Skocz do zawartości

Rogatywka polowa w WP

Mruk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obiło mi się o uszy, że Wojsko Polskie ma zastąpić berety, rogatywkami polowymi w kamuflażu wz93, czy ma ktoś gdzieś taką informację? Lub słyszał podobne info? Jeśli to fałszywy alarm" to wątek do usunięcia.

Pozdrawiam

jestem blisko źródła" - pierwsze słyszę :)

poza tym w wojsku tną wszystkie fundusze, więc wprowadzenie w chwili obecnej rogatywki (ponownie) mija się chyba z celem....

postaram sie jeszcze coś dodatkowo ustalić, jak cię to interesuje

tylko w PRLu nie było rogatywek na wzór wz37 tylko jakieś pokraki;) ja uważam że to niegłupi pomysł, jakieś nawiązanie do tradycji.

Pozdro

PS. Popatrzcie na to, wcale głupio nie wygląda:

http://www.allegro.pl/item918307666_unikat_rogatywka_czapka_kamo_wp_93_rozm_58.html

no i nosić mundur bez pasa to już wogóle, ja rozumiem na polu walki to kamizelka, oporządzenie itd, ale na jednostce czy wychodzenia poza nią powinni mieć pasy. Ale nie ma to jak łykać wzorce z zachodu, niedługo nasze wojsko zamiast rogatywek to czapki ala marines bedzie nosić i mundury typu ACU zamiast naszych UeSów:)

Pozdro

Taką informację przekazał mi znajomy, który jest żołnierzem zawodowym. Na którychś z branżowych targów zaprezentowano już pdobno nowy wzór umundurowania - nawiązujący krojem do aktualnych amerykańskich - charakterystyczne skośne kieszenie. Głowy zaś mają przykrywać rogatywkami. Tyle wiem. Podobno w którymś z numerów "Komandosa była podana podobna informacja. A zatem to raczej nie plotka. Zresztą wz 93 jest już dość długo używany."

napisałem do gościa który sprzedaje te rogatywki wz93 z zapytam skąd taka informacja, że ma używać ich nasza armia, jeśli to prawda to super tylko jedno mi nie pasuje, wzór umundurowania nawiązujący krojem do amerykańskiego, jakby nasz US był zły:(

PZDR

w dalszym ciągu uważam, że to pic marketingowy.

sami wojskowi poruszają tę sam problem i uważają,że jak już to może kwestia daleeeeeekiej przyszłości

ciekawe, że tam też pojawia się, ten sam tekst, co u komandosa....
czyżby plotka miała stać się prawdą, że ktoś rozpowszechnia to info ? (to nie jest aluzja do ciebie komandos)

http://www.nfow.pl/viewtopic.php?t=23105&postdays=0&postorder=asc&highlight=czapka+polowa&start=225

-pozdro-

przeczytałem cały wątek, na targach MSPO 2009 był mundur wz.2008 i na głowie manekina taka rogatywka, czy nie lepsza, ładniejsza niż jakaś bejsbolówka czy beret? i do tego mundur polowy US i gitara:)

http://img260.imageshack.us/i/rogwobwsm01.jpg/
http://img88.imageshack.us/i/rogwobwsm02.jpg/

PZDR

bo beret wszedł do wyposażenia, również polowego, na fali zachłystywania się amerykańskością....

jak dla mnie - beret i brak pasa głównego do munduru polowego (też tak jakoś po amerykańsku") - to lipa

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:20 10-02-2010

Jacek.Ant. jeżeli chodzi o wygląd to może i lepsza( twoim zdaniem) ale jeżeli chodzi praktyczność i komfort noszenia to wolę już beret.

Te rogatywki były takie: jak z duża to łeb na wylot wchodzi, jak za mała to odcina dopływ krwi do góry" xD, a jak w sam raz to przeciera na całej długości głowy i twarda jak by z deski robiona :) pozdr

ta lepszy filcowy beret;) Niemcy mają feldmutze na wzór drugowojennej, to czemu my nie możemy mieć czegoś na wzór rogatywki, może niedługo czapki ala marines wprowadzimy? a najlepiej to stańmy się następną kolonią USA;)

PZDR

zbyniek, dwa lata bez tygodnia nosilem rogatywke i nic mnie nie uwieralo , ale to bylo w w 1982 glowy inne chyba mielismy.
Bardzo dobrze aby wprowadzili ,bo jak znikly mundury wyjsciowe to niech po tym bedzie poznac ze to zolnierz' a nie ochroniarz z Biedronki.
Pozdrawiam

Dokładnie, a w nieco unowocześnionej formie byłaby naprawdę praktycznym i estetycznym nakryciem głowy, wcale nie musi mieć masywnego potnika i być gruba, ta z linku Mruka jest uszyta niemal jak ejsbolówka" i przypuszczam, że równie wygodnie możnaby ją nosić. Amerykańskie czapki polowe nawiązują kształtem do tych z czasów wojny secesyjnej, Niemcy też nawiązali formą czapki polowej do starego wzorca i wygląda to przyzwoicie, podobnie Wegrzy - ich czapka do munduru polowego wygląda niemal identycznie jak ta z czasów Austro - Węgier, tyle, że uszyta w camo. No, ale u nas puki co królują uszczelki". Szkoda.

oczywiście MON nie ma na to pieniędzy, lepiej pchać pieniądze w nieswoje misje, niż ubrać żeby wyglądało jak wojsko, żeby już nowego wątku nie zakładać, to wie ktoś gdzie można dostać spodnie desantowe w wz93? tak wiem allegro, ale chodzi mi o taki twór z 7 kieszeniami(2 normalne, 2 na udach, i 2 na tyłku, lub tylniej części ud + pochewka na nóż)

takie coś znalazłem, i że to niby są pierwotne spodnie desantowe, a te z 5 kieszeniami(2 zwykle, 2 na udach, + pochewka) to są zabiurkowce" dla kadry za biurkami, co by ich guziki w tyłek nie uwierały;)

http://www.wmasg.pl/fotki/artykuly/119/ZDJECIE-NR21.jpg

PZDR

Mruku - zasięgnąłem opinii odnośnie nowej rogatywki polowej u źródła :)

okazało się, że temat jest znany, ale jak na razie w sferze tylko i wyłącznie teorii.

jeżeli nie zapadną decyzje na wyższym szczeblu - jak mniemam, nie ma na to szans - projekt nie będzie wdrażany w WP.

-pozdro-

w większości jednostek, takie spodnie jak te, o które pytasz nie są już wydawane.
Najczęściej zchodzą" te z pojedynczymi kieszeniami na nogawkach (czyli, tylko 2 na udach + pochewka na nóż)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie