Manierkarz Napisano 4 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2010 WitamCzy były jakieś spisy cytadelowców ?? Czyli kto w jakim był plutonie itp ?? Moj dziadek cały czas mi opowiada o walkach w poznaniu, miał wtedy 10 lat :) Dwoch moich wujkow" (braca) zostało siłą wziętych do rusków za mięso armatnie na cytadele. Zostali rozerwani razem przez rosyjski pocisk. Zostały z nich strzępy, obu wsadzili do jednej trumny. Podobny w momencie śmierci trzymali się za ręce... Moj pradziadek schował brata mojego dziadka w szafie i jak go ruski znaleźli do moj pradziadek wyskoczył na nich z siekierą :) Miał zostać roztrzelany ale płacz mojej prababci i jej dzieci przebłagał ruska. Pradziadek też z historią- weteran 1 wiojny w armi niemieckiej,powstaniec wielkopolski i śląski. Podoficer żandarmeri, nie wiem czy brał udział w wojnie polsko bolszeickiej :)Proszę aby ten temat służył za skarbnice wiedzy cytadelowców z poznania.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 7 Kwiecień 2010 Share Napisano 7 Kwiecień 2010 Czy ci bracia to Bernard i Stanisław Gościńscy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manierkarz Napisano 8 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Tak, dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 8 Kwiecień 2010 Share Napisano 8 Kwiecień 2010 A byłbyś ewentualnie w stanie rozwinąć każdą z tych historii, i je tu wrzucić lub przysłac na priva? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manierkarz Napisano 8 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Musiałbym jeszcze dopytać dziadka i postaram się to rozwinąć. PS: Skąd wiedziałeś, że to Bernard i Stanisław Gościńscy ?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 8 Kwiecień 2010 Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Dla chcącego nic trudnego:)Serio, siedzę w tym od dawna i wystarczyło poszperać w mądrych książkach i wyszło na to, że to jedyne osoby o tym samym nazwisku, różnica lat stosunkowo niewielka (7 lat). Zatem bracia.Będę wdzięczny jeśli uda ci się coś więcej wydobyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manierkarz Napisano 3 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2011 Byłbyś w stanie stwierdzić w jakim plutonie byli ?Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 4 Styczeń 2011 Share Napisano 4 Styczeń 2011 Daj mi troszkę czasu. Nie obiecuję ale może coś się uda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mi1itariat Napisano 17 Styczeń 2011 Share Napisano 17 Styczeń 2011 Witam, dasz radę rozpoznać: mój ojciec, dziadek i stryj...Pozdrawiam, Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 29 Styczeń 2011 Share Napisano 29 Styczeń 2011 @mr_mustard - napisał -Serio, siedzę w tym od dawna i wystarczyło poszperać w mądrych książkach i wyszło na to, że to jedyne osoby o tym samym nazwisku, różnica lat stosunkowo niewielka (7 lat)"Na foto, stok Cytadeli, Cmentarz Cytadelowców.Może na foto słabo widać.Bolesław Malczewski *05,11,05 +22,02,45Konstanty Malczewski *08,05,11 +22,02,45"Sprawdzę jeszcze w spisie Cytadelowców skład plutonów.cdn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 1 Luty 2011 Share Napisano 1 Luty 2011 W spisie Cytadelowców, który mam , niema podziału na plutony.Dowódcami plut. byli:Stanisław Mizerny, d-ca 1 plut.Jan Starosta, d-ca 3 plut.Feliks Fischer d-ca 7 plut.Józef Koterba d-ca 8 plut.Józef Siuchninski d-ca 9 plut.Stanisław Kurpisz ?Kowalak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 15 Luty 2011 Share Napisano 15 Luty 2011 Dowódcami plutonów, byli także [na 99%] :Kieszczyński Jerzy, por. , dowódca 58p.p. AK, ur.22.12.1911r, brał udział w walkach o Cytadelę.Patzer Mieczysław, por. dowódca 7 p.s.k. AK, ur.5.7.1917r, poległ na Cytadeli.Żołnierze AK, uczestniczyli w walkach o Poznań i nieujawniali swojej przynależności do Armii Krajowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 24 Luty 2011 Share Napisano 24 Luty 2011 Cytadela, kwatera Cytadelowców, grób braci Bernarda i Stanisława . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manierkarz Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2011 Ciekawe ilu cytadelowców jeszcze żyje. Na uroczystościach jest ich bardzo mału :( Ostatnio na osiedlu spotkałem starszego Pana, rozmowa rozpoczęła się od pogody a skończyła na walkach o cytadelę w których brał udział. Miłym zaskoczeniem było również to, że zna mojego ŚP dziadka i jego rodzinę ponieważ mieszkał na Wildzie - ten świat jest bardzo mały :)PozdrawiamPS: Co do tego krzyża to ja jestem za. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 5 Maj 2015 Share Napisano 5 Maj 2015 Przez prawie 70 lat Poznaniak-Cytadelowiec, był pochowany pod" czerwoną gwiazdą i z napisem wieczna sława Gierojom" i nazwisko cyrylicą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 5 Maj 2015 Share Napisano 5 Maj 2015 Jakoś rok temu na grobie została przylepiona kartka : Bolesław Szafran *27,05,1910 + 22,02,1945r ;zam. ul. Chwaliszewo 67 Poznań- rzeźnik , Cytadelowiec -Poznaniak".Sprawa była od lat znana z publikacji W. Olszewskiego Cmentarze na stokach Cytadeli..." oraz z dokumentów i fotografi które znajdują się w Muzeum Uzbrojenia na Cytadeli.Sprawę znał Wydział grobownictwa wojennego Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu.Sprawa była w tak zwanym oku". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 5 Maj 2015 Share Napisano 5 Maj 2015 Wysyłaliśmy do odpowiednich instytucji e-maile pragnąc zwrócić uwagę na sytuację która trwała niemal 70 lat.Dziękujemy zaangażowanym osobom i instytucjom.... Obecnie grób wygląda tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.