Skocz do zawartości

Division z.b.V. 602

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z kolegów ma informacje na temat Division z.b.V. 602, która w styczniu 1945 roku znajdowała się w Grupie Armii 'A'. Informacje w LdW i u Tessina lokują ta dywizję koło Krakowa". Jak było w rzeczywistości? Czy wycofywała się w kierunku Kielc - Końskich razem z XXIV KPanc. oraz XXXXII KA? Czy wchodzący w jej skład II./SS-Pol.Rgt.25 był tą nierozpoznaną jednostką Waffen-SS, która pogubiła trochę esesmańskich gadżetów na Kielecczyźnie?

Właśnie, że ewidentnie styczeń '45 - ja wiem o jednej klamrze aluminiowej SS, ta czaszka (kolegi, z niedzieli), miałem sporo groszków SS z jednego stryszku no i zjedzoną w 80% przez szczury panterkę. Pozatym w okolicy wyszły" dwa garczki z kalkami SS.
Wiem też, że jesienią 1944 r. działały na tyłach 9 A i 4APanc: SS-Pol. Rgt.11 i SS-Pol.Rgt.34...

Witam. W Wyzwoleniu Ziemi Łódzkiej,styczeń 1945"(czy jakoś tak) było napisane że w 45 Piotrkowa Tryb. a potem Bełchatowa bronił pułk SS Ostland".Kiedyś na tym forum był poruszony ten temat i wyszło że takiego pułku nie było.Google też milczy na ten temat.A może jednak istniał jakiś zbiorczy pułk SS,który walczył na Kielecczyźnie a potem w łódzkim? Wiesz coś na ten temat? PZDR

Chodzi Ci chyba o batalion policyjny Ost (nie Ostland) był on częścią 25 policyjnego pułku SS.batalion policyjny Ostland istniał w jego skład wchodzili Estonczysy i Łotysze ale w 45 napewno nie przebywał na tym terenie.

Poprostu w książce o wyzwoleniu łódzkiego było troche napisane o tym pułku że bronił Piotrkowa,potem wycofał sie na Bełchatów,został wzmocniony działami szturmowymi i ostatecznie został zniszczony w lasach na zachód od Bełchatowa,jednak okazuje się że jak wiele informacji w tej ksiażce ta też wyssana z palca.

To informacja z 2 ręki wiąc niepewna, podobno w okolicach podradomskich Białobrzegów odnaleziono blachę 6 górskiego zapasowego batalionu SS,leżała bez żadnego kontekstu właściciel mógł po prostu ją zgubić grubo przed styczniem 1945 po pijaku czy rajcując z dziewuchą w krzakach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie