Surkan Boris Napisano 3 Kwiecień 2010 Autor Napisano 3 Kwiecień 2010 Dziś znalazłem stary miedziany garnek . jest on zapewne przedwojennym nabytkiem mojego pradziadka. Mam pytanie co oznaczają Bicia na rączce duże H.B i 1
krank Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 według mnie jest to garnek producenta o nazwie HOFFBURG która do dnia dzisiejszego produkuje garnki itd... oczywiście mogę się mylić... pozdrawiam
dudzin Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 Moim zdaniem nie są to oznaczenia producenta, te z reguły były zdecydowanie mniejsze i umieszczane na denku. Jak dla mnie są to oznaczenia jakiegoś oddziału, na wyposażeniu którego kuchni się znajdował. Primo dość duże, secundo w najbardziej widocznym miejscu, tertio numer 1, itd, Choć równie dobrze mogę się mylić.
Surkan Boris Napisano 4 Kwiecień 2010 Autor Napisano 4 Kwiecień 2010 tez bym się skłaniał do tej opcji . Bicia są na górnej cześć uchwytu tz (tej widocznej )Jeśli wojskowa to jakiej Armii ?? Rosja ?
krank Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 a tego to już nie wiem kiedy ona powstała trzeba by było szukać gdzieś na necie pozdrawiam
Surkan Boris Napisano 3 Kwiecień 2010 Autor Napisano 3 Kwiecień 2010 proszę o t5eż o inne opinie . albo inf o tej firmie. jeśli jest to nowa firma to raczej skreślił bym tą możliwość pra dziadek nie żyje od 1934 roku .
krank Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 HOFFBURG jest bardzo cenioną firmą garnków,może twój garnek jest jednym z pierwszych wyrobów tej firmy,ale to są tylko moje przypuszczenia...
Surkan Boris Napisano 3 Kwiecień 2010 Autor Napisano 3 Kwiecień 2010 Dziś znalazłem stary miedziany garnek . jest on zapewne przedwojennym nabytkiem mojego pradziadka. Mam pytanie co oznaczają Bicia na rączce duże H.B i 1
adrian950 Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 H.B oznacza albo jakas fabryke ale bardziej wydaje mi sie ze model jakiegos helmu ale cos dokladniejszego to ci nie powiem:)
Pytanie
Surkan Boris
Dziś znalazłem stary miedziany garnek . jest on zapewne przedwojennym nabytkiem mojego pradziadka. Mam pytanie co oznaczają Bicia na rączce duże H.B i 1
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.