Skocz do zawartości

Pierwszy raz możemy dogonić Zachód

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bardzo interesujący wywiad z prof. Orłowskim

Polska, a wraz z nią cała Europa Środkowa, zawsze była gospodarczo i cywilizacyjnie zacofana w stosunku do zachodniej części kontynentu. Trzy razy w naszej historii byliśmy jednak jej blisko: w XIV wieku, w okresie zaborów, no i obecnie - uważa prof. Witold Orłowski."

http://www.dziennik.pl/opinie/article537457/Pierwszy_raz_mozemy_dogonic_Zachod.html

Wnioski prof. Orłowskiego są momentami szokujące, ale bardzo interesujące...
Napisano
Bardzo interesujący tekst. Ciekawe jednak co na ten fragment wypowiedzi prof. Orłowskiego powiedzą apologeci PRL-u:

Przez cały okres komunizmu traciliśmy dystans do Zachodu, tak że w 1990 r. przeciętnego Polaka było stać na zaledwie 26 proc. tego, na co stać było Francuza. Osiągnęliśmy to samo dno, które spotkało nas pod koniec XVIII w. U progu rozbiorów nasz dystans do Zachodu był porównywalny z tym, jaki dzielił nas od niego w chwili upadku komunizmu."
Napisano
Przeczytałem ten wywiad. Zgadzam z prof. Orłowskim co do przyczyn zacofania Polski w jej historii. Powinno się więcej wydawać na rozwój nauki i badań, przyniesie to mam więcej korzyści w przyszłości. Dzięki Acer.
Napisano
Ciekawe jednak co na ten fragment wypowiedzi prof. Orłowskiego powiedzą apologeci PRL-u:"

Jacy znowu apologeci" PRL-u.

Gdyby Zachód nas nie przehandlował Stalinowi, albo gdyby wcześniej nikt na Zachodzie nie ulegałby Hitlerowi i jego polityce i zrobił z tym w porę porządek, być może już dawno temu dogonilibyśmy Zachód...
A tak było jak było - nie da się odkręcać historii.

Poza tym prof. Orłowski zauważył często pomijany fakt dotyczący czerpania zysków z kolonii - u nas tego nie było.
Oczywiście pieniądze z kolonii były, bo tym Zachód płacił za zboże, mięso i drewno, z którego budowano statki, dokonywano kolejnych odkryć i tworzenia kolejnych kolonii.

Dość szokująca jest ekonomiczna(dla mnie też) ocena zmian granic po 1945 roku. Czyste, praktyczne myślenie kategoriami strat i zysków. Jestem chyba zbyt sentymentalny, tyle utraconych kresów, mało skażonych cywilizacją, tyle wspaniałych zasobów leśnych....

Ten wywiad powinien być obowiązkowym wykładem na lekcjach historii już w liceach.
Napisano
Nie chodziło mi konkretnych apologetów PRL-U" ale osoby, których w naszym narodzie jest wciąż bardzo dużo i dla których lata 1945-89 to okres rozkwitu Polski także pod względem gospodarczym.
Zaś co do oceny wywiadu rzeczywiście powinna to być literatura obowiązkowa dla każdego kto się historią Polski interesuje.
Napisano
dla których lata 1945-89 to okres rozkwitu Polski także pod względem gospodarczym."

Było jak było - nie da się tego zmienić, cofnąć wymazać.
Napisano
Zależy z czyjej pozycji się spogląda Konrada von Wallenrode czy Waltera Alfa. Okres 20 lat ransformacji" choć nazwijmy to grabieżą kosztował nas wszystko, co, tak czy siak zostało zdobyte trudem i pracą Polaków. Zostało promił majątku narodowego i trawa... Jeśli z pozycji kapitału" to transformacja się udała jeśli z pozycji Polaka to udała się grabież majątku...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie