manierka Napisano 3 Luty 2010 Autor Napisano 3 Luty 2010 Witam państwa mam takie oto 2 guziki grenadierów artylerii moim zdaniem są to pruskie I wojenne jeden jest sygnowany DRESDEN FDAENM a drugi czysty sama nazwa sugeruje stronę niemiecka raczej Prusy ale bym prosił coś więcej na ich temat od kiedy do kiedy były używane przez jakie formacje czy są często spotykane czy raczej rzadkie i czy na terenie wielkopolski zwłaszcza rejon poznania stacjonowały takie jednostki jeśli ktoś wie cos więcej to poproszę o informacje pozdrawiam
manierka Napisano 3 Luty 2010 Autor Napisano 3 Luty 2010 chciałbym jeszcze zauważyć że oba guziki się różnią detalami korona tj. wielkością armatami itp. różnice minimalne chyba dlatego ze pewnie różni producenci?
8total4 Napisano 3 Luty 2010 Napisano 3 Luty 2010 przepisz proszę tę sygnaturę.te guziki od dawna stanowiły pewien problem w identyfikacji.W jakim rejonie Polski znalezione?pozdro.
manierka Napisano 3 Luty 2010 Autor Napisano 3 Luty 2010 pod poznaniem sygnatura jest wyżej ale ją podam jezcze raz DRESDEN FDAENM z resztą jest widoczna na fotce napisana po okręgu jak zazwyczaj- litery są drukowane jak by co to moge przesłać lebsze foty na skrzynkę
8total4 Napisano 3 Luty 2010 Napisano 3 Luty 2010 producent z Saksonii, a guziki w Wielkopolsce hmm..Poznań był twierdzą..Może artyleria forteczna.. ?z tego co wiem - zwykła" artyleria - nosiła guziki ogólnowojskowe.pozdro.
manierka Napisano 3 Luty 2010 Autor Napisano 3 Luty 2010 a czy może ktoś ma takie same guziki? lub jakąś literaturę do nich ja szukałem ale nie znalazłem niestety na allegro tez takich nie widziałem a tam przecież tego sporo pozdr. wszystkich
manierka Napisano 3 Luty 2010 Autor Napisano 3 Luty 2010 możliwe ze to z twierdzy do fortów jakieś ponad 10km to nie daleko ????
Martian Napisano 3 Luty 2010 Napisano 3 Luty 2010 Jeśli się zgodzisz zamieszczę fotki na niemieckim forum. Może oni coś lepiej, bo przyznam się, że nie widziałem jeszcze takich,,,
manierka Napisano 3 Luty 2010 Autor Napisano 3 Luty 2010 ok zamieść fotki tych guzików może oni coś będa wiedzieć i uda sie w ten sposób rozwikłać tajemnice tych guziczków:)pozdrawiam oczywiscie daj znać jak tam oni to interpretują:)
manierka Napisano 4 Luty 2010 Autor Napisano 4 Luty 2010 ponownie pytam czy ktos z was ma takie guziczki lub widział na aukcjach lub gdzies w jednym z katalogów bo ja nie dlatego poprosze o fotke jesli ktos coś takiego widział
manierka Napisano 4 Luty 2010 Autor Napisano 4 Luty 2010 tak sobie mysle jak macie jakies ciekawe guziki granadierów altylerii to pochwalcie sie w tym watku pozdrawiam
manierka Napisano 4 Luty 2010 Autor Napisano 4 Luty 2010 a zapomniałem dodać ze guziczki maja średnice ok 19mm pozdrawiam
Martian Napisano 4 Luty 2010 Napisano 4 Luty 2010 poszło, ale tam się trzeba rejestrować i trochę odczekać...
koppelmann Napisano 4 Luty 2010 Napisano 4 Luty 2010 Podobne guziczki są opisane we francuskim katalogu, jako artyleria pociągów.
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 tak - ale pociągi artylerii" - też prawidłowe określenie...
Martian Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 Koppelmann a z jaką narodowością powiązane bo to nic nie mówi. Nie znam katalogu... Czy to katalog francuskich guzików czy wojskowych, czy miedzynarodowy?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.