Skocz do zawartości
  • 0

bagnet Grasopodobny

Ptaku51

Pytanie

Napisano

Witam,
wpadl mi w rece taki bagnecik. Z wygladu podobny do Grasa. Ma jednak sporo różnic.I tak:
1. ostrze dluzsze od Grasa o dobre 2 cm
2. pierscien na lufe bez sruby
3.kulka na koncu pochwy ina niz w G.
4. zatrzask i sprezyna inny niz w G
5. szyna inna niz w G
6. okladziny inne niz w G
7. inskrypcja producenta inna niz widzialem do tej pory ( a troche ich widzialem:)- i niestety dla mnie nieczytelna ( widze tam slowo IRAN ale to raczej bez sensu)
8. pochwa z cienszej blachy niz G
9. mocowanie do zaby przekoszone wzgledem pochwy

Dzieki pomocy kol. zukuri mam juz jakies podejrzenia. Ale moze ktos z Was potwierdzi je lub rozwieje:).

Pozdrawiam,
Marcin

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na greckiego nie da sie zalozyc, nie ma mowy aby pasowal:
http://www.hungariae.com/Mann03.htm
zatrzask jest na okuciu, musi byc podniesione oczko jelca.
W greckim wycior znajduje sie pomiedzy bagnetem a lufa, wiec oczko jelca musi byc wyzej, duzo wyzej niz w identyfikowanym.
Napisano
Powinno być wygrawerowane WAFFENFABRIK STEYER 1877, ale co tam jest to po tym zdjęciu nie da się stwierdzić, jednak na pewno nie jest to w/w napis :)
Napisano
czyli stwierdzacie Panowie, że to jest współczesna chińska podróbka? To by mi dawało odpowiedź na prowenencję mojego bagnetu remingtona (model bodajże 1907)bez zbrocza i jakichkolwiek sygnatur
Napisano
To nie jest Grecki bagnet dlatego ze :

- mialy inne oznaczenia na glowni : austriackie lub francuskie
- ten pokazany ma atrape zatrzasku
jak niby miala by dzialac ta plaska sprezyna ????
- zaczep za pasek zaby jest za waski na jakakolwiek zabe

To bagnet produkowany w Chinach - kiepska imitacja Grasa.

Nie moge znalezc zdjecia - nieraz tego badziewia bylo tyle a teraz zadnego nie moge znalezc.

Pozdrawiam
smuga_79
Napisano
Artur- bardzo mnie zaintrygował Twój bagnecik. Chcę o zdanie poprosić jeszcze jednego znajomego agnetologa". Czy mógłbyś zrobić jeszcze fotkę tej poncy OEWG" z rękojeści o której wspominałeś. Chciałbym znajomym podesłać możliwie jak najwięcej wskazówek.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
... i tak przy okazji - do tematu przewodniego... Wczoraj skończyły się dwie ciekawe aukcje- jedna grasopodobna:
http://www.allegro.pl/item903920313_unikat_gras_aukcja_od_1_zl_bcm.html

... i chassepotopodobna (choć to podobno Arisaka):

http://www.allegro.pl/item903920248_piekny_bagnet_arisaka_bcm.html

;-)
Pozdr,
Piotr
Napisano

Witam,
wpadl mi w rece taki bagnecik. Z wygladu podobny do Grasa. Ma jednak sporo różnic.I tak:
1. ostrze dluzsze od Grasa o dobre 2 cm
2. pierscien na lufe bez sruby
3.kulka na koncu pochwy ina niz w G.
4. zatrzask i sprezyna inny niz w G
5. szyna inna niz w G
6. okladziny inne niz w G
7. inskrypcja producenta inna niz widzialem do tej pory ( a troche ich widzialem:)- i niestety dla mnie nieczytelna ( widze tam slowo IRAN ale to raczej bez sensu)
8. pochwa z cienszej blachy niz G
9. mocowanie do zaby przekoszone wzgledem pochwy

Dzieki pomocy kol. zukuri mam juz jakies podejrzenia. Ale moze ktos z Was potwierdzi je lub rozwieje:).

Pozdrawiam,
Marcin

Napisano
Pod tymi numerami na ebayu mamy kilka chinskich bagnecikow

350311239250
350311107876 - amerykanin prawie idealny
150409100631 - szaszka z bagnecikiem - nigdy nie sadzilem ze je beda podrabiac

Ladnie postarzone niektore
Napisano
Czy aby na 100% masz bagnet M-1907 ?
W nim dziura na lufę niemal dotyka rękojeści.
Wydaje mi się, że masz raczej ten bagnecik:
http://www.bagnety.pl/wielka-brytania/211-bagnet-mod-1913.html tyle tylko, że bez zbrocza...
Zgadłem ?
;-)
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Dziekuje za potwierdzenie smutnej prawdy.
Dalej jednak pozostaje dla mnie zagadka, po jaka cholere ktos zadal sobie tyle trudu za 200 pln.

Pozdrawiam,
Marcin
Napisano
no tak już wiem czemu te kopie tak dobrze poszły - przecież sprzedawał je Pan anestezjolog " ;) -pewno zastosował znieczulenie miejscowe u licytujących .
Napisano
Atrapa przycisku zatrzasku i dziwnie waski zaczep na zabe przy pochwie.

To jest Chinska podrobka - jedna z wielu wersji obecnych na rynku.

Pozdrawiam
smgua_79
Napisano
Twoj gras artur jest O.K porócz zmienionego jelca , i sfrezowanej głowicy rękojeśc .Ogólne dostosowanie do KBK M 95 . Zrób fotkę tego jelca od czoła .
Napisano
Przeglądając książkę Tadeusza Królikiewicza Bagnety" wyszło mi, że to jest rumuński bagnet do karabinu Peabody Martini wzór 1874-1879

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie