dziniek Napisano 18 Luty 2010 Autor Napisano 18 Luty 2010 Co do siedzisk to niestety kupiłem je w takim stanie.
ewald Napisano 18 Luty 2010 Napisano 18 Luty 2010 ja bym je datowal tak jak moji przedmowcy na lata 30
Hebda Napisano 15 Luty 2010 Napisano 15 Luty 2010 identyczne miała moja babcia,ten sam układ drewna,tylko motywu nie pamiętam czy był taki sam.Siedzienie była to deska pasująca do otworu,naszpikowana gąbką i obciągnięta wzorzystym materiałem,Prezentowały się b.ładnie.Pamiętam jeszcze jak za brzdąca po wyjęciu siedzienia(właz) w krześle przystawionym do stołu(rudy) założonego kocem bawiliśmy się w 4pancernych z braciakami:)miałem nawet hełmofon dziadka z wojska,co prawda lotniczy ale wtedy nie było to ważne:) lufą był kij od szczoty:)Dziadkowie budowali dom w latach 60tych więc pewnie wtedy sprowadzili krzesła..skąd nie wiem,jak się dowiem to dam znać.Ale obstawiałbym lata powojenne na 80-99%
janczar Napisano 16 Luty 2010 Napisano 16 Luty 2010 wydaje mi się że lata 30 czyli przed wojenne miałem takie same i były przywiezione z wileńszczyzny
Hebda Napisano 16 Luty 2010 Napisano 16 Luty 2010 hmm,to może babcine były wzorowane na podobnych bo nie wydaje mi się by dziadkowie dostali je jakoś od rodziny która uchowała by je przez wojne patrząc na problemy z opałem w tamtych czasach(??)masz może do nich siedziska?bo na nich były sygnatury....
dzieci3 Napisano 16 Luty 2010 Napisano 16 Luty 2010 Dębina jako materiał oraz te zdobienia,mogą świadczyć o wczesnych 20-tych,ale i 50-tych również.Gdybym widział rodzaj połączenia poszczególnych elementów łatwiej byłoby je wydatować.Pzdr.
Pytanie
dziniek
Z jakich lat mogą pochodzić te krzesła?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.