Skocz do zawartości

Kilka pierścionków

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1. raczej XIXw

2,3,4 - raczej średniowieczne średniowieczne, niestety nie posiadam źródeł na potwierdzenie fotką.

ten z krzyżem to na pewno biżuteria dewocyjna.

5. XVI-XVIIIw, fajny.

w przypadku ostatniego mogę się mylić, ale na pewno nie jest nowy..

pozdro.
Napisano
Pierścionki od 2 do 5 znalezione zostały na polach miasta, które prawa miejskie otrzymało w XVI wieku, tak więc wszysko trzyma się kupy.
Dzięki za pomoc, choć nie pogardzę jeszcze jakimiś sugestiami.
Napisano
prawa miejskie to nie wykładnik w datowaniu przedmiotów, choćby wcześniej nic tam nie było, i tak miały prawo tam trafić :)
Napisano
Tak jak by ktoś chciał określić rok produkcji samochodu na podstawie roku nadania praw miejskich miastu w którym znajduje się parking.
Napisano
ale może bez złośliwości, OK ?
kolega ma prawo do własnych przemyśleń, nawet jeżeli są błędne. po to jesteśmy, żeby pomóc.

-pozdro-
Napisano
Panie lv426 myślę, że miejsce znalezienia jest też pewną wskazówką, zwłaszcza, że z tego poletka wyszło sporo średniowiecznych srebrniaków. Tego typu znaleziska raczej rzadko zdażają się w miejscach na których nie ma dowodów na działalnośc ludzką, a porównywanie do samochodów jest raczej przesadzone. Prosiłbym raczej o jakieś konkrety dotyczące znalezisk, a nie życiowe mądrości, które nic dobrego do tematu nie wniosły.
Napisano
jak dla mnie to krzyzaki. Te z kamykami to raczej nalezały do damy a pozostałe do pana rządcy. Po wojnie z Jagiełłą pewnie do banku ziemnego poszły i teraz ty masz dostęp do konta. Fajne fanty Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie