Skocz do zawartości

Napoleon pod Koluszkami ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzisiaj uslyszalem o potyczce pod Koluszkami woj Łódzkie wojsk napoleonskich podczas odwrotu z Rosji .Czy to mozliwe ? pzdr
Napisano
Całkiem. Od małego słyszałem o odwrocie i skarbach zakopanych w okolicach Brzezin, Woli Cyrusowej i możliwe, że Koluszki też coś z tym wspólnego.
  • 2 weeks later...
Napisano
Historie o złocie napoleońskim usłyszec można w każdej wsi,jedynym pewnikiem w woj. łódzkim jest Trakt Napoleoński Widawa-Piotrków Tryb. Jedna z armii szła tędy w 1812 na wschód i prostowała" stary trakt pocztowy.
Napisano
saucken1, pamiętaj także o odwrocie ze wschodu, kiedy to wracano różnymi drogami.

znane są fakty trafiania pojedynczych śladów Wielkiej Armii przy większości znaczących dróg na kierunku Wschód-Zachód..

wielu rozbitków wracało zapewne różnymi drogami..

pozdrawiam.
Napisano
Niech mnie ktos poprawi ale kiedys czytałem cos fajnego na ten temat.Z Wielkiej Armii uszło do Polski ok 17 tyś ludzi i cofali sie północnymi terenami polski na zachód.Pokątnymi drogami nikt nie szedł tylko dużymi szlakami,poza tym wyczytałem że u nas nie byli już naciskani wiec nie padali jak muchy. A pozostłości-hmm,weterani-Polacy wracali do domów...PZDR
Napisano
południowymi też..
niedaleko mnie, na Górnym Śląsku jest kapliczka, o której miejscowi mówią iż jest postawiona na miejscu pochówku trzech Żołnierzy Grande Armee, którzy padli z wycieńczenia podczas odwrotu z Rosji..

guziki i monety są trafiane przy każdym większym szlaku ze wschodu na zachód..

pozdro.
Napisano
Ok, chodzi mi o to że takie miejsca są wszedzie gdyż ludzka fantazja nie ma granic. Gdyby podliczyc wszystkie miejsca gdzie są ponoc pochowani żołnierze Napoleona to wyjdzie że było ich u nas z 5 milionów. To tak jak fakt że pod każdą kapliczką jest zakopane złoto.Śląsk,Prusy Wschodnie tak ale w centrum to nic z tego.
Napisano
Nawiązując do tematu potyczki czy też pobytu wojsk Wielkiej Armii pod Koluszkami.Wiele lat temu,pewien starszy gościu opowiadał mi o pochówku w lesie Gałkowskim żołnierzy napoleońskich,miał mi nawet wskazać miejsce.Nie brałem tych jego powieści na poważnie niestety zmarł.Podobno jak mi opowiadał na miejscu tego cmentarza były umieszczone kamienie sporych rozmiarów.Wielokrotnie byłem w tym lesie ale niestety miejsca nie zlokalizowałem,być może jakieś ziarno prawdy tkwiło w jego opowieści.Notabene taki cmentarzyk by był niezwykłą atrakcją historyczną okolicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie