Skocz do zawartości
  • 0

Pojazd co to jest za pojazd pancerny?

wilzken

Pytanie

Napisano

Witam. Przeglądając w sieci historyczne fotki z Olsztyna trafiłem na takie zdjęcie zrobione prawdopodobnie w styczniu lub w lutym 1945r. Czy może mi ktoś powiedzieć co to jest za pojazd?

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Kol. Luftlander chciałbym zdementować pogłoski jakoby Rosjanie stronili od sprzętu zdobycznego. Wykorzystywali go nie rzadziej niż Niemcy. W latach 90 wyszło kilka numerów kwartalnika Militaria a w jednym z nich był fajnie ilustrowany artykuł na temat sprzętu zdobycznego wykorzystywanego przez sowietów. Najbardziej chyba znany przykład to pluton Panter sierżanta (lejtnanta?) gwardii Sotnikowa. Dojechali na nich o ile dobrze pamiętam pod Wiedeń czy Pragę? Musiałbym sprawdzić. Dowodem jest też zdjęcie Tygrysa Królewskiego zdobytego na przyczółku sandomierskim (wóz dowodzenia z numerem 502). Gdzieś widziałem zdjęcie z przemalowanym numerem. Patrz : http://odkrywca.pl/przyczolek-sandomierski-zdjecia-,534068.html. Było również zdjęcie zakładów remontowych z samymi iemiaszkami" na linii i transport wyremontowanych na front. Rosjanie mieli całe oddziały złożone ze zdobycznych wozów. Częstą taktyką było wystawianie na wabia" wozu w oryginalnym malowaniu z małą czerwoną chorągiewką żeby nie dostać od swoich. Będę miał chwilkę czasu to zrobię skany fotek i wstawię. Pzdr
Napisano

Rosjanie używali zdobycznego sprzętu niemieckiego. Na zdjęciu; Pantery" z kompani gwardii porucznika Сотникова (Sotnikowa)na terenie warszawskiej Pragi w kwietniu 1944.

Napisano

Zdobyczne niemieckie czołgi Pz.III Ausf.G oraz Pz.IV Ausf.F1 ze 107-ego Wydzielonego Batalionu Czołgów Frontu Wołchowskiego (6 lipca 1942)

Napisano
Co do Panter Sotnikowa najpewniej jest to Praga czeska, a raczej jej okolice w kwietniu 1945 r. W kwietniu 1944 front stał daleko na wschód nawet od warszawskiej Pragi.
Napisano
Nie, 100 % zdjęcie pochodzi z Polski z pod Warszawy. To ja dotknięty jakąś zaćmą przepisałem август jako kwiecień (no późno już jest a aпрель też jest na literę a) :)! Chodzi oczywiście o sierpień, przepraszam za moje bałaganiarstwo.
Napisano

Witam. Przeglądając w sieci historyczne fotki z Olsztyna trafiłem na takie zdjęcie zrobione prawdopodobnie w styczniu lub w lutym 1945r. Czy może mi ktoś powiedzieć co to jest za pojazd?

Napisano
Dziękuję za szybką odpowiedź. Czy mógł on znajdować się na wyposażenie Armii Czerwonej? Fotka była zrobiona po zajęciu Olsztyna. Czołg ten występuje tylko na tej jednej fotce, a było to skrzyżowanie często" fotografowane w tamtym okresie, a wiec nie był to wrak, a prawdopodobnie pojazd w pełni mobilny.
Napisano
Rosjanie nie mieli zwyczaju używania niemieckiego sprzętu (generalnie) ale za to Niemcy bardzo chętnie używali rosyjskiego sprzętu, działko na górze wygląda jak Zis-2.
Napisano

Czerwonoarmiści próbują odholować zdobyczny, czołg węgierski Toldi IIa przy pomocy 3-tonowego ciągnika SdKfz11. Lato 1943.

Napisano

Załogi kompanii lejtnanta gwardii Sotnikowa na zdobycznych Panterach Ausf. A. Na wschód od Pragi, 1945 r.

Pytanie. Która to w końcu Praga i kiedy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie