Rujewit Napisano 27 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2010 Interesuję mnie czy na Opolszczyźnie w walkach brały udział ciężkie czołgi IS-2/2m. Jeśli tak to w jakich jednostkach były na wyposażeniu i w jakiej ilości, ile czołgów zostało zniszczonych w walkach i gdzie. Czy istnieją zdjęcia upamiętniające pobyt tych czołgów na śląsku opolskim ? Lub jakieś informacje które mogłyby nakierować mnie, gdzie szukać takich informacji. Z góry bardzo dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 8 Luty 2010 Share Napisano 8 Luty 2010 Nie wiem czy m2 ale IS2 Słynne rozbicie takiego przez porucznika Beckmana z odległości 4600 m w okolicach Märzdorf koło Grodkowa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Luty 2010 Share Napisano 8 Luty 2010 A dokonano tego z 8,8 cm PaK 43/1 Hornisse, Nashorn (SdKfz 164) ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Nie jestem pewień ale wydaje mnie sie że owy strzał miał miejsce koło Sobótki a nie w rejonie Grodkowa. Ale bym musiał zajżeć i sprawdzić. A w rejonie Sobótki napewno działały Is 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 Ja znów gdzieś czytałem, że zdarzyło się to w okolicy Raciborza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 Bjar- jak ci się przypomni gdzie to podpowiedz gdzie ... albo podeślij fragment :D Z chęcią przeczytam , pomimo tego że większość książek z mojego regionu przeczytałem , i nie natrafiłem na taki fragment :( . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 Hm... pomyślę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 W okolicy Raciborza na pewno nie, gdyż oddział ten tam nie walczył. Był on podporządkowany 20 Dywizji Pancernej.Do końca stycznia działał w rejonie Mikołowa na Górnym Śląsku. Na początkiem lutego przerzucony pod Grodków gdzie walczył kilka dni od 4 lutego. Następnie próbował odblokować Festung Breslau razem z 20 P.D w rejonie Węgry oraz Sobótki. W marcu znowu Grodków i Nysa. Na początku kwietniu przebywał w rejonie Lwówka Śl. a od 16 kwietnia aż do końca wojny Łużyce rejon Budziszyna. Więc albo jakiś zabłąkany pojazd znalazł się w rejonie Raciborza albo si8ę koledze pomieszały jednostki.Wracając do tematu o Is 2 na Opolszczyźnie to pewnie działały, gdzieś czytałem w kilku publikacjach, o ich stosowaniu przez rosjan jednakże w związku z tym, że były to relacje niemieckie niejest mi wiadome do jakich jednostek nalezały i czy rzeczywiście były to IS2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 Możliwe, że błędnie podsunąłem ten Racibórz. Coś mi się obiło o uszy, a nie interesuje mnie 1945 rok na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.