wonpiotrus Napisano 18 Marzec 2010 Autor Napisano 18 Marzec 2010 Witam. Panowie prosze o rady gdzie moge zgłosic na terenie podkarpacia (okolice rzeszowa) miejsce pochówku dwóch niemieckich żołnierzy. Fundacja Pamięć mam wrażenie że sie tym nie zainteresuje bo nawet nie odpowiadaja na trzeciego z kolei maila podobnie jak Stowarzyszenie Pomost... Macie jakies wskazówki do kogo napisac? kto by sie tym zainteresował? grób niszczeje zarastany chaszczami i moze cos by dało takie zgłoszenie... z góry dziekuje za podpowiedzi pozdrawiam
jarekdavid Napisano 18 Marzec 2010 Napisano 18 Marzec 2010 też wiem gdzie jest stary cmentarz rodziny niemieckiej. To jest w lesie ,na uboczu , groby się pozapadały , krzyże powyrywali na złom , wszystko jest zarośnięte chaszczami i nikt nic z tym nie ma zamiaru zrobić. Nie licz na to , ze ktoś przyjdzie i to odnowi , nikłe szanse , ale takich miejsc w Polsce jest bardzo wiele.
Seeteufel Napisano 19 Marzec 2010 Napisano 19 Marzec 2010 Z tego co wiem to do Czerwonego Krzyża.Ale zainteresowania tematem nie gwarantuję.
Poszukiwacz bunkrów Napisano 19 Marzec 2010 Napisano 19 Marzec 2010 Do fundacji Pamięć" lub Czerwonego Krzyża"
eksplorator16 Napisano 19 Marzec 2010 Napisano 19 Marzec 2010 Do wonpiotrus.Jeśli zgłosiłeś mogiłę żołnierską do Fundacji Pamięć"to dobrze zrobiłeś.Musisz jednak wykazać się dużą cierpliwością,jeśli chodzi o odpowiedż z ich strony,z uwagi na dużą ilość zgłoszeń jaką otrzymują(najlepiej wyślij im informację i podaj tel.kontaktowy)Jeśli zgłosiłeś do do Stowarzyszenia Pomost to sprawa ta została automatycznie przekazana Fundacji Pamięć z Warszawy z uwagi na to iż to ona trzyma pieczęć nad wszystkimi poszukiwaniami i je koordynuje ,a Stowarzyszenie Pomost działa w woj.wielkopolskim i lubuskim.Jeśli możesz prześlij powtórnie informację o mogile do Stowarzyszenia Pomost.Postaramy się sprawdzić na jakim etapie są prace związane z Twoją sprawą.Pozdrawiam.
wonpiotrus Napisano 19 Marzec 2010 Autor Napisano 19 Marzec 2010 Dziękuje za wszystkie sugestie. Teraz pozostaje mi napisać kilka maili i czekać cierpliwie czy coś drgnie. pozdrawiam
mazic Napisano 23 Marzec 2010 Napisano 23 Marzec 2010 Szukałem a nie znalazłem, przepraszam..A gdzie zgłosić niezidentyfikowanego żołnierza?
bjar_1 Napisano 23 Marzec 2010 Napisano 23 Marzec 2010 Fundacja Pamięć", a jeśli to zachodnia Polska, to Stowarzyszenie Pomost". Jesli zgłosisz do którejś z tych instytucji, to Policji się nie bój :)
kucek Napisano 23 Marzec 2010 Napisano 23 Marzec 2010 Ja jeszcze raz napisze. Odpuść sobie fundacje pamiec. Najlepiej uderz do volksbund deutsche kriegsgräberfürsorge. Oni popchną sprawe szybciej. Szkoda że Pan Mechnert już chyba nie pracuje.
mazic Napisano 23 Marzec 2010 Napisano 23 Marzec 2010 Chodzi mi o człowieka niezidentyfikowanej narodowości,jak się trafi Polak,Rosjanin czy Niemiec lub inny.
