corsarz1984 Napisano 16 Luty 2010 Autor Share Napisano 16 Luty 2010 Witam, mam takie pytanko: czy do gubej rdzy lepszy jest fosol, czy kwas szczawiowy? Pytam bo fosol wydaje mi się słaby, a z kwasem szczawiowym nie miałem do czynienia. Z góry dzięki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Do czyszczenia rdzy to nie kwasy a elektroliza.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
corsarz1984 Napisano 16 Luty 2010 Autor Share Napisano 16 Luty 2010 Fosol do cienkiej rdzy sprawdza się dobrze, ale posłucham kolegi i sprawdzę elektrolizą bowiem chodzi o kulę armatnią konkretnie na której gruuuubo rdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Fosol nadaje się tylko w przypadku powierzchniowego słabego nalotu rdzy i jak chcemy uratować resztki farby,poza tym stwierdzam że nie nadaje się do niczego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 tu się vis z Tobą nie zgodzę,grubą rdze też potrafi zdiąć,ale trzeba moczyć kilkanaście godzin i co jakąś godzine wyjmować fanta,czyścić druciakiem i znów moczyć,oczywiście nie za długo bo się rozpuści:)elektroliza co prawda lepsza ale jak nie mam pod ręką prostownika to zostaje mi fosoli paweł:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 Ja nie biorę pod uwagę nawet że można moczyć kilkanaście godzin, bo to herezja i usuwanie rdzy razem z czyszczonym przedmiotem:)Jeśli już używam fosolu to tylko do kosmetyki już wcześniej oczyszczonego z grubej rdzy fanta,nakładam pędzlem i po dziesięciu minutach szczota plus proszek do czyszczenia.Jest to środek tylko do słabego nalotu co zresztą wynika z instrukcji użytkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 Ja stosowałem fosol do stalowych łuseczek, które miały drobny ale regularny nalot rdzy, wyszły idealnie, już kilka lat i nic się z nimi nie dzieje, zero ponownej korozjiPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hycek1979 Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 witam.mam maly problem kolega przyniosl mi jakis magazynek (oczywiscie pusty) sporo jest na nim orginalnej farby ale tez sa wzery rdzy JAK ZASTOSOWAC FOSOL aby ta rdze usunac?pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 Pokaż fotki. Coś poradzimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hycek1979 Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 kol.thomson jak tylko odbiore aparat to wkleje zdjecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.