necroskop Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Witam.Ten Zajcew istniał, nie wiem tylko czy żyje jeszcze. Kiedyś na TV3 był program o walkach ulicznych i był z nim wywiad jako że był Bohaterem Związku Radzieckiego. Jego karabin jest wystawiona w jakimś muzeum w Moskwie. I jeszcze jedna ciekawostka, która jest jakś pomijana w filmach tego typu, otóż powiedział on że nie było czegoś takiego jak ęce do góry". Seria i do przodu.Pozdrawiam Marek
Leuthen Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Czy Zajcew istniał czy nie - tego nie wiem - na własne oczy go nie widziałem, ani nie walczyłem w Stalingradzie :-) Natomiast, nazwijmy ją, oficjalna wersja działalności Zajcewa w Stalingradzie (przynajmniej ta zaprezentowana we wspomnianej powieści Wojna szczurów") diametralnie różni się od tego, co możemy obejrzeć w filmie. Nie sądzę zaś, żeby scenarzyści Wroga u bram" dotarli do jakiś rewelacyjnych materiałów i na tej podstawie nakręcono film.Oczywiście, nie mam zamiaru negować tego, że Luftwaffe bombardowała statki na Wołdze, ludzi posyłano do walki dając jeden karabin na dwóch (a przecież na Ostfroncie zdażały się przypadki, że nie dawali ludziom w ogóle broni!) lub że NKWD czy inna Smiersza strzelała do cofających się własnych zołnierzy, ale nie mogę stwierdzić, czy w takiej sytuacji znalazł się Zajcew - a to z przyczyny, jaką podałem w pierwszym zdaniu mojej wypowiedzi. W powieści nic na ten temat nie ma. Czym film różni sie od książki? - to chyba byłby materiał na osobną książkę. Łatwiej by było powiedzieć, w czym film i książka są podobne. Różnią się całym mnóstwem rzeczy, począwszy od tego, że w książce niemiecki op snajper" nazywa się Heinz Thorvald i jest pułkownikiem SS, a w filmie to Major König, a skończywszy na tym, że finałowy pojedynek ma zupełnie inny przebieg. Czytając Wojnę szczurów" miałem już za sobą obejrzenie filmu, wiedziałem również jaki będzie ostateczny wynik pojedynku asów, ponieważ czytałem wczesniej odpowiedni fragment wspomnień Wasilija Czujkowa. Dostrzegłem wówczas rozbieżności i podtrzymuję moją opinie nt. Wroga u bram". PozdrawiamLeuthen
Volksewagen Wojtek Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Karabin Zajcewa znajduje się w muzeum w Wołgogradzie a nie w Moskwiepozdrawiam
Gość Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Witam!oto stronka z informacjami o projekcie polskiego filmu wojennego, czy według Was ma on jakieś szanse na zrealizowanie?http://www.filmprojekt.pl/
Szefo Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 w moskwie nawet stoi pomnik Zajcewa, mój brat widział osobiście szwędając się tam po mieście, a co do karabinu to zostało już napisane, jest w muzeumpozdrSzefo
woyta Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 A taki zegarek prawdopodobnie dostał snajpior Zajcewpzdr woyta
Szefo Napisano 21 Marzec 2004 Napisano 21 Marzec 2004 w książce Stalingrad nieubłagana logika historii" są wspomnienia zajcewa, właśnie czytam i polecam:)pozdrSzefo
mek100 Napisano 7 Czerwiec 2004 Napisano 7 Czerwiec 2004 Zajcev był snajperem, walczył w Stalingradzie, chociaż liczba zastrzelonych przez niego żołnierzy niem. jest (w filmie) grubo przesadzona. Jego filmowy przeciwnik - major Koenig jest fikcją oczywiście.Pozdrawiam wszystkich odkrywców
mek100 Napisano 7 Czerwiec 2004 Napisano 7 Czerwiec 2004 Co nie zmienia faktu, że film jest świetny i godny obejrzenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.