kojolander Napisano 10 Luty 2010 Autor Napisano 10 Luty 2010 ostatnio dostałem w prezencie solarisa jednak zdaje mi sie ze ma uszkodzony 1 badz 2 potencjometry. jak mozna sprawdzic czy działają one poprawnie i ewentualnie jak naprawic albo jakimi zastąpić? jestem laikiem w tych sprawach wiec prosze o wyrozumiałość pozdro
samgnus Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 Pytanie retoryczne...producent...serwis...pełne zadowolenie...
armand Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 Najpierw skontaktuj się z kimś, kto zna ten wykrywacz, żeby stwierdził na że na pewno jest uszkodzenie. Najlepiej, ew. wyślij wykrywacz do producenta do naprawy, bo takie naprawy nieprofesjonalne zazwyczaj wychodzą w sumie jeszcze drożej.
kojolander Napisano 10 Luty 2010 Autor Napisano 10 Luty 2010 to normalne ze najlepiej wyjdzie u producenta tylko chodzilo mi wlasnie o koszty bo z wysyłkami napewno wyjdzie cos koło 100 zł a niestety nawet tyle to dla mnie duzo jako studenta;/
andreee Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 witam.to przynajmniej opisz które potencjometry wydają ci się uszkodzone i w jaki sposób stwierdziłeś,że z nimi coś nie tak
kojolander Napisano 10 Luty 2010 Autor Napisano 10 Luty 2010 potencjometr vol jest raczej napewno uszkodzony gdyz przy poruszaniu skrzeczy a załapuje tylko w 1 momencie i wtedy wydaje dzwiek. przypuszczam ze pokretło sensitive tez jest uszkodzone bo takze skrzeczy podobnie jak volume tylko nie wiem jak to sprawdzic lub naprawic;/ naprawiał tkoś moze potencjometry u pana rutuny?? jakiie były koszta?
kojolander Napisano 10 Luty 2010 Autor Napisano 10 Luty 2010 ok dzieki skontaktuje sie z producentem pozdro
ukalek Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 Jeśli chodzi o sensitivity to przy przekręcaniu powinien czasem wydać z siebie dźwięk, więc na moje jest ok. Przy volume nie powinien.I nie wiem skąd ta cena za wysyłkę. Ja wysyłałem i wyszło chyba niecałe 30zł w jedną stronę.Pozdrawiam.
Cpt.Nemo Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 30 w jedna, trzydziesci spowrotem i pare zlotych za naprawe jak nic stowa wychodzi. A jesli to tylko potencjometry to zaleznie od ich ceny i zaprzyjaznionego lutowacza moze to tylko kilka-kilkanasciie zlotych kosztowac. Dla studenta stowka to spora suma.
spartan200 Napisano 11 Luty 2010 Napisano 11 Luty 2010 Potencjometry nie koniecznie muszą być uszkodzone , mogą być zwyczajnie zabrudzone często wystarczy je przepłukać specjalnym preparatem w aerozolu przeznaczonym do czyszczenia i konserwacji właśnie potencjometrów ( do nabycia na aukcjach i sklepach z elektroniką koszt ok.7-10zł ). Tylko że trzeba jakoś ten preparat za aplikować do wnętrza potencjometru , nie wiem jakie potencjometry siedzą w Solarisie ale wiele potencjometrów ma obudowy ze szczelinami przez które można spróbować zaaplikować ten preparat . Tylko że będzie trzeba dostać się do wnętrza wykrywacza i może też wymontować/wylutować potencjometry . Łatwo coś wtedy uszkodzić , o ile ktoś nie czuje się na siłach to nie polecam tego robić samemu .
andreee Napisano 14 Luty 2010 Napisano 14 Luty 2010 jeżeli można wiedzieć to kojolander napisz co wyszło z wykrywką -czego dowiedziałeś się od producenta,ciekaw jestem jako posiadacz solarisa,może przyda się na przyszłość.pozdrawiam
kojolander Napisano 9 Kwiecień 2010 Autor Napisano 9 Kwiecień 2010 dopiero odpisuje gdyż dopiero odebrałem wykrywke z serwisu;) okazało się że az 3 potencjometry były ukręcone i wymagały naprawy. jednak mimo serwisu nadal mnie cos niepokoi mianowicie : wykrywka cały czas wyje tj wydaje z siebie ciągły dźwiek dopiero jak sie zmniejszy wolume na 2-3 kreske to przestaje wyć ale wtedy za cicho aby dobrze poszukiwać;/ dodam ze mimo tego wycia zasięgi jak i stabilnosc są wporządku tylko to wycie denerwujące jaka może byc tego przyczyna??
nikt Napisano 9 Kwiecień 2010 Napisano 9 Kwiecień 2010 Witam ! Bo to jest sygnał wiodący. Najlepiej ściągnąć sobie instrukcję z netu. RUTUS
kojolander Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Napisano 10 Kwiecień 2010 moze i sygnał wiodący ale czy on powinien być cały czas?? to jest moj drugi solaris w poprzednim motelu volume mialem ustawione prawie na maxa i nie bylo zadnego wycia tylko dzwiek sygnału danego przez przedmiot w ziemi pozdro
kojolander Napisano 11 Kwiecień 2010 Autor Napisano 11 Kwiecień 2010 Jak byś pwoiedział mi jak to wyregulować byłbym bardzo wdzięczny. Zeby ten sygnał wiodący nie zaczynał sie od 2-3 kreski tylko gdzieś przy końcu skali pozdro
nikt Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 Ustaw sygnał wiodący tak na 45 - powinno być dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.