Skocz do zawartości
  • 0

może odłamek grnatu?

biker&ar2r

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Fragment pierścienia wodzącego pocisku artyleryjskiego. Przydało by się jeszcze foto drugiej strony, wtedy będzie można to potwierdzić.
Napisano

Mam taki kawałek z tym samym wzorem,dodam że wykonany jest z czystej miedzi(zaśniedziałej)znaleziony na łące w okolicy były działania jak się okazuje i I i II wojenne

Napisano
Według mnie to nie pierścień wiodący,ale co to jest pojęcia nie mam???Na pewno jest z miedzi(lub brązu,bo wcale nie jest miękkie)
Napisano
Słownik Artyleryjski i nie tylko...

PIERŚCIEŃ WIODĄCY[2] - wąski pierścień z materiału plastycznego o średnicy nieco większej od kalibru lufy ,odciśnięty w rowku wykonanym na obwodzie części cylindrycznej pocisku , służący do nadania mu prędkości kątowej niezbędnej do stabilizacji na torze lotu . P.w. wykonuje się najczęściej z miedzi , rzadziej ze spieków metali na bazie miedzi . Podczas strzału p.w. wrzyna się w bruzdy lufy , wprowadzając pocisk w ruch obrotowy dookoła osi podłużnej . P.w. spełnia ponadto funkcję uszczelniacza , ograniczającego przedzieranie się gazów pomiędzy pociskiem i powierzchnią przewodu lufy. W przypadku zbyt dużych obciążeń działających na p.w. może nastąpić naruszenie połączenia wciskowego między pierścieniem i korpusem pocisku i utrata stabilizacji pocisku . Z tego względu niektóre wzory pocisków są wyposażone w dwa lub trzy p.w. Innym rozwiązaniem , zmniejszającym obciążenie działające na p.w. jest zastosowanie zmiennego skoku bruzd lufy."
Napisano
W niektórych okolicach tego jest mnóstwo... znam poletka na których tego nazbierasz całe kieszenie" i przy okazji pytanko do speców, czołgowe pociski- zapalnik był na gotowo w pocisku czy osobno zapalnik pocisk i łuska z ładunkiem?? czy to nie będzie do czołgu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie