manierka Napisano 10 Luty 2010 Autor Napisano 10 Luty 2010 to byłoby ciekawe czyli te guziki mogą być francuskie jeśli ktoś ma jakiś katalog z nimi to poproszę o skan i jeśli można opis zwłaszcza datowanie od kiedy do kiedy były w użyciu jeśli to można ustalić oczywiście pozdrawiam
8total4 Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 raczej nie są francuskie, co eliminuje drezdeńska sygnatura.pozdro.
manierka Napisano 10 Luty 2010 Autor Napisano 10 Luty 2010 tak sobie zobaczyłem na moje 2 i te skany guzików powyżej i widzę ze są podobne ale jednak inne zwłaszcza korona się różni no i kilka szczegółów innych szkoda ze nie są to foty
manierka Napisano 10 Luty 2010 Autor Napisano 10 Luty 2010 ten guzik następny z pod poznania jest chyba tego samego typu co mój ten po lewej stronie tak mi się zdaje bo kiepsko widać i swoja droga ciekawe że też z rejonu poznania pozdrawiam
manierka Napisano 10 Luty 2010 Autor Napisano 10 Luty 2010 kolego Seku czy ten twój guzik jest jakoś sygnowany czy jest czysty pozdr
manierka Napisano 12 Luty 2010 Autor Napisano 12 Luty 2010 witam odświeżam bo sprawa jeszcze nie rozwikłana cały czas nie wiadomo jaka formacja używała tych guzików pozdrawiam wszystkich może znajdzie się jakiś fachowiec od guzików i rozwikła ta tajemnicę:)
Martian Napisano 12 Luty 2010 Napisano 12 Luty 2010 Niemcy nie bardzo wiedzą, więc dwie możliwości... albo nic niemieckiego, albo dość rzadki... knopfsamlerze nie znalazłem, ale szukałem tylko niemieckich a jest tam też odpowiedź, że liberyjnyhttp://www.sucherforum.de/smf/index.php/topic,40701.0.html
8total4 Napisano 12 Luty 2010 Napisano 12 Luty 2010 w katalogu Fallou jest podpisany jako guzik pociągowych artylerii, ale ja w tę identyfikację nie uwierzę dopóki nie zobaczę takich przy francuskim mundurze.poza tym ta sygnatura z Drezna średnio mnie przekonuje w tym kierunku.oczywiście to tylko moje zdanie i nie musi być zgodne z prawdą.pozdro.
manierka Napisano 12 Luty 2010 Autor Napisano 12 Luty 2010 Ja nie widziałem nigdzie w katalogach takich guzików a szukałem już na polskich i niemieckich takowych stronach też na tej podanej przez Niemców w tym linku powyżej i na allegro i nic moim zdaniem są pruskie ale to moje przeczucie wiec ponawiam apel i będę co jakiś czas odświeżał aż znajdzie się ktoś kto zidentyfikuje te guziczki jak ktoś ma takie to poproszę o wstawienie na forum w sumie na razie SA moje 2 i 1 kolegi jak ktoś ma jakieś inne guziki grenadierów artylerii to poproszę tez o pochwalenie się pozdrawiam i liczę na szybkie rozwiązanie zagadki
Seku Napisano 14 Luty 2010 Napisano 14 Luty 2010 Mój jest bardzo zniszczony z drugiej strony widać tylko dwie litery DE
manierka Napisano 14 Luty 2010 Autor Napisano 14 Luty 2010 Witam wkrótce o wiele lepsze fotki wrzucę na forum wczoraj zrobiłem widać szczegóły pozdrawiam
manierka Napisano 14 Luty 2010 Autor Napisano 14 Luty 2010 i kolejny to wszystko mysle ze fotki znacznie ładniejsze jakosciowo co moze ułatwić identyfikacje pozdrawiam
8total4 Napisano 14 Luty 2010 Napisano 14 Luty 2010 nie wiem od kiedy francuska armia używała guzików z pojedynczym uchem, ale może Pan Fallou jest nieomylnym znawcą, bo w jego katalogu figurują jako francuskie.Ja do tego podchodzę sceptycznie.pozdrawiam.
manierka Napisano 15 Luty 2010 Autor Napisano 15 Luty 2010 w jego katalogu figurują jako francuskie? poprosze o fotki jak ktos ma z tego katalogu
8total4 Napisano 15 Luty 2010 Napisano 15 Luty 2010 takie coś..ale ta niemiecka sygnatura i pojedyncze uszko..i wątpliwości u Autora..hmm..
manierka Napisano 15 Luty 2010 Autor Napisano 15 Luty 2010 podobne ale korony sa inne i działa zwłaszcza tylnia ich część też szkoda ze nie ma zdjęcia bo rysunek nie daje nic w tej sytuacji ale jak na razie to najbardziej podobny przykład pozdrawiam
8total4 Napisano 15 Luty 2010 Napisano 15 Luty 2010 W to nie ingeruj, bo chodzi o układ i pewne zachowanie pierwowzoru, które określał regulamin mundurowy.Choć na pewno wersji było tyle, ilu producentów.najbardziej by pomogła fotka munduru z takimi guzikami.pozdro.
8total4 Napisano 17 Luty 2010 Napisano 17 Luty 2010 Kolego manierka jak nie przestaniesz podbijać wątku co 12-24 godziny, to wyląduje w dołku.pozdrawiam.
manierka Napisano 19 Luty 2010 Autor Napisano 19 Luty 2010 http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=2486http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=1429takie same guziki jak moje pozdrawiam i przepraszam ze podbijam ale też nieznane pochodzenie przy jednym sugerowana hiszpania?:)
manierka Napisano 19 Luty 2010 Autor Napisano 19 Luty 2010 i chyba tez z poznania pochodzą jak wszystkie pozostałe mi znane sztuki pozdrawiam
Gniewkos Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Znajdka z szuflady, miejsce pozyskania Wielkopolska niecałe 60 km od Poznania. Najciekawiej o tych guzikach pisze gość z tego linku podanego wcześniej http://www.sucherforum.de/smf/index.php/topic,40701.0.html ostatni post...może jeszcze ktoś na coś wpadnie...pozdro!
Martian Napisano 8 Czerwiec 2010 Napisano 8 Czerwiec 2010 Dawno nie zaglądałem na Sucherforum i straciłem nadzieję, że ktoś jeszcze odpowie... Jest tam prośba o możliwość zachowania fotek i podania miejsca znalezienia. Co mam odpisać?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.