majzters Napisano 5 Luty 2010 Autor Napisano 5 Luty 2010 Proszę o wszelkie informacje na temat biżuterii za zdjęć.
8total4 Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 1. raczej XIXw2,3,4 - raczej średniowieczne średniowieczne, niestety nie posiadam źródeł na potwierdzenie fotką.ten z krzyżem to na pewno biżuteria dewocyjna.5. XVI-XVIIIw, fajny.w przypadku ostatniego mogę się mylić, ale na pewno nie jest nowy..pozdro.
majzters Napisano 5 Luty 2010 Autor Napisano 5 Luty 2010 Pierścionki od 2 do 5 znalezione zostały na polach miasta, które prawa miejskie otrzymało w XVI wieku, tak więc wszysko trzyma się kupy. Dzięki za pomoc, choć nie pogardzę jeszcze jakimiś sugestiami.
8total4 Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 prawa miejskie to nie wykładnik w datowaniu przedmiotów, choćby wcześniej nic tam nie było, i tak miały prawo tam trafić :)
grzesiomix Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 Może trzeci pierścionek ma związek z tym http://wolneforumgdansk.pl/viewtopic.php?p=22814&sid=40a54e95c8c087fd21da2d022f35f8e4
lv426 Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 Tak jak by ktoś chciał określić rok produkcji samochodu na podstawie roku nadania praw miejskich miastu w którym znajduje się parking.
tyfus Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 ale może bez złośliwości, OK ?kolega ma prawo do własnych przemyśleń, nawet jeżeli są błędne. po to jesteśmy, żeby pomóc.-pozdro-
majzters Napisano 5 Luty 2010 Autor Napisano 5 Luty 2010 Panie lv426 myślę, że miejsce znalezienia jest też pewną wskazówką, zwłaszcza, że z tego poletka wyszło sporo średniowiecznych srebrniaków. Tego typu znaleziska raczej rzadko zdażają się w miejscach na których nie ma dowodów na działalnośc ludzką, a porównywanie do samochodów jest raczej przesadzone. Prosiłbym raczej o jakieś konkrety dotyczące znalezisk, a nie życiowe mądrości, które nic dobrego do tematu nie wniosły.
pikpok44 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 jak dla mnie to krzyzaki. Te z kamykami to raczej nalezały do damy a pozostałe do pana rządcy. Po wojnie z Jagiełłą pewnie do banku ziemnego poszły i teraz ty masz dostęp do konta. Fajne fanty Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.