Skocz do zawartości

2 guziki grenadierów artylerii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam państwa mam takie oto 2 guziki grenadierów artylerii moim zdaniem są to pruskie I wojenne jeden jest sygnowany DRESDEN FDAENM a drugi czysty sama nazwa sugeruje stronę niemiecka raczej Prusy ale bym prosił coś więcej na ich temat od kiedy do kiedy były używane przez jakie formacje czy są często spotykane czy raczej rzadkie i czy na terenie wielkopolski zwłaszcza rejon poznania stacjonowały takie jednostki jeśli ktoś wie cos więcej to poproszę o informacje pozdrawiam

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
chciałbym jeszcze zauważyć że oba guziki się różnią detalami korona tj. wielkością armatami itp. różnice minimalne chyba dlatego ze pewnie różni producenci?
Napisano
przepisz proszę tę sygnaturę.

te guziki od dawna stanowiły pewien problem w identyfikacji.
W jakim rejonie Polski znalezione?
pozdro.
Napisano
pod poznaniem sygnatura jest wyżej ale ją podam jezcze raz DRESDEN FDAENM z resztą jest widoczna na fotce napisana po okręgu jak zazwyczaj- litery są drukowane jak by co to moge przesłać lebsze foty na skrzynkę
Napisano
producent z Saksonii, a guziki w Wielkopolsce hmm..

Poznań był twierdzą..
Może artyleria forteczna.. ?

z tego co wiem - zwykła" artyleria - nosiła guziki ogólnowojskowe.

pozdro.
Napisano
a czy może ktoś ma takie same guziki? lub jakąś literaturę do nich ja szukałem ale nie znalazłem niestety na allegro tez takich nie widziałem a tam przecież tego sporo pozdr. wszystkich
Napisano
Jeśli się zgodzisz zamieszczę fotki na niemieckim forum. Może oni coś lepiej, bo przyznam się, że nie widziałem jeszcze takich,,,
Napisano
ok zamieść fotki tych guzików może oni coś będa wiedzieć i uda sie w ten sposób rozwikłać tajemnice tych guziczków:)pozdrawiam oczywiscie daj znać jak tam oni to interpretują:)
Napisano
ponownie pytam czy ktos z was ma takie guziczki lub widział na aukcjach lub gdzies w jednym z katalogów bo ja nie dlatego poprosze o fotke jesli ktos coś takiego widział
Napisano
Koppelmann a z jaką narodowością powiązane bo to nic nie mówi. Nie znam katalogu... Czy to katalog francuskich guzików czy wojskowych, czy miedzynarodowy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie