Skocz do zawartości
  • 0

Stary Krzyż ?

afrak

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mozna gdzies znalesc sygnatury na tym krzyzu, do krzyza wdał sie juz kornik ale nie mocno, cale drewno bylo napewno pozlacane bo jeszcze jest w niektorych miejscach
Napisano
Jest to krzyż Katolicki ukazujący męke Jezusa Chrystusa, kiedy to On oddał dobrowolnie Swoje życie za grzechy tego świata.

Na takim krzyżu Rzymianie wieszali więźniów skazanych na śmierć. Ten typ krzyża jest znany jako krzyż au" bo wygląda jak grecka litera T. Skazańcy byli do takiego krzyża albo wiązani rzemieniami, albo przybici gwoździami za ręce i nogi, a było to robione aby powiekszyć męke skazańca.
Do krzyża oprucz skazańca przybita była też drewniana płyta (informacyjna) z gipsowymi literami opisująca za co dany człowiek został powieszony. Napis przważnie był po Łacinie.

Twoj krzyż, będąc krzyżem Katolickim, ma na sobie osobe Jezusa z Nazaretu, który został do tego krzyża przybity. Jezus zwany także Galilejczykiem był Mesjaszem i Zbawicielem świata. Napis na Jego krzyżu był podobno wykonany w trzech językach, po Łacinie, po Grecku i po Hebrajsku. Krzyż na zdjęciu ma skrut łacinskiego napisu IESUS NAZARENVS REX IVDAEORVM (orginalnie napisane to było jednym ciurkiem 26 liter razem), czyli INRI, albo Jezus z Nazaretu Król Żydowski". Jest to napis według Św. Jana. Ale napis ten w zależności od którego z Apostołów lubisz najbardziej był troche inny. Według Św. Mateusza napis brzmiał To jest Jezus Król Żydowski", według Św. Marka napis brzmiał po prostu Król Żydowski", a według Św. Łukasza napis brzmiał To jest Król Żydowski".

Twoj krzyżu jest dość duży i może być wykonany z cyny albo ze srebra, albo miedzi lub mosiądzu i posrebrzany. Mam nadzieje, że troche pomogłem:)
Napisano
promienie - cyna - ołów
raczej cyna
niezły warsztat odlewniczy
sama figura też ładna"...
--------------------
hm... ja bym powiedział - neorenesans - czyli 1870 - 1890

ale przecież to takie ładne, że mogli dłużej robić...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie