Skocz do zawartości

Co robić??!! (skrzynia drewniana)

PAWEL*STRC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam pokazywałem już na forum tą skrzynie i pojawił sie problem . Moje obawy urzeczywistniły sie ;( w skrzynce jest kornik . Podczas odkurzania gdy odsunąłem skrzynie pod nią było pełno trocin nie wiem co robić . Prosze was o pomoc .
Napisano
W necie jest masa na ten temat,tylko uważaj z babcinymi itp metodami żeby nie zniszczyć.
http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&hs=vVp&q=szkodniki+drewna+zwalczanie&lr=&aq=1&oq=szkodniki+drewna
Napisano
Kolego, to napewno nie kornik!! Korniki siedzą zaraz pod korą a za przetarte deski to sie raczej nie biorą;) Dziurki jakieś widać?? Małe?? Duże?? Jak małe to robote robią kołatki, jak duże to spuszczel... Hmm a co robić? Skrzynie pociagnąć jakimś preparatem owadobójczym, owinąć w folie i niech troche stoi. Po wytruciu pasowałoby zakonserwować. Mój znajomy osobiście polecał mi pociągnąć skrzynkę Osolanem, ale podobno trudno dostać...
Napisano
Witam. kolego jesli juz polakierowales to raczej trudno bedzie preparatowi wniknac wglab drewna, postaraj sie skrzynie dobrze wysuszyc jesli wilgotnosc spadnie ponizej 10% wszelkie szkodniki same znikna.
Napisano
Kolego vis od kilkunastu lat zajmuje sie renowacja mebli zabytkowych i jest to jeden ze skuteczniejszych sposobow na pozbycie sie tego rodzaju szkodnikow,ale trzeba to robic z glowa
Napisano
Witam. Jesli suszenie nie pomaga to radze ci wytruc tak jak radzili koledzy.Pisales ze skrzynia jest polakierowana< ale to nie przeszkadza wystarczy ze do otwartej skrzyni wlejesz jakies trzy setki preparatu np.Hylotox zawin szczelnie w jakims worku foliowym opary zrobia swoje.Powodzenia
Napisano
Jeszcze jedno jak bedziesz trul robale to nie trzymaj tego w pomieszczeniach gdzie przebywaja ludzie bo mozesz sam sie przytruc
Napisano
Ponieważ to forum okołohistoryczne z naciskiem na II wojnę, więc jako ciekawostkę podam, że drewnojady (np. kołatki, spuszczele) w większych obiektach drewnianych usuwano kiedyś preparatem gazowym na bazie trujących związków chemicznych, który w istocie był tożsamy ze znanym skądinnąd Cyklonem B, a przez lata był produkowany w NRD (Niemiecka Republika Demokratyczna)
  • 1 year later...
Napisano
I jak Ci Pawel poszło ze skrzyneczką ? Sam mam w tej chwili skrzyneczke do naprawy zjedzoną, niech będzie, że przez korniki. I jestem ciekaw twoich doświadczeń.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie