nebelwerfer01 Napisano 19 Marzec 2010 Autor Share Napisano 19 Marzec 2010 Nie siedzę w temacie pierwszych lat powojennych w Polsce zbyt mocno i w związku z tym chciałbym zadać pytanie na temat amnestii ogłoszonej 2 sierpnia 1945 r. Wiadomo, że miała ona między innymi na celu rozładowanie problemu podziemia antykomunistycznego. Jak jednak wyglądała jej realizacja w praktyce? Czy zobowiązani byli do ujawniania się także członkowie podziemia, którzy byli w nim podczas okupacji a po zakończeniu wojny wyszli z konspiracji?Nie ukrywam, że liczę na pomoc w tej kwestii kol. Gruby Rycho> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 Na początek tekst jedniolity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 Niestety nie umiem wkleić tekstu, a skaner mi cóś szwankuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 Nebelwerfer czy to pilna sprawa, czy mamy czas ? Bo nie wiem jak do tematu podejść - skrótowo czy bardziej wnikliwie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 21 Marzec 2010 Autor Share Napisano 21 Marzec 2010 Gruby Rycho, jeżeli mogę Cię o to prosić to jak najbardziej wnikliwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 21 Marzec 2010 Share Napisano 21 Marzec 2010 Tekst dekretu http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19450280172 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 26 Marzec 2010 Autor Share Napisano 26 Marzec 2010 coriolan dzięki za tekst dekretu o amnestii. Wynika chyba z niego, że osoby, które działały w konspiracji w czasach okupacji hitlerowskiej i po wyzwoleniu zaprzestały tej działalności nie miały obowiązku ujawniania się?Ciekawe jaka była praktyka wprowadzania dekretu w życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 26 Marzec 2010 Share Napisano 26 Marzec 2010 Szanowni Panowie każda armia nie tylko sowiecka,ale i amerykańska brytyjska nie tolerowała uzbrojonych cywili czyli po naszemu partyzantki na swoich tyłach.Oddziały te były rozbrajane,dobrowolnie lub hm mniej dobrowolnie tak było we Francji,Beneluxie i we Włoszech nie miało to znaczenia czy były komunistyczne czy też nie.Z tego co ja pamiętam z opowiadań moich przodków zaraz po wkroczeniu/wyzwoleniu/tworzona była administracja Państwa polskiego.Ogłoszono pobór do armii,młodzież powołano do SP /Służba Polsce/coś ala bataliony robocze.Wujek mojej żony razem z innymi Junakami przeładowywał rosyjski materiał wojenny na stacji Przeworsk/ok 35 km na wschód od Rzeszowa.Inni wstępowali do Milicji.Do 48 roku przyjmowano wszystkich AK też po 48 tylko zaufanych władzy ludowej-to od mojego dziadka.Aha wtedy Milicja nie była etatowa tylko ochotnicza.Na tyłach frontu było NKWD mój dziadek opowiadał że aresztowali jego młodszego brata który razem z kolegami urządzili sobie nocne strzelanie/był w AK/otoczyli ich i ruki wwierch i do tiurmy w Łańcucie.Mój dziadek produkował dobry bimber który był wtedy w cenie dolarów i był w MO.Pojechali i załatwili kosztowało go to wtedy duży zapas bimbru.Ale u ruskich za bimber można było wszystko.I jeszcze jedno AK nie siedziało w lasach tylko w domach.Zasadą było że jak AK szedł na akcję to co najmniej kilkanaście kilometrów od miejsca zamieszkania/to od brata mojego dziadka tego od nocnego strzelania/W1948 dziadek wystąpił z MO bo nie mógłby chodzić do kościoła a był religijnym człowiekiem/to od niego/I jeszcze jedno NKWD musiało być przecież armia sowiecka posuwała się w dwóch kierunkach,cały czas wracali na urlopy do kraju żołnierze ACZ,jechały lub szły zdobycze wojenne/stada krów koni/nie mówiąc o dezerterach czy zwykłym bandytyzmie/to w każdej armii/I tak można by jeszcze długo.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 26 Marzec 2010 Autor Share Napisano 26 Marzec 2010 coriolan jeszcze raz dzięki za kolejny dokument a zwłaszcza za zwrócenie uwagi na artykuły 1 i 8. W ich świetle wygląda na to, że każda osoba działająca w czasie okupacji w konspiracji a po wyzwoleniu" chcąca w miarę ormalnie" żyć teoretycznie musiała ujawnić swoją wojenną działalność?Mam nadzieję, że Rycho dorzuci garść faktów naświetlających jak to wyglądało w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 26 Marzec 2010 Share Napisano 26 Marzec 2010 Kol Gruby Rycho , napisz przy okazji czy wyłowiłeś jakieś perełki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 27 Marzec 2010 Autor Share Napisano 27 Marzec 2010 Gruby Rycho czy możesz trochę podciągnąć wątek o amnestii?Nurtuje mnie np. taka saprawa: Po wyzwoleniu" dość często zdarzało się, że partyzanci z AK wstępowali a czasem wręcz organizowali milicję na swoim terenie. Jak wyglądała sprawa ich formalnego ujawniania? Czy w ogóle do niego dochodziło czy też dla UB (pod kontrolą którego było MO) oczywiste było, że ludzie z takiego a takiego posterunku są z lasu" i nie wymagano od nich ujawnienia związanego z przedstawieniem działalności z przeszłości i złożenia podpisu pod dokumentem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 27 Marzec 2010 Share Napisano 27 Marzec 2010 Jeżeli chodzi o rok 1945 to mówił o tym przepis art 3 ust 3 - dezerterzy mieli miesiąc od ogłoszenia do stawienia się i ujawnienia ( oczywiście musieli powiedzieć o dezercji)bo zatajenie czegokolwiek groziło uznaniem ujawnienia za nieważne . W 1947 jak to uregulowano - poszukam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 28 Marzec 2010 Autor Share Napisano 28 Marzec 2010 Rycho czy w trakcie przeszukiwania archiwów IPN natknąłeś się na oryginalne formularze osób ujawniających się czy raczej to były wyciągi czy też spisy osób ujawniających się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 9 Kwiecień 2010 Share Napisano 9 Kwiecień 2010 Kolego Nebel... przepraszam troszku się opuściłem w tym wątku - czy informacje o amnestii są Ci nadal potrzebne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 9 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2010 Rychu!Fakty, kontekst, hipotezy, domniemania, dokumenty, relacje, reperkusje - w sprawie amnestii w celu uzyskania jak najwięcej materiału porównawczego interesuje mnie wszystko ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.