Skocz do zawartości
  • 0

kula armatnia

BOO

Pytanie

Napisano

witam i proszę o identyfikację ciekawej rzeczy
kula - jak na zdjęciach
średnica - około 105 cm
waga - nie ważyłem dokładnie ale na wyczucie jakieś 70-80 kg

stan zachowania jest doskonały, brak śladów korozji, w otworze znajdują się resztki drewna.....

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z tego co czytałem to nazwa rosyjskich granatów moździerzowych określana w pudach nie miała żadnego przelicznika na kule kamienne etc jak w przypadku granatów pruskich, zatem pocisk taki powinien ważyć tyle ile posiada w nazwie pudów, biorąc pod fakt że pud = 16,38 kg.

BOO, weź go zważ i podaj dokładną średnicę, tak żeby wszystko było napisane konkretnie bo dyskutujemy o czymś co sam zrobić przecież możesz hehe :)

Obok zamieszczam wystrzał z amerykańskiego moździerza do którego granat (widoczny nawet na zdjęciu) miał niemal taką samą średnicę co ten o którym dyskutujemy (33cm), jednak ważył aż 100 kg. Stosowano go podczs wojny secesyjnej.

Napisano
BOO napisał przecież że granat ma 105 cm obwodu więc około 33-34 cm średnicy. Gdyby taki granat miał mieć 40 kg wagi to jego ścianki musiały by być grubości skórki od arbuza :))
Napisano
Taka grubość jaką widać na zdjęciu PRAWDOPODOBNIE nie jest grubością występującą na każdej wysokości przekroju poprzecznego takiego granatu. Najcieńsze ścianki zwykły one mieć bowiem przy otworze i pogrubiały się one w kierunku jego dna gdzie były najgrubsze, osiągając tam dodatkowo jakieś 1/3 grubości więcej niż przy otworze. Więc to co widzimy na zdjęciu to być może jeszcze niewiele w porównaniu z grubością jego dna :) To przesunięcie koncentryczne" powodowało jego stabilność w locie jak i to iż spadały lontem do góry. Napisałem jednak prawdopodobnie" gdyż nie wiem czy wszystkie armie stosowły taki patent", ale możesz to sam sprawdzić :)
Napisano
Drewnem był zapezpieczony proch w granacie , normalka :-P jest 5 pudowy granat mozdzierzowy rosyjski

kaliber od 13,2 do 13,75 diuma

jeden dium to 2,5 cm

czyli 33 do34,37
Napisano
rosjskie granaty możdżierzowe np.1 putowy kaliber 19,6 cm a waga 17,4 kg. 2 putowy kaliber 24,5 cm i waga 34,6 kg.tak czy inaczej to świetna sprawa mieć taką ładną kulkę,
Napisano

witam i proszę o identyfikację ciekawej rzeczy
kula - jak na zdjęciach
średnica - około 105 cm
waga - nie ważyłem dokładnie ale na wyczucie jakieś 70-80 kg

stan zachowania jest doskonały, brak śladów korozji, w otworze znajdują się resztki drewna.....

Napisano
dzięki za informację!

a jaki to okres ?
są w necie jakieś informacje na ten temat ? bo jakoś nie widzę.....
Napisano

kula posiada puncę - na zdjęciu
w okręgu jakby litera C, chociaż nie jestem pewien

Napisano

kula odlewana - na tym zdjęciu widać miejsce łączenia połówek formy

a więc co to dokładnie jest ? ktoś ma pomysł ?

Napisano

Powiem jeszcze tylko, że po zważeniu go podasz nam wagę pustego granata (no bo taki posiadasz), do którego trzeba było jeszcze wsypać około 10 kg prochu. Stąd może wynikać ten ciężar 91 kg, o którym wspomniał powyżej stg1971, czyli masa całego, gotowego do wystrzału (uzbrojonego) granata.

Obok pokazuję jeszcze przekrój poprzeczny granata (aczkolwiek innego) gdzie wyraźnie widać wspomniane przeze mnie wcześniej koncentryczne przesunięcie okręgu tworzącego zarys jego wnętrza w stosunku do okręgu powierzchni zewnętrznej (u góry cienkie ścianki, u dołu grube)
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie