bjar_1 Posted March 4, 2010 Author Share Posted March 4, 2010 Czy ktoś z kolegów ma informacje na temat Division z.b.V. 602, która w styczniu 1945 roku znajdowała się w Grupie Armii 'A'. Informacje w LdW i u Tessina lokują ta dywizję koło Krakowa". Jak było w rzeczywistości? Czy wycofywała się w kierunku Kielc - Końskich razem z XXIV KPanc. oraz XXXXII KA? Czy wchodzący w jej skład II./SS-Pol.Rgt.25 był tą nierozpoznaną jednostką Waffen-SS, która pogubiła trochę esesmańskich gadżetów na Kielecczyźnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 A jakie gadżety SSowskie odnaleziono (oprócz prezentowanej czachy)? może to pozostałości po walkach z partyzantami na Kielecczyźnie sporo się działo od Hubala po 44 rok Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted March 4, 2010 Author Share Posted March 4, 2010 Właśnie, że ewidentnie styczeń '45 - ja wiem o jednej klamrze aluminiowej SS, ta czaszka (kolegi, z niedzieli), miałem sporo groszków SS z jednego stryszku no i zjedzoną w 80% przez szczury panterkę. Pozatym w okolicy wyszły" dwa garczki z kalkami SS.Wiem też, że jesienią 1944 r. działały na tyłach 9 A i 4APanc: SS-Pol. Rgt.11 i SS-Pol.Rgt.34... Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 W pułkach policyjnych używano policyjnych insygniów klamer,mundurów orłów na czapki,oczywiście mogli się tam zaplątać ¨klasyczni¨ SSowcy w 45 była to pewno zbieranina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted March 5, 2010 Author Share Posted March 5, 2010 Zbieranina... Tylko rozgryźć próbuję od paru dobrych lat z jakiego abtajlungu byli ci 'elektrycy'... Link to comment Share on other sites More sharing options...
saucken1 Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 Witam. W Wyzwoleniu Ziemi Łódzkiej,styczeń 1945"(czy jakoś tak) było napisane że w 45 Piotrkowa Tryb. a potem Bełchatowa bronił pułk SS Ostland".Kiedyś na tym forum był poruszony ten temat i wyszło że takiego pułku nie było.Google też milczy na ten temat.A może jednak istniał jakiś zbiorczy pułk SS,który walczył na Kielecczyźnie a potem w łódzkim? Wiesz coś na ten temat? PZDR Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 Chodzi Ci chyba o batalion policyjny Ost (nie Ostland) był on częścią 25 policyjnego pułku SS.batalion policyjny Ostland istniał w jego skład wchodzili Estonczysy i Łotysze ale w 45 napewno nie przebywał na tym terenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
saucken1 Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 Poprostu w książce o wyzwoleniu łódzkiego było troche napisane o tym pułku że bronił Piotrkowa,potem wycofał sie na Bełchatów,został wzmocniony działami szturmowymi i ostatecznie został zniszczony w lasach na zachód od Bełchatowa,jednak okazuje się że jak wiele informacji w tej ksiażce ta też wyssana z palca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted March 5, 2010 Author Share Posted March 5, 2010 Saucken - tej pozycji nie traktował bym jako wiarygodnego w 100% źródła historycznego. Bzdur jest w niej masa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
saucken1 Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 Wiem, napisałem wcześniej że jest tam wiele rzeczy wyssanych z palca,ale mój post nie wszedł(chyba mnie tu nie lubią).Swoją drogą skąd autor wytrzasnął tą informacje,czy sam ją wymyślił? Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4sherman Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 Co do Ostland, 2 lata temu trafiłem w Leźnie kordzik SA bądź SS, z napisem Ostland z jednej i numerem 860 z drugiej strony jelca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 Terminem Ostland Niemcy określali kraje bałtyckie Estonię,Łotwę,Litwę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted March 6, 2010 Author Share Posted March 6, 2010 Jakiś nieśmiertelnik rozjaśnił by sprawę, ale nie słyszałem o żadnej blaszce SS znalezionej między Wisłą, a Pilicą ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 To informacja z 2 ręki wiąc niepewna, podobno w okolicach podradomskich Białobrzegów odnaleziono blachę 6 górskiego zapasowego batalionu SS,leżała bez żadnego kontekstu właściciel mógł po prostu ją zgubić grubo przed styczniem 1945 po pijaku czy rajcując z dziewuchą w krzakach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.