obert8 Napisano 5 Luty 2010 Autor Share Napisano 5 Luty 2010 Dzisiaj uslyszalem o potyczce pod Koluszkami woj Łódzkie wojsk napoleonskich podczas odwrotu z Rosji .Czy to mozliwe ? pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 Całkiem. Od małego słyszałem o odwrocie i skarbach zakopanych w okolicach Brzezin, Woli Cyrusowej i możliwe, że Koluszki też coś z tym wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saucken1 Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 Historie o złocie napoleońskim usłyszec można w każdej wsi,jedynym pewnikiem w woj. łódzkim jest Trakt Napoleoński Widawa-Piotrków Tryb. Jedna z armii szła tędy w 1812 na wschód i prostowała" stary trakt pocztowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 21 Luty 2010 Share Napisano 21 Luty 2010 saucken1, pamiętaj także o odwrocie ze wschodu, kiedy to wracano różnymi drogami.znane są fakty trafiania pojedynczych śladów Wielkiej Armii przy większości znaczących dróg na kierunku Wschód-Zachód..wielu rozbitków wracało zapewne różnymi drogami..pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Luty 2010 Share Napisano 21 Luty 2010 Podobnie jak w 1945 roku heheh ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saucken1 Napisano 21 Luty 2010 Share Napisano 21 Luty 2010 Niech mnie ktos poprawi ale kiedys czytałem cos fajnego na ten temat.Z Wielkiej Armii uszło do Polski ok 17 tyś ludzi i cofali sie północnymi terenami polski na zachód.Pokątnymi drogami nikt nie szedł tylko dużymi szlakami,poza tym wyczytałem że u nas nie byli już naciskani wiec nie padali jak muchy. A pozostłości-hmm,weterani-Polacy wracali do domów...PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 21 Luty 2010 Share Napisano 21 Luty 2010 południowymi też..niedaleko mnie, na Górnym Śląsku jest kapliczka, o której miejscowi mówią iż jest postawiona na miejscu pochówku trzech Żołnierzy Grande Armee, którzy padli z wycieńczenia podczas odwrotu z Rosji..guziki i monety są trafiane przy każdym większym szlaku ze wschodu na zachód..pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saucken1 Napisano 21 Luty 2010 Share Napisano 21 Luty 2010 Ok, chodzi mi o to że takie miejsca są wszedzie gdyż ludzka fantazja nie ma granic. Gdyby podliczyc wszystkie miejsca gdzie są ponoc pochowani żołnierze Napoleona to wyjdzie że było ich u nas z 5 milionów. To tak jak fakt że pod każdą kapliczką jest zakopane złoto.Śląsk,Prusy Wschodnie tak ale w centrum to nic z tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 21 Luty 2010 Share Napisano 21 Luty 2010 tylko widzisz, niektóre relacje da się sprawdzić i podeprzeć źródłem, czasem nawet i dedukcja skutkuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrenr68 Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 Nawiązując do tematu potyczki czy też pobytu wojsk Wielkiej Armii pod Koluszkami.Wiele lat temu,pewien starszy gościu opowiadał mi o pochówku w lesie Gałkowskim żołnierzy napoleońskich,miał mi nawet wskazać miejsce.Nie brałem tych jego powieści na poważnie niestety zmarł.Podobno jak mi opowiadał na miejscu tego cmentarza były umieszczone kamienie sporych rozmiarów.Wielokrotnie byłem w tym lesie ale niestety miejsca nie zlokalizowałem,być może jakieś ziarno prawdy tkwiło w jego opowieści.Notabene taki cmentarzyk by był niezwykłą atrakcją historyczną okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.