Skocz do zawartości

Duma z bycia Polakiem!

EAGLE11

Rekomendowane odpowiedzi

Stara nam się wmówić, że najbardziej otwarty i tolerancyjny kraj w Europie i to zarówno pod wzg narodowości jak wyznania jest ksenofobiczny nietolerancyjny antysemicki itp itd. Kraj który nie miał nigdy inkwizycji, dawał schronienie ludziom innego wyznania i narodowości. Kraj w którym nie było pogromów Żydów, innowierców, czarownic itp. Wreszcie kraj który pierwszy w nowożytnej Europie wypracował zasady demokratyczne. Kraj który na swoim koncie ma o niebo mniej czarnych plam niż kraje które te plamy mu wytykają.
Faktycznie dbanie o własne interesy zawsze można tak nazwać jak ksenofobia, ciemnogród itp by je zdyskredytować i ośmieszyć w opinii światowej. Ale należy zobaczyć kto nam to zarzuca... Przyganiał kocioł naparstkowi... Nigdy nie byliśmy tak agresywni jak Niemcy nigdy tak łatwi do sterowania przez agresywnych władców jak Rosjanie... W końcu nigdy nie byliśmy tak ekspansywni jak Żydzi.
Jeśli chcemy sobie spokojnie żyć we własnym domu po swojemu to nie oznacza to, że jesteśmy ksenofobami...
A to, że przetrwaliśmy jako naród zabory, najazdy, grabieże wojny i tzw komunizm" a potrafimy własnymi siłami odbudować Polskę po takich kataklizmach świadczy na naszą korzyść. Ciekaw jestem gdzie byli by Niemcy lub jakiś inny naród dziś gdyby tak ich grabiono niszczono i nie dostali planu Marshalla.
To taki mój pogląd na to dlaczego można być dumny z naszej historii i dokonań.

aha tyle, że możesz to stwierdzic będąc w Polsce, radzę sprawdzic jak wygląda sytuacja za granicą i czym Polacy wyróżniają się wśród innych narodowości.
Nie generalizuję...bo mnóstwo jest porządnych normalnych ludzi, którzy czują się dumni z kraju z którego pochodzą i starają się wiedzę o Polsce przekazac innym.
Ale mnóstwo jest i takiej swołoczy z Polski, że gdybyś posłuchał co wygadują, zrewidowałbyś swoje poglądy.
Historia nic, kompletnie nic ich nie nauczyła.

To wszystko co pisze Martian to prawda,tyle że dotycząca zamierzchłej historii-Polska była otwarta i tolerancyjna ale 300 lat temu,obecnie jest niestety tak jak pisze kol. liha...Polacy mają piękne,bohaterskie i szlachetne momenty w swojej historii i należy jak najbardziej być z nich dumnymi,jednak staram się skupiać na rzeczach które należy poprawić...szczególnie irytująca jest nasza agresja i chamstwo,nikt mnie nie przekona że jest inaczej,spotykam się z tym codziennie na każdym kroku

Toczymy dyskusję bohaterstwie,patriotyźmie tymczasem rzeczywistość skrzeczy...życie w naszym kraju jest po prostu cholernie męczące-dziury w drogach i chodnikach,pomazane sprajami elewacje,watahy dresiarzy o mordach jakich w cywilizowanych krajach nigdzie nie widziałem;to właśnie mnie wkurza i boli że mój kraj opanowała taka hołota i pocieszanie się bohaterską przeszłością jakoś mnie nie podnieca pozdr

• 2 weeks later...
Duma i rycerskość to moje ulubione cechy narodu :)
Dla przykładu Skalski - (...) po zestrzeleniu koło Torunia niemieckiego samolotu zwiadowczego natychmiast wylądował przy rozbitej maszynie i opatrzył rany zaskoczonych pilota i obserwatora Luftwaffe...

Ja tam jestem dumny :)

Tony, sorry ale nie zgodzę się z tobą :)
Nie mówię o gówniarzach :) Większość moich znajomych (wśród krajanów oczywiście) te cechy posiada... No do tego można dołożyć bitnosć i warcholstwo :), co oczywiście też w naszej historii bez problemu odnajdziemy :P

Tony, skoro takich cech nie znasz w narodzie, znaczy latek za mało masz lub źle towarzystwo dobierasz :)
Pozdr.

Tu nie chodzi o znajomych czy przyjaciół, bo tych dobieram sobie starannie, tylko o ludzi, których na codzień widzę dokoła siebie - w metrze, autobusie, na drodze, w sklepach. Patrzę na nich z boku i wnioskując z tych obserwacji stwierdzam, że nie przejawiają oni bynajmniej cech ycerskich". I nie jest to margines społeczny - normalni, elegancko ubrani ludzie, dobrze sytuowani, którzy utopiliby drugiego rodaka w szklance wody za miejsce na parkingu pod marketem, wyrwali serce za zajechanie drogi przy skręcie na Grójec, roztrzaskali czaszkę za zwrócenie uwagi, że nie życzę sobie, aby jego pies srał na trawnik pod moim oknem... Rycerze dawno już usnęli pod Giewontem, a obecnie prym wiodą potomkowie ich stajennych i psiarczyków.

Tony, pracując w Wawie miałem dokładnie taki obraz, w rodzinnych stronach już tego nie odczuwam :)
A wracając do tematu, w historii mamy wiele świadectw z których powinniśmy być dumni - tak lokalnych, jak i ogólnonarodowych :)

Cytat z Madagaskaru- człowiekami" jesteśmy ;)
przynajmniej powinniśmy nimi być.
Dalej pochodzimy od Adama i Ewy, a więc...Polakami jesteśmy max. 1000 lat, a świat liczy sobie powiedzmy 40 mld lat ;)
A jak takie Polaki jesteście, to zacznijcie od swego drzewa genaologicznego, po drodze może okazać się że babcia na siłę współżyła z Krzyżakiem, Szwedem, Hitlerowcem lub Sowietem, nie mówiąc o innych pohańcach i synach Mahometa :(
Ale to dobrze że czujecie się Polakami w sensie patriotyzmu. Ja tez taki się czuję :))))
A może nie powinienem bo w XI wieku na zaproszenie Kazimierza Sprawiedliwego moi dziadowi przybyli na ziemie polskie z terenu Niemiec i tu się osiedlili. To w końcu jestem Polakiem czy Niemcem ? :)))))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie