carabus Napisano 1 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2010 Na terenie Kampinoskiego parku Narodowego w obszarze ochrony ścisłej Sieraków odnaleziono 2 pełne zasobniki zrzutowe z 1944 roku. Zasobniki przeleżały w torfie i mule i są w bardzo dobrym stanie. Pozwoli to na odpowiedź na pytanie co zawierał standardowy zasobnik zrzucany dla Powstańców Warszawskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadekniejadek Napisano 1 Kwiecień 2010 Share Napisano 1 Kwiecień 2010 To szczera prawda, tyle ze informacja z przed kilkunastu, moze 20 lat. O ile dobrze pamietam to byla tam amunicja do garanda, jakies dziwne 9mm, material, sznurek detonujacy, cukierki i pewnie jeszcze cos o czym zapomnialem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazic Napisano 1 Kwiecień 2010 Share Napisano 1 Kwiecień 2010 Do tego 3 i pół paczki fajek,bony dolarowe,i dwa komiksy z Tytusem -ja się nabrałem :) otworzyłem sobie karte w nowym oknie i chciałem sobie na spokojnie poczytać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 1 Kwiecień 2010 Share Napisano 1 Kwiecień 2010 jeszcze napisz, że sam znalazłes hehehe:)PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 1 Kwiecień 2010 Share Napisano 1 Kwiecień 2010 Bo ja wiem,Kampinos to skrzynia ze skarbami jeśli chodzi o Militarkę..Niedobitki znad Bzury,Partyzanci,Powstanie..Wiele tam ciekawostek jeszcze w Puszczy leży..Zasobniki nie są aż tak nierealne,choć raczej znad Warszawy by wiatr ich aż tak daleko nie zniósł:/Kiedyś słyszałem historię(niepotwierdzoną)tylko z opowieści że gdzieś pod Białowieżą albo w Bieszczadach znaleziono w koronach drzew kukuryźnika,pilot był śmiertelni ranny i posadził maszyne na drzewach,poszycie zgniło więc cięzko było go dojrzeć a jakiś turysta w latach80albo90tych dojrzał dziwny kształt/kratownice.To co zostało z pilota wróciło do ZSRR.co z resztą nie wiem..Nie wiem czy to prawda,powtarzam tylko usłyszaną historię,może ktoś coś wie więcej.Co do 1kwietnia,męczące są wątkio prima aprilis"Zaśmiecanie forum,nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komandos90 Napisano 1 Kwiecień 2010 Share Napisano 1 Kwiecień 2010 wiadomo, ale nie są to złote czasy, większość tego co leżało na wierzchu wyzbierali chłopi i pochowali po chatach, a po wysiedleniach wszystko poszło gdzieś w P... POLSKE, a co do partyzantki w latach komuny SB trzepało chaty aż miło(szczególnie te z rejony Rzeczpospolitej Kampinoskiej), ale jakaś drobnica na pewno by wyszła, tylko że to park narodowy i kieszeń może oj może zabolećPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 1 Kwiecień 2010 Share Napisano 1 Kwiecień 2010 cóż,taki żywot.Kampinos od dziesięcioleci wysiedla wsie na terenie parku,Ławy,taka wieś zostały same fundementy i jeden mieszkaniec(ucieka wciąż z domu opieki i wraca do wsi i patrzy zadumany na gruzy)jak go kiedyś spotkacie jest on skarbnicą wiedzy od początku lat 30..)pamięta nawet nazwiska i kto z kim,gdzie,wszystko.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 1 Kwiecień 2010 Share Napisano 1 Kwiecień 2010 asobniki nie są aż tak nierealne,choć raczej znad Warszawy by wiatr ich aż tak daleko nie zniósł:/"Nie musiał. Zrzuty były dokonywane min. nad Puszczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 jeśli zrzut był dla partyzantów to mieli dokładnie przygotowaną akcje,wyznaczenie ogniskami(latarkami)dla pilota miejsce zrzutu i spory pierścień ubezpieczenia na wypadek szkopów.I myślę że szukali by długo każdego zasobnika,nie zostawili by go w lesie,za bardzo były im potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 z