michal1514 Napisano 24 Marzec 2010 Autor Share Napisano 24 Marzec 2010 Witam.Otóż czytałem ostatnio książke o historii mojego miasta oraz okolic. Wyczytałem informację, że w miejscowości X niedaleko stacji kolejowej był obóz jeniecki. Przeglądałem również stronę internetową, która też opisuje historie mojego miasta i okolic i tam również jest wzmianka o tym obozie. Moje pytanie brzmi tak : Czy istnieją jakieś mapy bądź inne sposoby aby namierzyć to miejsce dokładnie ? Bo bez żadnych pomocy nie uda mi się namierzyć tego miejsca ponieważ jest to dość duży teren.Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 24 Marzec 2010 Share Napisano 24 Marzec 2010 Większe połacie terenu, pola, prześledź ew. drogi od stacji kolejowej i zaznacz odpowiednie fragmenty, jak zaczną wychodzić guziki i monety w wiekszej ilości to wtedy bedziesz wiedział :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 24 Marzec 2010 Autor Share Napisano 24 Marzec 2010 Postaram się dokładnie przejrzeć zdjęcia satelitarne tego miejsca oraz stare mapy i wywnioskować gdzie mógł być.I jeszcze jedno pytanie :Czy istniała jakaś zasada co do zakładania takiego obozu ? Czy robiono je blisko większej drogi czy bardziej na obrzerzach miasta ? Po jednej stronie od stacji są zabudowania ( poniemieckie ) a po 2 stronie już mały lasek ( młody ) troche łąk a potem działki i las. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 24 Marzec 2010 Autor Share Napisano 24 Marzec 2010 Wyczytałem przed chwilą informacje, że w tym obozie było 40 jeńców, którzy pracowali przy naprawie torów kolejowych i 11 z nich zmarło. A więc nie był to chyba duży obóz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 24 Marzec 2010 Share Napisano 24 Marzec 2010 Zdjęcia satelitarne Ci nic nie dadzą. U mnie na obrzeżach miasta był stalag, również położony przy linii kolejowej(rampa) i niedaleko stacji. Przejrzyj mape 1:25k i szukaj wolnej połaci w terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 24 Marzec 2010 Autor Share Napisano 24 Marzec 2010 Mam jedno podejżenie a mianowicie ten lasek. Jest to bardzo równy teren zaraz obok torów. Lasek widać, że młody. Jeśli miało być tam tylko 40 osób to nie musiał być duży więc teren w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 29 Marzec 2010 Share Napisano 29 Marzec 2010 Rozejrzyj się za turystyczną mapą Twojego powiatu bądz okolicy wydawanych często przez miejskie oddziały pttk,być może na nich będzie zaznaczony ten obóz.W Moim miescie taka mapa powiatu (b dokładna)wisi w gablocie przy budynku pttk i są na niej oznaczone 2-wojenne obozy wraz z opisami.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 29 Marzec 2010 Share Napisano 29 Marzec 2010 Z tego wynika ,ze nie był to oboz macierzysty,lecz któres z jego komand.Przypuszczalnie jeden barak ,sadzac po ilosci jenców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 29 Marzec 2010 Autor Share Napisano 29 Marzec 2010 Ok dzięki zebu, postaram się taką mapke znaleźć.feld - możliwe, że tylko 1 barak bo na 40 osób to by się raczej nie rozbudowywali za mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.