kucek Napisano 23 Marzec 2010 Napisano 23 Marzec 2010 Takiego to chyba tylko policja. Później pochowanie na cmentarzu komunalnym lub parafialnym. A po rosjanina to chyba nikt nie przyjedzie. Nie interesuje to tam nikogo.Ps. Chyba mam nr tel do poprzedniego i obecnego szefa Volksbundu :-)
morfeusz27 Napisano 12 Październik 2010 Napisano 12 Październik 2010 Kilka słów o fundacji POMOST. Z forum przeczytałem w temacie niedawnym o tej fundacji, tydzień temu napisałem do nich meila o dwóch grobach, jeden z szeregowymi niemcami i trzema oficerami. Reakcja bardzo szybka, dziś miałem telefon, przyjeżdża obywatel Niemiec z polskim tłumaczem. Są naprawdę zainteresowani, dla mnie miłe zaskoczenie. O postępach w sprawie dam znać, jeśli kogoś to interesuje. PZDR
spid3r Napisano 12 Październik 2010 Napisano 12 Październik 2010 Interesuje, interesuje :)Fotki z akcji tez mile widziane.
cairo1 Napisano 12 Październik 2010 Napisano 12 Październik 2010 A ja od kilku lat probuje zainteresowac kogos cmentarzem na ktorym leza rosjanie i niemcy (2 WW), kilku gosci wzielo namiary, podziekowalo i na tym sie skonczylo, z fundacji Pamiec, dostalem kilka dobrych rad tak ze rece i nogi sie uginaja, albo ja mam pecha albo slodzicie ze sie tak interesuja.Pozdrawiam
grzeb Napisano 13 Październik 2010 Napisano 13 Październik 2010 Stowarzyszenie Pomostul. Kłuszyńska 20/2660-136 Poznań061 8619275http://www.pomost.net.pl/
robos74 Napisano 13 Październik 2010 Napisano 13 Październik 2010 Ja zgłosiłem do stowarzyszenia Pomost że znalazłem szczątki żołnierza niemieckiego odpowiedź dostałem po dwóch godzinach i teraz są w trakcie załatwiania pozwolenia na ekshumację.Jutro (14.10) minie tydzień od zgłoszenia.
sebo_sek Napisano 13 Październik 2010 Napisano 13 Październik 2010 Witam, w lesie znalazłem coś co do złudzenia przypomina mogiłę - kopczyk ok 1.5 metra długości ok. 60cm szerokości i tyle samo wysokości, regularny kształt. Nie chcę kopać, bo a nóż tam jest grób. Co zrobić z tym fantem? Na policję, czy do muzeum regionalnego? Spokojnie mogę się zasłonić grzybobraniem bo ścieżka jest niedaleko.
cairo1 Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Grzeb, cmentarz jest kolo Kielc, wiec poza ich terenem.
heniek1978 Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 cairo1 na pewno się interesują.Tylko to się wiąże z kosztami a jak nam wiadomo każdy woli ich unikac.
HUBERTS Napisano 15 Październik 2010 Napisano 15 Październik 2010 Znam miejsce pochówku 3 żołnierzy niemieckich w mejscowości Rząsiny k Lubania.Nie kopałem tam miejsce wskazał mi mieszkaniec tej wsi mieszkający tam od 1945 roku.Kiedyś stały tam krzyże wycięte z brzozy.Zgłosiłem sprawę do gminy Gryfów,pani w urzedzie szlifując paznokcie powiedziała mi żebym nie zawracał jej gitary bo od tego są inne urzędy specjalnie do tego powołane.Dałem sobie spokój to było 17 lat temu,czasy w urzędach się nie zmieniły,ta sama pani poprawia sobie tzw urodę,byłem w tamtym miejscu dwa tygodnie temu,coraz ciężej znaleźć to miejsce.
pasio Napisano 18 Październik 2010 Napisano 18 Październik 2010 U mnie jest nie znane miejsce pochówku Niemców poległych podczas szturmu na moje miasto to około 30 poległych. Pozdrawia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.