lv426 Napisano 20 Luty 2010 Napisano 20 Luty 2010 Ja mam taką. Nawet nie wiem co to za typ ale chyba jakaś wojskowa.
adam793 Napisano 23 Luty 2010 Napisano 23 Luty 2010 No to i ja się pochwale fiskarsem tylko że szpadel i nie jest aż taki ciężki tak jak piszą....polecam
Graudenz 18 Napisano 23 Luty 2010 Napisano 23 Luty 2010 Tak jak koledzy wyżej polecam saperkę Szwedzką z demobilu.
Cpt.Nemo Napisano 23 Luty 2010 Napisano 23 Luty 2010 Najlezejszy to aluminiowyn Waga 1250g. ale juz stalowy z drewniana raczka 1600g. a caly stalowy 2 kilogramy.To ja jednak wole stalowa lopatke z drewnianym trzonkiem 700g.Fiskars ma narzedzia o roznej wadze i jesli ktos kopie kolorek to im lzejszy tym wygodniej nosic, do militarki natomiast mozna i wieksze ciezsze narzedzie uzywac. kazdemu wedlug potrzeb i wygody :)
mariuszdzialo Napisano 23 Luty 2010 Napisano 23 Luty 2010 Szanowni Bracia kopacze posiadam wojskową saperke składaną .Wygoda i praktyczna. Polecam.
Młodziak Napisano 23 Luty 2010 Napisano 23 Luty 2010 A ja zakupiłem sobie taki sprzęcik na ten sezon. Dzisiaj kurier mi doręczył, mam nadzieję że się nie zawiodę. :) Jest to szpadelek fiskarsa oraz fiskars ergo 2500.Przez pomyłkę dodałem post też w temacie czym kopiemy, ale starym.
JohnLJA Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 Ja z kolei używam saperki własnej konstrukcji. Została zrobiona z jakiegoś złamanego starego szpadla (trochę pracy szlifierką i wygląda całkiem ok). Kopie sie nią też całkiem nieźle, ma o jakieś 10 cm dłuższy trzonek od standardowej wojskowej saperki (mam na myśli saperkę WP lub radziecką). Ostatnio przydałasie mojemu znajomemu do odkopywania samochodu na zaśnierzonym parkingu.
gronowianin Napisano 6 Kwiecień 2010 Autor Napisano 6 Kwiecień 2010 od jakiegoś czasu używam dłubaczki Lesche, żeby nie robić za dużych dziur, a jak już muszę to zaostrzonej saperki WP i jak na razie jestem zadowolony
PG Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 Moje typy to w kolejności - stara saperka WP (prawie niezniszczalna), saperka BW (lata 60-70, choć w opinii niektórych przyciężkawa, wytrzymała ze mną 9 lat - kopanie w każdych warunkach) :)Szpadel Fiskarsa już jeden złamałem, może na pola dobry i na lansiki typu w warszawie się tylko fiskarsami kopie" :)
irasiad Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 Myślałem, że szpadelek Fiskarsa jest ze stali hartowanej. Mylę się?
gronowianin Napisano 11 Kwiecień 2010 Autor Napisano 11 Kwiecień 2010 Z tego co mi wiadomo to jest to stal nierdzewna i tak jest promowana na stronie internetowej Fiskarsa, ale o hartowniu nic nie wspominaja w przeciwienstwie do np Lesche, który produkuje narzędzia ze stali lotniczej utwardzanej. Ostatnio kopałem trochę Fiskarsem i nie dziwią mnie komentarze, że ktoś zdołał złamać produkt tej firmy. Mój szpadel wyginał się, choć wracał do poprzedniego kształtu, gdybym go mniej ostrożnie traktował, to również udałoby mi się go złamać.
maurycy Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 Kupiłem jakiś czas temu Fiskarsa 394S, na nalepce wyraźnie było napisane, że narzędzie hartowane.
macbaton Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 a co myślicie o takim szicie: http://allegro.pl/saperka-wielofunkcyjna-kilof-lopata-ogrodowa-ag391-i1857424003.html może da się tym pracować?
sidzok Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 na łopacie nie ma co oszczędzać lepiej kupić raz a dobrze! niż później pluć sobie w brodę i narzekać że się wygina i rozlatuje! Ja na początku kupowałem takie badziewia:/ Aż w końcu kupiłem Fiskarsa i żaden dołek nie jest mi straszny:) Pozdrawiam SiDżOk:)
Przemko113 Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 Mam kupić sobie coś takiego http://www.bron.pl/shopbron/product/SURVIVAL/Saperki/Saperka-Cold-Steel-Special-Forces-Shovel/1573.Może być alternatywą dla innych saperek. Raczej to nie badziew, cold steel to uznana firma.
Przemko113 Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 No właśnie powstała na wzór tej sowieckiej ponoć specnazu;) Tamta ruska jest całkiem przyzwoita a jest zrobiona ze stali o twardości 30hrc a cold steela ma 50hrc. Ciekawe czy idzie to w parze w wytrzymałością na odkształcenia boczne.
macbaton Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 a ja się w dalszym ciągu zastanawiam, czy tym Friskarem do się przeciąć korzenie. Miałem małą kupioną na A...o za 7 zł i miała ząbki do cięcia. Dawała radę, tylko po drugim wbiciu w ziemię cała się wyginała. miała jeszcze kompas w rączce ;)
STYCHU3 Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 Ja osobiście używam sprzętu rodzimej produkcji ,mam dwie saperki ta na poletka http://www.romaniktools.com/pl/szpadle/29-saperka-nato.html
STYCHU3 Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 a ta do lasu http://www.romaniktools.com/pl/szpadle/29-saperka-nato.html
macbaton Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 a nie ma nic takiego małego, składanego? Do szukania monet i dupereli nie trzeba kopać przecież głęboko. Może ktoś zna jakiś patent?
STYCHU3 Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 http://www.romaniktools.com/pl/szpadle/28-saperka.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.