kokesh Napisano 28 Luty 2010 Autor Napisano 28 Luty 2010 Takie oto rodzinne zdjęcie wpadło mi w ręce .Wszelkie sugestie mille widziane ? Pozdro...
danieloff Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 Żołnierze Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, pierwszy z lewej ma na rękawie naszywkę honorową 2 Korpusu Polskiego, nadaną przez brytyjską 8 Armię, bodajże podczas kampanii włoskiej.
danieloff Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 Żołnierz siedzący obok pawia i pierwszy stojący z prawej mają na rękawach najprawdopodobniej naszywki 2 Brygady Pancernej (wzniesione zbrojne ramię z mieczem).
danieloff Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 P.S. Odznakę honorową 8 Armii brytyjskiej (naszywka z krzyżem na tarczy) nadano 2 Korpusowi Polskiemu w maju 1944, tak więc zdjęcie zostało na pewno zrobione po tym terminie.
kokesh Napisano 28 Luty 2010 Autor Napisano 28 Luty 2010 Dzięki Daniel .A ten paw , to jakaś konkretna symbolika, czy tylko rekwizyt dekoracyjny fotografa .Pozdro...
danieloff Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 Do wszystkiego można, jak się chce, dorobić ideologię - ...Pawiem narodów byłaś i papugą"... itp.Ja jednak stawiam na rekwizyt, coś jak biały miś w Zakopanem. Tropikalne umundurowanie wskazuje na ciepłą strefę klimatyczną, stąd paw wydaje się właściwszy niz miś:-)
kokesh Napisano 28 Luty 2010 Autor Napisano 28 Luty 2010 Było jeszcze takie .Wydaje mi się że to drugi od prawej ,tylko trochę młodszy .Pozdro...
Catadero Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 Paw wygląda na wypchanego. Fotograf miał taki rekwizyt i raczej bym się tu nie dopatrywał jakiejkolwiek wysublimowanej symboliki.C.
kokesh Napisano 28 Luty 2010 Autor Napisano 28 Luty 2010 Tył tego drugiego zdjęci .Nie wiem jak się dobrać do tej dedykacji by jej nie popsuć .Dedykacja pisana tuszem .Pozdro...
Pytanie
kokesh
Takie oto rodzinne zdjęcie wpadło mi w ręce .Wszelkie sugestie mille widziane ? Pozdro...
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.