XII Napisano 25 Luty 2010 Autor Napisano 25 Luty 2010 Witam,Jak w temacie, czy warto zmienić sprzęt z Minelab Explorer SE PRO na E-trac? Proszę uzasadnić swoją wypowiedź na ten temat.Zdrów!
adam793 Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 Nie wiem..jak masz z cewką 11 to myślę że nie ma sensu przecież są tak samo dobre jeden i drugi,nie wiem co dało ale znajomy mój sprzedał 3 letniego explorera se c cewką 10.5 kupił se explorer se pro z cewką 11,powtarzał że nie ma sensu kupowania e-traca że ten znajduje tak samo sprawdzone.pozdrawiam
samgnus Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 Witam! Decyzja i tak zapadnie samodzielnie...Są osoby twierdzące,że Explorer SE z nową cewką to to samo,co E-trac...Osobiście nie sądzę,by zmiany dotyczyły tylko ergonomii, menu i ustawień.Z moich obserwacji wynika,że sporo dotychczasowych użytkowników Ex-a przesiadło się lub przesiada na E-traca.Ja na szczęście nie mam tego dylematu...Explorera miałem wielokrotnie w rękach i mi nie odpowiadał więc wybrałem X-70...dokupiłem w zeszłym roku E-traca i bardzo mi pasuje...do tego stopnia,że X-70 dałem żonie :)) Pozdrawiam!
samgnus Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 P.S.W nawiązaniu do postu adama793...Tak jak Explorery z cewkami 10,5...11,to nieco inne wykrywki,podobnie E-trac jest inny...jak wspomniałem wcześniej ergonomia...menu(patrz-możliwości ustawień)...o USB nie wspominam,bo nie każdy musi tego używać (a warto)...Pozdrawiam!
adam793 Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 Tak zgadzam się kiedyś też na pewno kupię se e-traca.E-trac ma duże możliwości ustawienia ale czy one są wykorzystane do bólu?to taka moja sugestia,se pro z cewką 11 i e-trac wyszły na rynek w tym samym momencie.Nie wiem moim zdaniem dużej różnicy nie ma oprócz większych możliwości ustawień i te usb ale czy explorer se z 11 to słaba maszyna??Myślę że pole można nim wyczyścić
samgnus Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 Nie potrafię odpowiedzieć na te pytania...nowa cewka do Ex-a przypuszczalnie została wykorzystana by dalej się dobrze sprzedawał po wejściu E-traca...cała reszta to subiektywne odczucia... no i pieniądze...Każdy robi,co uważa za stosowne.Opinii zadowolonych jak na lekarstwo....wymiany doświadczeń...wcale...A na zachodnich forach same zachwyty przy skromnych opiniach na ie" w sumie mało istotnych sprawach...Wg.mnie super sprzęt...dla mnie nr 1...co nie oznacza,że musi takim być dla innej osoby. Pozdrawiam!
terenowiec69 Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 Zamiana na etracka nie jest warta tej różnicy,oba sprzety sa głebokie.Wiec po co przepłacać,oczywiscie cewka 11 cali jest lzejsza ,ale i delikatniejsza,a i nie wiem jak z naprawa ewentualna choćby u Proscana.Poza tym etrac ma więcej ustawień w zakresie zapisywania wzorców dyskryminacji i przeedytowywania różnorakich ustawień.A to gubi potencjalnego usera.Ale powiem wam jedno że dzwięki ma gorsze od Se.I do tego zakres cyfrowej identyfikacji pokręcony jak mozna ferr do 35 a cond. do 50 i wez tu się połap,oczywiście nauka bedzie trwała około roku,nie mniej.Znam ludzi którzy testowali na ukrainie oba sprzety i mówia że to to samo,etrac jest szybszy minimalnie.
samgnus Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 Bez obrazy Kol.Terenowiec,ale piszesz bzdury...Co do napraw...to od dawna wiadomo,że ten Pan nie serwisuje już sprzętu Minelaba i nie ma powiązań z Vikingiem(robi to obecnie dla siebie...tj.dla swoich klientów,o ile mają taką chęć,bo On generalnie podzespołów nie ma).Co do ustawień....Ustawienia gubią osoby,które nie mają o nich pojęcia (lub wyobrażni :)) )...Co do dżwieków...może Kol.ma gorsze od Se(pytanie ,jak ze słuchem ?!)...Zakres cyfrowej ID nowy...trzeba go poznać ! Nauka trwa ok.1 tygodnia(i tak na oko" po 1 h.dziennie).Na koniec dodam,że nie znam nikogo na Ukrainie...powiem więcej nie szukam nikogo stamtąd...Pozdrawiam!
