Skocz do zawartości
  • 0

Tasak artyleryjski ?

Matexxx_2007

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie !!! Czy wie ktoś z was co to może być za tasak, z którego okresu pochodzi i przez jakie wojska był używany? Przepraszam za słabą jakość zdjęć gdyż obecnie posiadam słaby aparat.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie !!! Czy wie ktoś z was co to może być za tasak, z którego okresu pochodzi i przez jakie wojska był używany? Przepraszam za słabą jakość zdjęć gdyż obecnie posiadam słaby aparat.

Napisano
Ktoś, kto jest w stanie zrobić doskonałą replikę tasaka poradzi sobie także i z sygnaturami, więc raczej nie będą one pewnym sposobem na rozpoznanie kopii.
Wspomniałem wcześniej z czym kojarzą mi się te punce, ale oznaczenia na broni jakoś szczególnie mnie nie pociągają. Kształt korony lekko mi przypomina koronę bitą na broni brytyjskiej, ale nie mam pewności czy oni w ogóle używali jakichś tasaków…
http://www.radix.net/~bbrown/brit_bayo.html
Ta poplątana sygnaturka też mi się z czymś kojarzy, ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć gdzie ją widziałem. Moich dywagacji nie traktuj zbyt poważnie- ani tasaki, ani oznaczenia jakoś mnie zbytnio nie pociągają. Mam nadzieję, że wkrótce ktoś wyjaśni wszelkie wątpliwości.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Taką rękojeść miał rosyjski tasak wzór 1862. Głownia jednak taka jak w francuzkim pierwowzorze dwusieczna. To może być jakaś kompilacja. Nascie lat temu był wysyp" takich odlewów rękojeści do samodzielnego obrobienia. Głownia może być przypadkowa.
Wojtek

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 19:04 27-01-2010

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie