kustosz Posted March 9, 2010 Author Share Posted March 9, 2010 Witam. moze ktoś mógłby pomóc w identyfikacji tego guzika, ma srednicę 25mm, jest ze złoconego mosiądzu, rewers z blachy cynkowej, sygnowany EXTRA FEIN. Komu i w jakim celu opłacało sie coś takiego produkować? wytłoczenie jest bardzo staranne, orzeł jest dokładnie jak na guzikach wojskowych wz. 28. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 śmy to przerabiali...dyskusja była parę lat temu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustosz Posted March 9, 2010 Author Share Posted March 9, 2010 i jaki był wynik dociekań? może coś pamiętasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 szukałem - nie znalazłem...o ile pamiętam...domniemanie - na podkładce EXTRA FEIN" współczesna produkcja...___________stopień zachowania analogicznybrak w literaturze - no tu można dywagować - o kompletności...brak znanych analogii z innych feldzugówi jak zwykle statystyka - to drugi obiekt - a produkcja szła w tysiące-dziesiątki tysięcy Link to comment Share on other sites More sharing options...
groszek37 Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 daj fotki tyłu Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustosz Posted March 10, 2010 Author Share Posted March 10, 2010 fotka tyłu, zbieram guziki nie od wczoraj i na 100% nie jest to współczesna produkcja. taka technika była stosowana w niemczech w latach 20-tych. Wygląda na to , że ktoś w okresie pózniejszym wykorzystał starą maszynę , ale pozostaje problem komu się chciało produkować matrycę, a nie była to prosta i tania robota. Tłoczenie matrycą wskazuje że nie była to jednostkowa produkcja, mam hipotezę (po rozmowach z kilkoma antykwarystami)co to jest, ale na razie nie chcę nic sugerować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 a wziales pod uwage fakt wytłoczenia i nałożenia na oryginalny rewers, nowego - lewego awersu?w.g. mnie to wesoła twórczość.pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cowboys From Hell Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 http://www.rbi.webd.pl/swarga/galeria101.phpMoże coś w tym kierunku?Nie wiem do kiedy swarga była używana w tych pułkach ,ale może akurat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.