Gość Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 ten grubas z brodą to chyba nie pop bo trzyma w lewym ręku zwykły kapelusz. Pop chyba nie paradował po wsi w takim nakryciu głowy.
mietek Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Kapelusz mi nie pasował na popa, ale ta fryzura, ubiór, broda...to pasują. Jedyny tak zarośnięty, ubiur też jakby śłużbowy" - inni to bluzy, lub tylko koszule, no i ma buty.na szyi jemu coś tam wisi, ale nie wiem czy nie od płaszcza?
Indian Chief Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Te czapki a'la kozackie kubanki to u nas na wsi do dzisiaj noszą. Wsiądzcie do PKSa i zobaczycie. Czasem to jak podróż do przeszłosci... A buty to i w l;atach '60 przed kosciołem wkładali, a nie mieszkam na kresach chociaz to Polska B.
Monte Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 90% Ukraina,albo naprawdę daleko wschodnia Polska.Pozdrawiam
Monte Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Co do opisów zagranicznych właścicieli zdjęć, można się dużo spodziewać.Ostatnio widziałem na amerykańskiej stronie turystycznej zdjęcia z Polski.Jedno z nich to jakieś święto prawosławne,a drugie to cerkiew drewniana.PozdrawiamMonte
jacek1 Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Co ma wskazywać na to że jest to Ukraina lub wsch. Polska, na ile wiarygodny jest podpis tego zdjęcia?
jack61 Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 pierwsze zdjecie podchodzi mi pod obecne tereny UA Nie jest wykluczone ze pierwsze zdjecie moglo byc zrobione gdzies we wschodniej czesci Polski /obecna ukraina / gdzie nastawienie czesci ludnosci była pro niemiecka.Natomiast w tym z Bielska mozna zauwazyc nastawienie pozytywne do maszerujacych wojsk.Na stronie oficjalnej Bielska Białej wyczytałem cos takiego //// W latach 20 i 30 z ,, małego Wiednia ,,Bielsko zmieniło się w ,, mały Berlin ,,, gdyż większość mieszkanców sprzyjała ruchowi hitlerowskiemu. ///
jacek1 Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Zastanawiają mnie symbole z pierwszego zdjęcia, przypominają znaki lotnictwa łotewskiego i litewskiego.http://www.samoloty.ow.pl/str318.htm
THOMEKK Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 W Katowicach 3 wrzesnia też witali Niemców z kwiatami, ale nie wszyscy... bowiem inni, nocami strzelali do wartowników w ich głowy z budynków kamienic (ot...takie im Ślązacy robili nocne przywitanko;-))
-adi- Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 To zdjęcie z machającymi ludzmi i popem widziałem kiedys w tygodniku polityka lub wprost i było podpisane o powitanie niemców przez ukraińców w 41r.
Gebhardt Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Nie musi byc pop moze byc kantor albo inny funcjonariusz 'cywilny' kosciola. Wtedy kapelusz sie chyba zgadza. Zupelnie moze byc wschodnia Polska a co to za sytuacja mozemy gdybac do smierci:). W Bielsku sporo mieszkalo rasowych Niemcow wiec nie ma co sie dziwic.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.