Skocz do zawartości
  • 0

nóż bojowy ?

Worgan

Pytanie

Napisano

Witam!
Bardzo proszę o identyfikację noża. Znaleziony został w okolicy rzeki Bzury
Głownia troszkę w rdzy jak widzicie. Jelec jak i głownia wykonana z mosiądzu. Trzon z jakiegoś czarnego rogu(lub tworzywa) przeplatany aluminiowymi krążkami .Nie znalazłem żadnych bić.
Dziękuje za wszelkie podpowiedzi i sugestie w identyfikacji noża.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

...nikt sie nie wysilił żeby nawet coś napisać z sensem!!!
Nikt nie określił go nawet mianem Finka(chyba widać to na pierwszy rzut oka!!)
Cudowna twórczość może tak. Ale każdy nóż moim zdaniem ma swój pierwowzór .Ten na zdjęciu również ma swoje lata i można powiedzieć ze służył młodemu harcerzowi.
Natomiast ten Worgana tez na bank ma swoja historie.
Może służył młodemu chłopcu w Hitlerjugend. Zaraz odezwa się znawcy. Nie tak wyglądała finka Hitlerjugend. Wiem jak wygląda (pod tekstem wkleję zdjęcie).
Tak jak żołnierze niemieccy(jak każdy inny żołnierz) mieli swoje noże szturmowe – tak samo mieli swoje wersje noży szturmowych(okopowych)zrobionych przez siebie(lub zdobyczne) równie dobrze nadających się do zwalczania wroga.
Może to jest nóż zrobiony przez jakiegoś młodzieńca w taki właśnie sposób(a na pewno spełniał swoje zadanie)
Finka dedeerka"? może ktoś rozwinie
Pozdro

Napisano
Wtrącę trzy słowa. Jestem czynnym harcerzem, i skąd-inąd wiem, że przez 2-3 dni przed rekonstrukcją bitwy nad Bzurą co roku odbywa się rajd harcerski Bzura". Harcerze parę dni biegają po okolicznych lasach, później pomagają w budowie 'domków' a następnie oglądają rekonstrukcję bitwy. Myślę że ta finka może być ściśle powiązana z tym rajdem, bo na wiekową to ona raczej nie wygląda.
Pozdrawiam.
Napisano

Witam!
Bardzo proszę o identyfikację noża. Znaleziony został w okolicy rzeki Bzury
Głownia troszkę w rdzy jak widzicie. Jelec jak i głownia wykonana z mosiądzu. Trzon z jakiegoś czarnego rogu(lub tworzywa) przeplatany aluminiowymi krążkami .Nie znalazłem żadnych bić.
Dziękuje za wszelkie podpowiedzi i sugestie w identyfikacji noża.

Napisano
Nie macie racji, to oryginalny Mushroom Knife M.1992, późna wersja z upgrade jelca. Nie wiązałbym tego znaleziska z Bitwą nad Bzurą.
Napisano
Mosiądz nie rdzewieje a czarny róg" to pewnie jakaś z twardszych odmian plastiku...Koledzy powiedzą resztę odnośnie wzoru(Ja w tym nie siedze)...a kolega Dysan tak serio?pzdr
Napisano
O Bitwie nad Bzurą z 1939 wspomniałem tylko dla celów formalnych, a nożyk wzorowany na Mashroom Knife M.1992 porzucili zapewne kubańscy spadochroniarze, była taka mało znana akcja - niewielki zrzut w 1994 roku, chodziło o przemyt rzadkiego gatunku grzybów, które rosna wyłącznie na nasłonecznionych stokach piaszczystych wzgórz w rejonie Witkowic - Brochowa - Młodzieszyna. Grzyby te miały być lekarstwem dla Fidela Castro, ale polski rząd z przyczyn politycznych (nie chcąc się narażać USA) nie zgodził się na eksport tych grzybów do Kuby. Strona kubańska wysłała więc nad Bzurę spadochroniarzy, dla niepoznaki stylizując ich na U.S.Marines (stąd kubańskie naśladownictwo Mashroom Knife M.1992 - oryginały były wówczas zbyt drogie). Akcję namierzył leśniczy z Młodzieszyna, ABW usiłowała zatrzymać desant, niestety kubańcvzycy jakby zapadli się pod ziemię, podobno do dzisiaj błąkają się po okolicy. Według ostatnich doniesień, miesiac temu wyżarli ukradkiem ptasie mleczko w domu Sołtysa w Formułkach Brochowskich. Gratuluję, znalazłeś zatem cenny i rzadki ślad pobytu kubańskich spadochroniarzy na Mazowszu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie