Skocz do zawartości
  • 0

Blacha z nawiewem i dźwigienka zaworowa - niemieckie

Zwierzak

Pytanie

Napisano

Witam,
Proszę o identyfikację pojazdu, z którego pochodzi ta blacha i dźwigienka zaworowa (chyba) na kolejnym zdjęciu. Kontekst znalezisk wskazuje na niemiecki pojazd z II Wojny.
Zwierzak

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Proszę o identyfikację pojazdu, z którego pochodzi ta blacha i dźwigienka zaworowa (chyba) na kolejnym zdjęciu. Kontekst znalezisk wskazuje na niemiecki pojazd z II Wojny.
Zwierzak

Napisano
Jeżeli jest to dźwignia zaworowa, to ja się pytam, gdzie jest element regulacji tej dźwigni? Jakoś nie mogę tego poskładać.
Oświecenia porzebuję!
Napisano
Dzięki koledze Lupo rozjaśniło mi obraz.
Produkując kiedyś dźwignię zaworową do naszego Żuka", widzę tylko tę dźwignię - to takie skrzywienie".
Dzięki koledzy.
Napisano

Dzięki za informacje, te dźwigienki z linku wyglądają identycznie. Obok dźwigienki trafiły się żabki" do obręczy z ciężarówki, więc obstawiał bym właśnie jakiś pojazd transportowy z silnikiem Maybacha.
Zwierzak

Napisano
Wydaje mi się, że to dżwigienka zaworowa z silnika Maybach serii HL.
Koledze Jamato podpowiem: regulacji luzu między dżwigienką zaworową, a trzonkiem zaworu dokonywało się w tych silnikach przez obrót mimośrodowej tulei na osi dżwigienki zaworowej. W widełkach na końcu dżwigienki umieszczona była ułożyskowana rolka napędzana bezpośrednio krzywką wałka rozrządu.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie