkał to proszę o wszelkie informacje i datowanie jeżeli to możliwe,z góry dzięki i pozdrawiam

Napisano
lepszych fotek nie wstawię bo jak pisałem nie mam czym ale i tak na lepszych fotkach nic więcej nie zobaczysz niż na tych co są....
Napisano
krank... taka mała rada... nawet kiepskim sprzętem można ładne fotki klepać... dobierz odpowiednie tło... najlepiej sprawuje się jakiś ciemny materiał absorbujący błysk flesza... i jak dodajesz jakiś punkt odniesienia to nie dawaj takich miarek bo sprzęcik ostrość gubi... ja np. swoje fotki, robię telefonem z matrycą 3,2 ale na osłonie głośniczka przy kompie, i rzadko mi się zdarza żeby fotka nie ładna wyszła... poeksperymentuj z tłami... na takie drobiazgi jest w sam raz... cierpliwości też trochę trzeba ;-)
pozdro
Szczurek
Napisano
a skąd takie twierdzenie? nie widzę na nim motywów religijnych zresztą nie znam się na medalikach,a po z tym w miejscowości której go znalazłem biegła rzymska trasa handlowa
Napisano
cytat z wikipedi O najdawniejszej historii wsi świadczą liczne znaleziska narzędzi kamiennych sprzed 10 000 lat - potwierdza to, że były tu koczowiska ludzkie. O prehistorii świadczy również cmentarzysko szkieletowe znalezione w czasie budowy drogi w 1958r.Przez wieś biegł Rzymski szlak handlowy znajdowano również monety Rzymskie a także bryłę bursztynu"
Napisano
krank nie sprecyzowałem o jaki materiał z osłonki głośników... plastik jaki by nie był matowy to i tak zawsze odbije światło... spróbuj na materiale takim tkanym, na ciemnych (czarnych) jeansach albo coś... ;-)

pozdro
Szczurek
Napisano
ja wcale nie sugeruje że 10tyś. lat temu był u mnie szlak handlowy,bo był o wiele później....zapominacz skąd wiesz że w bukowej?? dzięki total za pomoc
Napisano
Czemu upieracie się przy używaniu lampy błyskowej do zdjęć makro? Do takich zdjęć używa się wyłącznie oświetlenia zewnętrznego bocznego, który przy odpowiednim ustawieniu potrafi wydobyć szczegóły niewidoczne gołym okiem w świetle dziennym.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie