Mruk Napisano 8 Luty 2010 Autor Share Napisano 8 Luty 2010 WitamObiło mi się o uszy, że Wojsko Polskie ma zastąpić berety, rogatywkami polowymi w kamuflażu wz93, czy ma ktoś gdzieś taką informację? Lub słyszał podobne info? Jeśli to fałszywy alarm" to wątek do usunięcia.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 8 Luty 2010 Share Napisano 8 Luty 2010 jestem blisko źródła" - pierwsze słyszę :)poza tym w wojsku tną wszystkie fundusze, więc wprowadzenie w chwili obecnej rogatywki (ponownie) mija się chyba z celem....postaram sie jeszcze coś dodatkowo ustalić, jak cię to interesuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Luty 2010 Share Napisano 8 Luty 2010 Rogatywka w kamuflażu - ładna kaszana by była... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 8 Luty 2010 Share Napisano 8 Luty 2010 Myślę, że Mruk miał na myśli rogatywkę-czapkę polową :)bo obecnie noszony beret jest i do wyjściowego munduru, jak i do polowego..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 8 Luty 2010 Autor Share Napisano 8 Luty 2010 tak chodziło mi o wersje polową:) więc to fałszywy alarm" trochę szkoda, wydaje mi się, że lepiej wyglądałyby niż berety:)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 Lepiej ale nie w kamuflażu, przykład mamy z lat PRL te śmieszne w groszki:) porażka na całego.. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek.Ant. Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 O taką ci chodzi Zbyniek.Według mnie o niebo lepsza niż beret,szczególnie jak czasami widzę obecne wojsko bez pasów i w beretach noszonych w stylu ciecia(brakuje tylko antenki na berecie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komandos90 Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 tylko w PRLu nie było rogatywek na wzór wz37 tylko jakieś pokraki;) ja uważam że to niegłupi pomysł, jakieś nawiązanie do tradycji.PozdroPS. Popatrzcie na to, wcale głupio nie wygląda:http://www.allegro.pl/item918307666_unikat_rogatywka_czapka_kamo_wp_93_rozm_58.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komandos90 Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 no i nosić mundur bez pasa to już wogóle, ja rozumiem na polu walki to kamizelka, oporządzenie itd, ale na jednostce czy wychodzenia poza nią powinni mieć pasy. Ale nie ma to jak łykać wzorce z zachodu, niedługo nasze wojsko zamiast rogatywek to czapki ala marines bedzie nosić i mundury typu ACU zamiast naszych UeSów:)Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 10 Luty 2010 Autor Share Napisano 10 Luty 2010 http://w784.wrzuta.pl/obraz/90MbpxPxi09/moherowoe_berety_wpapropo beretów;)PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komandos90 Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 Taką informację przekazał mi znajomy, który jest żołnierzem zawodowym. Na którychś z branżowych targów zaprezentowano już pdobno nowy wzór umundurowania - nawiązujący krojem do aktualnych amerykańskich - charakterystyczne skośne kieszenie. Głowy zaś mają przykrywać rogatywkami. Tyle wiem. Podobno w którymś z numerów "Komandosa była podana podobna informacja. A zatem to raczej nie plotka. Zresztą wz 93 jest już dość długo używany."napisałem do gościa który sprzedaje te rogatywki wz93 z zapytam skąd taka informacja, że ma używać ich nasza armia, jeśli to prawda to super tylko jedno mi nie pasuje, wzór umundurowania nawiązujący krojem do amerykańskiego, jakby nasz US był zły:(PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 w dalszym ciągu uważam, że to pic marketingowy.sami wojskowi poruszają tę sam problem i uważają,że jak już to może kwestia daleeeeeekiej przyszłościciekawe, że tam też pojawia się, ten sam tekst, co u komandosa....czyżby plotka miała stać się prawdą, że ktoś rozpowszechnia to info ? (to nie jest aluzja do ciebie komandos)http://www.nfow.pl/viewtopic.php?t=23105&postdays=0&postorder=asc&highlight=czapka+polowa&start=225-pozdro- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 10 Luty 2010 Autor Share Napisano 10 Luty 2010 przeczytałem cały wątek, na targach MSPO 2009 był mundur wz.2008 i na głowie manekina taka rogatywka, czy nie lepsza, ładniejsza niż jakaś bejsbolówka czy beret? i do tego mundur polowy US i gitara:)http://img260.imageshack.us/i/rogwobwsm01.jpg/http://img88.imageshack.us/i/rogwobwsm02.jpg/PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 Fajny pomysł i nawiązanie do tradycji.Brak osobnego umundurowania wyjściowego i wszędzie beret to już przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 bo beret wszedł do wyposażenia, również polowego, na fali zachłystywania się amerykańskością....jak dla mnie - beret i brak pasa głównego do munduru polowego (też tak jakoś po amerykańsku") - to lipaPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:20 10-02-2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 11 Luty 2010 Share Napisano 11 Luty 2010 Jacek.Ant. jeżeli chodzi o wygląd to może i lepsza( twoim zdaniem) ale jeżeli chodzi praktyczność i komfort noszenia to wolę już beret.Te rogatywki były takie: jak z duża to łeb na wylot wchodzi, jak za mała to odcina dopływ krwi do góry" xD, a jak w sam raz to przeciera na całej długości głowy i twarda jak by z deski robiona :) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 11 Luty 2010 Autor Share Napisano 11 Luty 2010 ta lepszy filcowy beret;) Niemcy mają feldmutze na wzór drugowojennej, to czemu my nie możemy mieć czegoś na wzór rogatywki, może niedługo czapki ala marines wprowadzimy? a najlepiej to stańmy się następną kolonią USA;)PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 11 Luty 2010 Share Napisano 11 Luty 2010 Super ta rogatywka z linków Mruka, przyznam, że chętnie kupiłbym sobie taką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 18 Luty 2010 Autor Share Napisano 18 Luty 2010 super, tylko szkoda, że WP dalej będzie w chodziło w beretachPZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 zbyniek, dwa lata bez tygodnia nosilem rogatywke i nic mnie nie uwieralo , ale to bylo w w 1982 glowy inne chyba mielismy.Bardzo dobrze aby wprowadzili ,bo jak znikly mundury wyjsciowe to niech po tym bedzie poznac ze to zolnierz' a nie ochroniarz z Biedronki.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 Dokładnie, a w nieco unowocześnionej formie byłaby naprawdę praktycznym i estetycznym nakryciem głowy, wcale nie musi mieć masywnego potnika i być gruba, ta z linku Mruka jest uszyta niemal jak ejsbolówka" i przypuszczam, że równie wygodnie możnaby ją nosić. Amerykańskie czapki polowe nawiązują kształtem do tych z czasów wojny secesyjnej, Niemcy też nawiązali formą czapki polowej do starego wzorca i wygląda to przyzwoicie, podobnie Wegrzy - ich czapka do munduru polowego wygląda niemal identycznie jak ta z czasów Austro - Węgier, tyle, że uszyta w camo. No, ale u nas puki co królują uszczelki". Szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 Tu jeszcze w wersji pustynnej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 19 Luty 2010 Autor Share Napisano 19 Luty 2010 oczywiście MON nie ma na to pieniędzy, lepiej pchać pieniądze w nieswoje misje, niż ubrać żeby wyglądało jak wojsko, żeby już nowego wątku nie zakładać, to wie ktoś gdzie można dostać spodnie desantowe w wz93? tak wiem allegro, ale chodzi mi o taki twór z 7 kieszeniami(2 normalne, 2 na udach, i 2 na tyłku, lub tylniej części ud + pochewka na nóż)takie coś znalazłem, i że to niby są pierwotne spodnie desantowe, a te z 5 kieszeniami(2 zwykle, 2 na udach, + pochewka) to są zabiurkowce" dla kadry za biurkami, co by ich guziki w tyłek nie uwierały;)http://www.wmasg.pl/fotki/artykuly/119/ZDJECIE-NR21.jpgPZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 Mruku - zasięgnąłem opinii odnośnie nowej rogatywki polowej u źródła :)okazało się, że temat jest znany, ale jak na razie w sferze tylko i wyłącznie teorii.jeżeli nie zapadną decyzje na wyższym szczeblu - jak mniemam, nie ma na to szans - projekt nie będzie wdrażany w WP.-pozdro- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 w większości jednostek, takie spodnie jak te, o które pytasz nie są już wydawane.Najczęściej zchodzą" te z pojedynczymi kieszeniami na nogawkach (czyli, tylko 2 na udach + pochewka na nóż) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.