Catadero Napisano 3 Marzec 2010 Napisano 3 Marzec 2010 kolczyk-przeczytałem ...i od rana mam dobry humor !dr.tommy- jak wygląda tył tego zegara? Firma VDO to rzeczywiście bardzo znany niemiecki producent prędkościomierzy do pojazdów oraz różnego rodzaju wskaźników zegarowych. Produkowali również czasomierze do pojazdów. Ale zegar, jeśli jest zamontowany w deskę rozdzielczą (samochód, samolot itp) musi mieć łatwy dostęp do nakręcania (o ile nie jest elektryczny). Dlatego część takich zegarów ma wokół tarczy pierścień, którym się go nakręca lub wystające z tarczy pokrętło. Inne z kolei mają na tylnej ściance dźwignię, którą za pomocą cięgła (lina/drut) pociągając w dół powodowało się napinanie sprężyny zegara, natomiast z powrotem odciągała ją inna sprężyna. C.
kolczyk96 Napisano 2 Marzec 2010 Napisano 2 Marzec 2010 Mogę się mylić ale wg.mnie jest to bezkamiemiowa RUHLA produkowana masowo w byłym NRD.Chciałem Ci wkleić zdjęcie mojej w wersji kieszonkowej z dewizką ale niestety gdzieś ją wcięło.Amba lub żona,pewnie to drugie.:-)
dr.tommy Napisano 3 Marzec 2010 Autor Napisano 3 Marzec 2010 A czy nie będzie to coś samochdowego?? bo VDO robiło dla aut zegary.
Pytanie
dr.tommy
Ktoś wie od czego ten zegarek??
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.