kustosz Napisano 9 Marzec 2010 Autor Napisano 9 Marzec 2010 Witam. moze ktoś mógłby pomóc w identyfikacji tego guzika, ma srednicę 25mm, jest ze złoconego mosiądzu, rewers z blachy cynkowej, sygnowany EXTRA FEIN. Komu i w jakim celu opłacało sie coś takiego produkować? wytłoczenie jest bardzo staranne, orzeł jest dokładnie jak na guzikach wojskowych wz. 28.
kopijnik2 Napisano 9 Marzec 2010 Napisano 9 Marzec 2010 śmy to przerabiali...dyskusja była parę lat temu...
kustosz Napisano 9 Marzec 2010 Autor Napisano 9 Marzec 2010 i jaki był wynik dociekań? może coś pamiętasz
kopijnik2 Napisano 10 Marzec 2010 Napisano 10 Marzec 2010 szukałem - nie znalazłem...o ile pamiętam...domniemanie - na podkładce EXTRA FEIN" współczesna produkcja...___________stopień zachowania analogicznybrak w literaturze - no tu można dywagować - o kompletności...brak znanych analogii z innych feldzugówi jak zwykle statystyka - to drugi obiekt - a produkcja szła w tysiące-dziesiątki tysięcy
kustosz Napisano 10 Marzec 2010 Autor Napisano 10 Marzec 2010 fotka tyłu, zbieram guziki nie od wczoraj i na 100% nie jest to współczesna produkcja. taka technika była stosowana w niemczech w latach 20-tych. Wygląda na to , że ktoś w okresie pózniejszym wykorzystał starą maszynę , ale pozostaje problem komu się chciało produkować matrycę, a nie była to prosta i tania robota. Tłoczenie matrycą wskazuje że nie była to jednostkowa produkcja, mam hipotezę (po rozmowach z kilkoma antykwarystami)co to jest, ale na razie nie chcę nic sugerować.
8total4 Napisano 10 Marzec 2010 Napisano 10 Marzec 2010 a wziales pod uwage fakt wytłoczenia i nałożenia na oryginalny rewers, nowego - lewego awersu?w.g. mnie to wesoła twórczość.pozdrawiam.
Cowboys From Hell Napisano 10 Marzec 2010 Napisano 10 Marzec 2010 http://www.rbi.webd.pl/swarga/galeria101.phpMoże coś w tym kierunku?Nie wiem do kiedy swarga była używana w tych pułkach ,ale może akurat.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.