biker&ar2r Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Napisano 10 Kwiecień 2010 Proszę o id.Metal 1cm/1cm.Znaleziony wśród odłamków moździerza.
Wikos Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 Fragment pierścienia wodzącego pocisku artyleryjskiego. Przydało by się jeszcze foto drugiej strony, wtedy będzie można to potwierdzić.
lanca Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 Mam taki kawałek z tym samym wzorem,dodam że wykonany jest z czystej miedzi(zaśniedziałej)znaleziony na łące w okolicy były działania jak się okazuje i I i II wojenne
biker&ar2r Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Napisano 10 Kwiecień 2010 Nazbierałem już trochę pierścieni,ale taki widzę pierwszy raz.Darz dół.
lanca Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 Według mnie to nie pierścień wiodący,ale co to jest pojęcia nie mam???Na pewno jest z miedzi(lub brązu,bo wcale nie jest miękkie)
Catadero Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 No pewnie, że to nie jest pierścień wiodący. To jest mały fragment takiego pierścienia.C.
Catadero Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 Słownik Artyleryjski i nie tylko...PIERŚCIEŃ WIODĄCY[2] - wąski pierścień z materiału plastycznego o średnicy nieco większej od kalibru lufy ,odciśnięty w rowku wykonanym na obwodzie części cylindrycznej pocisku , służący do nadania mu prędkości kątowej niezbędnej do stabilizacji na torze lotu . P.w. wykonuje się najczęściej z miedzi , rzadziej ze spieków metali na bazie miedzi . Podczas strzału p.w. wrzyna się w bruzdy lufy , wprowadzając pocisk w ruch obrotowy dookoła osi podłużnej . P.w. spełnia ponadto funkcję uszczelniacza , ograniczającego przedzieranie się gazów pomiędzy pociskiem i powierzchnią przewodu lufy. W przypadku zbyt dużych obciążeń działających na p.w. może nastąpić naruszenie połączenia wciskowego między pierścieniem i korpusem pocisku i utrata stabilizacji pocisku . Z tego względu niektóre wzory pocisków są wyposażone w dwa lub trzy p.w. Innym rozwiązaniem , zmniejszającym obciążenie działające na p.w. jest zastosowanie zmiennego skoku bruzd lufy."
Pablo.wpl Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 W niektórych okolicach tego jest mnóstwo... znam poletka na których tego nazbierasz całe kieszenie" i przy okazji pytanko do speców, czołgowe pociski- zapalnik był na gotowo w pocisku czy osobno zapalnik pocisk i łuska z ładunkiem?? czy to nie będzie do czołgu?
Pytanie
biker&ar2r
Proszę o id.Metal 1cm/1cm.Znaleziony wśród odłamków moździerza.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.