tym mieszkańcem to chyba żart;) ale nie tylko o ławy chodzi, Bieliny, Karolinów, Polski Grunt, oj było tych wsi było, co najgorsze w tych które wymieniłem były podobno chaty sprzed 1890 roku. Ładne widoki by były jakaś łąka a w oddali wieś z chatami bielonymi:) PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadekniejadek Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Ja jeszcze dodam ze w Sierakowie to praktycznie cala wies byla w AK i ze tam mieszka czlowiek co biega z wykrywaczem od okolo 25 lat. A znalezisko takie padlo na 100%, tyle ze zasobniki byly przepakowane przez naszych, byly traktowane jako magazyny, nie wybrano z nich wszystkiego tylko brano to co trzeba na konkretna akcje. Ja o tym slyszalem na przelomie lat 80/90 i wtedy nawet widzialem jakies fanty z tych zasobnikow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 z mieszkańcem to prawda.stary człowiek,bardzo.2lata temu spotkaliśmy go z kolegą podczas wędrówek po kampinosie,siedział na pniu ściętego drzewa i nic innego nie robił tylko zamyślony patrzył na fundamenty swojego domu rodzinnego.Zagadaliśmy do niego,ale żył we własnym świecie,świecie który minął i nigdy nie wróci.Wyglądał siedząc tam że zaraz coś się stanie,czas się cofnie dla jego wsi i sąsiadów,rodziny.Zaczął nam z takim przejęciem opowiadać kto gdzie mieszkał wskazując na fundamenty,z kim się pobrał,kto z kim żwir kopał i gdzie,gdy skonczył-znów usiadł i zapatrzył się w ruiny.chodząca kronika wsi widmo.Wracając,niedaleko spotkaliśmy jakąś grzybiarkę,zapytalismy o tego dziadka,powiedziała że mieszka w domu opieki ale co rusz ucieka i wraca do miejsca gdzie się urodził i wychował.Wraca bo nie został mu nikt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Ciekawa historia, może uda mi się go kiedyś spotkać, nie znasz może nazwiska tego Pana? Bo wiem jak miał na nazwisko ostatni mieszkaniec tej wsi, z racji tego, że mój Ojciec niedaleko bo w Zaborowie się wychował, a na Ławy chodził na grzyby;)PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 nie pytaliśmy go o nazwisko:/ale myslę że leśni pewnie znają jego dane,bo z tego co mówiła grzybiarka co rusz uciekał z opieki,i co rusz pojawiał się w Ławach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 myślałem, że może się przedstawił;) kiedyś z kumplem spotkaliśmy Pana z lat 60, we wsi Zamość i na pytanie co się działo tutaj w 39 odpowiedział TU WOJNA BYŁA!" na każde pytanie, ale czy były jakieś walki, potyczki, może Pan coś opowie TU WOJNA BYŁA!" więc spytaliśmy coś o partyzantce, a on O TU ZARAZ W TYM ZAGAJNIKU BYLI" a my ale gdzie dokładnie OOO TAM W TYM"(i pokazał na dolny pas leśny puszczy;) i na koniec dodał TU WOJNA BYŁA, TU CZOŁGI STAŁY, JAK JARUZELSKI BYŁ"(my o 39 a on o stanie wojennym;) ale wyjaśniam tą śmieszną rozmowę, facet był mocno podcięty:)PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 aaa i w której części Ław siedział, za mostkiem w stronę Wierszy, czy w lewą stronę od pierwszego krzyża, jeśli za mostkiem to wiem o kogo chodziPZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 oj Mruk,nie pamiętam teraz..pamiętam że szliśmy drogą,szlakiem turystycznym,mijaliśmy kapliczki czy też krzyże,Ten Pam siedział przy samym szlaku w krzakach,.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 miało być Pan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 to już wiem:) zapewne tam gdzie siedział był duży modrzew czy też świerk, nazwisko tego Pana to Montewko(wg mojego ojca on jako ostatni opuścił Ławy) chciałbym się wcześniej jednak urodzić:)PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.