Skocz do zawartości
  • 0

Maszyna Singer ?

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
Maszyna na pewno powstała po 1863 roku.
Myślę, że do około 1900 roku, mam wiele katalogów starych maszyn online ale na laptopie do którego będę miał dostęp najwcześniej w piątek.

Maszyna wygląda mi na standardową 1 igłówkę, widać że ładnie zachowana, i raczej kompletna.
Przydały by się dobrej jakości fotki bo te są niestety słabiutkie

pozdro!
  • 0
Napisano
Twoja maszyna została wyprodukowana w 1906 roku (dla 1906 litera S i numeracja od S1 do S1257049). Problem tylko-gdzie. Dla litery S są dwa zakłady produkcyjne:
---Clydebank,hrabstwo Dunbarton (Dunbartonshire) w Anglii
---Podolsk w obwodzie moskiewskim, w Rosji.

C.
  • 0
Napisano
Wszystkie wyprodukowane przed rokiem 1900 maszyny Singer miały przed numerem literę.

P 255861-rok 1868, Clydebank Anglia, lub Podolsk Rosja.

F 249911-rok 1868, Clydebank Anglia.

Numery od 223415 do 283044 to rocznik 1868.

I kto z Was się spodziewał, że ma aż tak starą maszynę do szycia?

C.
  • 0
Napisano
Catadero, Moja maszyna jest o 100 lat ode mnie starsza. Jak byś mógł to daj namiary na źródło informacji, bo pół wsi ma maszyny singer i są bardzooo ciekawi z którego okresu pochodzą
  • 0
Napisano
A proszę.
Korzystam z dwóch źródeł, które nie zawsze podają takie same dane. Warto porównać i wybrać te dane, które bardziej nam pasują.

http://www.singerco.com/support/serial_numbers.html

i drugi

http://www.sewalot.com/dating_singer_sewing_machine_by_serial_number.htm

Powodzenia w poszukiwaniach.

C.
  • 0
Napisano
mam singera łaciarkę szewską o nr.29 K 1 może ktoś sprawdzi w katalogu bo mnie wychodzi że jest to pierwszy egzemplarz tej maszyny, ale pewnie się mylę
  • 0
Napisano

Witam, mam maszynę Singer (wygląd, jak na zdjęciu). Jest na niej nr: 15846536. Czy ktoś może wie, jaki jest rok produkcji tej maszyny ?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:25 26-11-2012