Vincent_Vega_69 Posted April 14, 2010 Author Share Posted April 14, 2010 We wrześniu 1939 roku, w okolicy Mszczonowa - dokładniej w okolicy wsi: Piekary, Lindów, Podlindowo, Piekarowo - został zestrzelony niemiecki samolot. Czy ktoś z Was słyszał coś o takim fakcie? Może ktoś posiada dokładniejsze i oficjalne informacje na ten temat? Może w dokumentach lub książkach, wspomnieniach coś o tym jest wspomniane? Z moich ustaleń wynika, że samolot został zestrzelony przez dwa polskie samoloty. Można domyślać się, że niemiecki aeroplan to był bombowiec bowiem polskie, atakujące go były znacznie mniejsze. Dodatkowo jego załoga składała się z więcej niż 2 osoby. Niektórzy z niemieckiej załogi przeżyli , inni nie.Jeśłi ktoś ma jakiekolwiek informację to bardzo proszę o nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crolick Posted April 16, 2010 Share Posted April 16, 2010 Wg Emmerling 'Luftwaffe nad Polską', cz. II 6 IX na południowy zachód od miasta Piekary 3 P.11c zestrzeliły He.111P (5J+DL) z I./KG 4. Olt. Freudenberg, Uffz. Weber, Uffz. Damm zginęli. Czwarty członek załogi - Ogefr. Pätzold został wzięty do niewoli i następnego dnia zamordowany przez Wojsko Polskie strzałem w głowę podczas ewakuacji miasta. Drugi He.111P (5J+CL) spadł w okolicach Grójca (za Przesławicami). Cała załoga (Uffz. Ambrosius, Uffz. Schuy, Ogefr. Riedel, Uffz. Sailer) zginęła.Wg. Cynk 'Polskie lotnictwo myśliwskie w boju wrześniowym' 3 P.11c z dyonu III/6 (ppor. Główczyński, plut. Prętkiewicz, kpr. Urbańczyk) zgłosiło zestrzelenie 2 He.111 (Główczyński samodzielnie, Prętkiewicz i Urbańczyk drugiego zespołowo). Z pewnością jedno ze zgłoszeń odpowiada He.111 spod Piekar, a drugie spod Przesławic.Andrzej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vincent_Vega_69 Posted April 26, 2010 Author Share Posted April 26, 2010 Andrzeju, wielkie dzięki za te informacje. Są dla mnie i kilku innych osób niezwykle cenne. O tym zamordowaniu to nie wiadomo do końca jak było. Od naocznych świadków słyszałem nieco inny opis ale chyba nie ma co już tego roztrząsać...Jeszcze raz bardzo dziękuję i gdyby pojawiły się jakieś inne informacje to bardzo prosze o wklejanie ich w tm wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robkarsan Posted July 25, 2011 Share Posted July 25, 2011 Witam.Vincent ja słyszałem o miejscu upadku tego samolotu w miejscu gdzie dziś stoi kapliczka lecz po drugiej stronie drogi.Miejsce to skrzyżowanie w Piekarach na Zimnice.Słyszałem to od mieczkanki Piekar.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vincent_Vega_69 Posted July 29, 2011 Author Share Posted July 29, 2011 Witam. Mniej więcej to jest to miejsce o którym mówisz ale nie do końca. Faktycznie po drugiej stronie drogi ale kilkaset metrów dalej - już za Piekarami i za skrzyżowaniem na Lindów. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crolick Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 Vincent - a możesz zamieścić informacje dot. Pätzolda uzyskane od naocznych świadków?Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.