terenowiec69 Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 Nauka nie trwa tygodnia tylko rok lub dłużej moge to powiedzieć po 6 latach łażęnia z wykrywaczami,a tym bardziej etrac,w se ustawiam wszystko pod siebie i na takich ustawieniach nie zmieniając chodzę cały sezon.Se mozna kupić za minimum 2400 a etrak niestety jakies 3700zł trzeba wysupłać i dlatego zmiana nie ma jakiegokolwiek sensu.
lv426 Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 Z jakiej głębokości SE może zobaczyć np. hełm? Może on tylko na dronicę?
terenowiec69 Napisano 26 Luty 2010 Napisano 26 Luty 2010 widzisz lv426 Minelab robił i robi wykrywacze typowo na kolor,skoro zadajesz takie pytanie to widzę że wogóle sie nie orientujesz.Oczywiscie duże żelastwo też przebija się przez zadany wzorzec dyskryminacji i bedzie sygnalizowane.Generalnie podkowę lub przedmiot podobny wielkością jest w stanie odrzucić,czasami potrafi szczeknąć w jedna stronę,szczególnie przy szybszym przemiataniu.Ale nie nastawiaj się na szukanie żelastwa tym wykrywaczem.
lv426 Napisano 26 Luty 2010 Napisano 26 Luty 2010 właśnie, bo można odnieść różne wrażenie np. czytając o wątek o suwerenie gt, gdzie ludzie chwalą się, że głębokie doły kopią. Również reklamy SE 'deep, deep...' mogą wprowadzić w błąd. Powinno być raczej 'deep, deep but rather on small kolorek'
samgnus Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 Kol.Terenowiec69 pisząc o tym ,że lv426 się nie orientuje...sam (bez obrazy)nie wykazujesz wielkiej oreientacji w Minelabach....Zarówno Se jak również E-trac mają możliwość tworzenia własnych wzorców dyskryminacji(E-trac-większe i...szybsze),co czyni z nich wykrywacze uniwersalne w niezbędnym zakresie.Wzorce fabryczne są dobre dla laików,którzy twierdzą,że wymiana Se na E-traca nie ma sensu(bo i tak chodzą na fabrycznych).Pozdrawiam!
samgnus Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 P.S.Znam kilka osób z wieloletnim stażem...po Whitesach, a mieli(i mają) problemy z Explorerem.Proponuję zacząć na wielu tonach,max czułości i w all metalu jeśli są problemy,a potem ustawiać po swojemu.Pozdrawiam!
terenowiec69 Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 Tak nie wykazuje orientacki w explorer se,tylko jak sie człowiek pyta czy wycignie hełm czy i nne zelastwo to chyba on sie nie orientuje za bardzo,nie sądzisz.A gadanie że sie opanowało etracka czy se w kilka godzin to można sobie to gadanie głęboko wsadzić.
gronowianin Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 http://metaldetectingworld.com/minelab_e-trac_field_test_p1.shtml ciekawa opinia dla znajacych angielski
adam793 Napisano 2 Marzec 2010 Napisano 2 Marzec 2010 Ciekawy artykuł i porównanie ,też zależy od szczęścia itp ja takie sreberka wykopałem quattro mp
samgnus Napisano 2 Marzec 2010 Napisano 2 Marzec 2010 Rozumiem całkowicie,o czym piszesz Terenowiec69.Tak na prawdę żadne forum i wymiana myśli nikomu nie pomoże w tych kwestiach...każdy z nas musi sam dojść do swego przeznaczenia" :)).Wierz mi lub nie...ja skoczyłem z X-70 na E-traca i jestem bardzo zadowolony( a kiedyś był wybór międzi Ex-em,a X-70 po wielu testach).Jak dla mnie E-trac jest bardzo przejżysty,doskonale formowalny"pod siebie...szybszy od Explorera.Ale X-70 i tak sobie zostawiłem,bo to też doskonała maszynka.Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.