Rujewit Napisano 27 Styczeń 2010 Autor Napisano 27 Styczeń 2010 Interesuję mnie czy na Opolszczyźnie w walkach brały udział ciężkie czołgi IS-2/2m. Jeśli tak to w jakich jednostkach były na wyposażeniu i w jakiej ilości, ile czołgów zostało zniszczonych w walkach i gdzie. Czy istnieją zdjęcia upamiętniające pobyt tych czołgów na śląsku opolskim ? Lub jakieś informacje które mogłyby nakierować mnie, gdzie szukać takich informacji. Z góry bardzo dziękuję!
grove3 Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 Nie wiem czy m2 ale IS2 Słynne rozbicie takiego przez porucznika Beckmana z odległości 4600 m w okolicach Märzdorf koło Grodkowa .
bjar_1 Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 A dokonano tego z 8,8 cm PaK 43/1 Hornisse, Nashorn (SdKfz 164) ;)
wm Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Nie jestem pewień ale wydaje mnie sie że owy strzał miał miejsce koło Sobótki a nie w rejonie Grodkowa. Ale bym musiał zajżeć i sprawdzić. A w rejonie Sobótki napewno działały Is 2.
bjar_1 Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 Ja znów gdzieś czytałem, że zdarzyło się to w okolicy Raciborza...
ensiferum3 Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 Bjar- jak ci się przypomni gdzie to podpowiedz gdzie ... albo podeślij fragment :D Z chęcią przeczytam , pomimo tego że większość książek z mojego regionu przeczytałem , i nie natrafiłem na taki fragment :( .
wm Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 W okolicy Raciborza na pewno nie, gdyż oddział ten tam nie walczył. Był on podporządkowany 20 Dywizji Pancernej.Do końca stycznia działał w rejonie Mikołowa na Górnym Śląsku. Na początkiem lutego przerzucony pod Grodków gdzie walczył kilka dni od 4 lutego. Następnie próbował odblokować Festung Breslau razem z 20 P.D w rejonie Węgry oraz Sobótki. W marcu znowu Grodków i Nysa. Na początku kwietniu przebywał w rejonie Lwówka Śl. a od 16 kwietnia aż do końca wojny Łużyce rejon Budziszyna. Więc albo jakiś zabłąkany pojazd znalazł się w rejonie Raciborza albo si8ę koledze pomieszały jednostki.Wracając do tematu o Is 2 na Opolszczyźnie to pewnie działały, gdzieś czytałem w kilku publikacjach, o ich stosowaniu przez rosjan jednakże w związku z tym, że były to relacje niemieckie niejest mi wiadome do jakich jednostek nalezały i czy rzeczywiście były to IS2.
bjar_1 Napisano 24 Luty 2010 Napisano 24 Luty 2010 Możliwe, że błędnie podsunąłem ten Racibórz. Coś mi się obiło o uszy, a nie interesuje mnie 1945 rok na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.