Skocz do zawartości

Gdzie zgłosić grób niemieckich żołnierzy

wonpiotrus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Panowie prosze o rady gdzie moge zgłosic na terenie podkarpacia (okolice rzeszowa) miejsce pochówku dwóch niemieckich żołnierzy. Fundacja Pamięć mam wrażenie że sie tym nie zainteresuje bo nawet nie odpowiadaja na trzeciego z kolei maila podobnie jak Stowarzyszenie Pomost... Macie jakies wskazówki do kogo napisac? kto by sie tym zainteresował? grób niszczeje zarastany chaszczami i moze cos by dało takie zgłoszenie... z góry dziekuje za podpowiedzi pozdrawiam
Napisano
też wiem gdzie jest stary cmentarz rodziny niemieckiej. To jest w lesie ,na uboczu , groby się pozapadały , krzyże powyrywali na złom , wszystko jest zarośnięte chaszczami i nikt nic z tym nie ma zamiaru zrobić. Nie licz na to , ze ktoś przyjdzie i to odnowi , nikłe szanse , ale takich miejsc w Polsce jest bardzo wiele.
Napisano
Do wonpiotrus.Jeśli zgłosiłeś mogiłę żołnierską do Fundacji Pamięć"to dobrze zrobiłeś.Musisz jednak wykazać się dużą cierpliwością,jeśli chodzi o odpowiedż z ich strony,z uwagi na dużą ilość zgłoszeń jaką otrzymują(najlepiej wyślij im informację i podaj tel.kontaktowy)Jeśli zgłosiłeś do do Stowarzyszenia Pomost to sprawa ta została automatycznie przekazana Fundacji Pamięć z Warszawy z uwagi na to iż to ona trzyma pieczęć nad wszystkimi poszukiwaniami i je koordynuje ,a Stowarzyszenie Pomost działa w woj.wielkopolskim i lubuskim.Jeśli możesz prześlij powtórnie informację o mogile do Stowarzyszenia Pomost.Postaramy się sprawdzić na jakim etapie są prace związane z Twoją sprawą.
Pozdrawiam.
Napisano
Fundacja Pamięć", a jeśli to zachodnia Polska, to Stowarzyszenie Pomost". Jesli zgłosisz do którejś z tych instytucji, to Policji się nie bój :)
Napisano
Ja jeszcze raz napisze. Odpuść sobie fundacje pamiec. Najlepiej uderz do volksbund deutsche kriegsgräberfürsorge. Oni popchną sprawe szybciej. Szkoda że Pan Mechnert już chyba nie pracuje.
Napisano
Takiego to chyba tylko policja. Później pochowanie na cmentarzu komunalnym lub parafialnym. A po rosjanina to chyba nikt nie przyjedzie. Nie interesuje to tam nikogo.
Ps. Chyba mam nr tel do poprzedniego i obecnego szefa Volksbundu :-)
  • 6 months later...
Napisano
Kilka słów o fundacji POMOST. Z forum przeczytałem w temacie niedawnym o tej fundacji, tydzień temu napisałem do nich meila o dwóch grobach, jeden z szeregowymi niemcami i trzema oficerami. Reakcja bardzo szybka, dziś miałem telefon, przyjeżdża obywatel Niemiec z polskim tłumaczem. Są naprawdę zainteresowani, dla mnie miłe zaskoczenie. O postępach w sprawie dam znać, jeśli kogoś to interesuje. PZDR
Napisano
A ja od kilku lat probuje zainteresowac kogos cmentarzem na ktorym leza rosjanie i niemcy (2 WW), kilku gosci wzielo namiary, podziekowalo i na tym sie skonczylo, z fundacji Pamiec, dostalem kilka dobrych rad tak ze rece i nogi sie uginaja, albo ja mam pecha albo slodzicie ze sie tak interesuja.

Pozdrawiam
Napisano
Ja zgłosiłem do stowarzyszenia Pomost że znalazłem szczątki żołnierza niemieckiego odpowiedź dostałem po dwóch godzinach i teraz są w trakcie załatwiania pozwolenia na ekshumację.Jutro (14.10) minie tydzień od zgłoszenia.
Napisano
Witam, w lesie znalazłem coś co do złudzenia przypomina mogiłę - kopczyk ok 1.5 metra długości ok. 60cm szerokości i tyle samo wysokości, regularny kształt. Nie chcę kopać, bo a nóż tam jest grób. Co zrobić z tym fantem? Na policję, czy do muzeum regionalnego? Spokojnie mogę się zasłonić grzybobraniem bo ścieżka jest niedaleko.
Napisano
Znam miejsce pochówku 3 żołnierzy niemieckich w mejscowości Rząsiny k Lubania.Nie kopałem tam miejsce wskazał mi mieszkaniec tej wsi mieszkający tam od 1945 roku.Kiedyś stały tam krzyże wycięte z brzozy.Zgłosiłem sprawę do gminy Gryfów,pani w urzedzie szlifując paznokcie powiedziała mi żebym nie zawracał jej gitary bo od tego są inne urzędy specjalnie do tego powołane.Dałem sobie spokój to było 17 lat temu,czasy w urzędach się nie zmieniły,ta sama pani poprawia sobie tzw urodę,byłem w tamtym miejscu dwa tygodnie temu,coraz ciężej znaleźć to miejsce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie