wojtekA Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 znalazłem w necie krótki opis : IWANIUK ANTONI szer.strz.Brał udział w kampanii wrześniowej 1939 r. jako strzelec pokładowy 55 samodzielnej eskadry bombowej, walczącej w składzie Brygady Bombowej. 7.IX.1939 r. w godzinach popołudniowych wystartował na samolocie PZL P-23B „Karaś” w składzie załogi: Por.obs.S.M.Pytlakowski i kpr.pil.S.Zarzecki na lot bojowy z zadaniem rozpoznania ruchów wojsk niemieckich w rejonie Częstochowa - Łódź. Podczas lotu powrotnego samolot został zestrzelony przez niemieckiego myśliwca nad wsią Grabie Nowe. Cała załogą poniosła śmierć. Pochowani zostali we wspólnym grobie na cm w Poświętnem koło Wołomina"To był brat mego dziadka (ojca mojej mamy).Czy ktokolwiek wie coś więcej o tym tragicznym epizodzie, czy miejsce jest jakoś upamiętnione i czy ta mogiła jest na tym cmentarzu ?Chcę się tam wybrać, ale to 350 km od mego miejsca zamieszkania i chciałbym jakoś rozeznać temat wcześniej.Napisałem kilka dni temu list do proboszcza i czekam na jego ewentualna odpowiedz.Ale może przypadkiem ktoś jeszcze coś wie? Byłbym wdzięczny za wszelkie info.wojtek.toon@gmail.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
dargen Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Na pewno jest mogiła na cmentarzu. Niedawno był artykuł w lokalnej prasie o tej zdarzeniu z 1939r. Gazeta nazywa sie Wieści podwarszawskie". Wejdź na www i poprzeglądaj nr archiwalne do pół roku wstecz, lub skontaktuj się z redakcją.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArturSz Posted April 13, 2010 Share Posted April 13, 2010 Mogiła lotników z Karasia" na cmentarzu tym istnieje. Jest na niej stosowna tablica. Odwiedziłem ją jakiś czas temu podczas jednej z wycieczek podwarszawskich. Na mapach turystycznych okolic Warszawy obecność tej mogiły na cmentarzu w Poświętnem jest zresztą zaznaczana (zaleznie od wydawcy). Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekA Posted April 13, 2010 Author Share Posted April 13, 2010 Dzięki za informacje. Mogę więc w ciemno" tam pojechać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekA Posted April 15, 2010 Author Share Posted April 15, 2010 Dzięki bezinteresownej pomcy, nawet fotografia grobu do mnie dotarła.dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.