Pablo.wpl Napisano 21 Styczeń 2010 Autor Napisano 21 Styczeń 2010 Kiedyś już z tym tutaj byłem, dostałem to od kolegi, i chciałbym dowiedzieć się czegoś na temat tego medalu pamiątki... cokolwiek, nakład.. nic nie mogę znaleźć w necie na ten temat ani takiego samego medalu..
Pablo.wpl Napisano 21 Styczeń 2010 Autor Napisano 21 Styczeń 2010 i 2 strona, z góry dziękuję za info.
danieloff Napisano 21 Styczeń 2010 Napisano 21 Styczeń 2010 Przecież wszystko masz napisane na medalu - kto, komu, na jaką pamiątkę i kiedy. Czy o wszystko, co wpadnie Wam w ręcę trzeba koniecznie pytać na Forum?
Pablo.wpl Napisano 21 Styczeń 2010 Autor Napisano 21 Styczeń 2010 no mam napisane... jeju!. a czy ja pytałem co tu jest napisane?nie. jakiś spis np żołnierzy którzy to otrzymali... trudno się domyśleć
danieloff Napisano 21 Styczeń 2010 Napisano 21 Styczeń 2010 Pewnie kombatanci z pod Lenino.W skład 1 Dywizji Piechoty, która walczyła pod Lenino, wchodziły: 1, 2, 3 pułk piechoty, 1 pułk artylerii lekkiej, 1 batalion szkolny, 1 samodzielny dywizjon artylerii przeciwpancernej, 1 samodzielny batalion saperski, 1 samodzielny batalion sanitarny, samodzielne kompanie: rusznic przeciwpancernych, rozpoznawcza, fizylierów, łączności, chemiczna i samochodowa, jednostki zabezpieczenia tyłowego i przydzielony na okres walki 1 pułk czołgów (ogółem 12 683 oficerów, podoficerów i szeregowców).Straty Polaków wyniosły: 512 zabitych lub zmarłych z powodu ran, 1776 rannych i 663 zaginionych. Było to 23,7% stanu osobowego. Po kilku dniach po bitwie straty określono na 3054 żołnierzy, przy czym 625 żołnierzy dywizji, przeważnie rannych, dostało się do niewoli. Odejmij od pierwotnego stanu osobowego 1DP straty i będziesz miał liczbę żołnierzy spod Lenino, którzy bitwę przeżyli. W 1986 roku na pewno nie było ich więcej, zapewne żyło ich znacznie mniej, niektórzy zgineli jeszcze w czasie trwania wojny, kolejni umarli po wojnie. To pozwoli Ci oszacować w przybliżeniu, dla ilu kombatantów wykonano te medale.
ms Napisano 21 Styczeń 2010 Napisano 21 Styczeń 2010 Może spis żołnierzy spod Lenino?Nie żebym był przekonany, ale może to dla nich był ten medal?:-)a teraz z gatunku ciut mniej szyderczo-ironicznego: w tych czasach, zwanych przez niektórych z tego forum okrutnymi (acz ich rodzicom żyło się całkiem znośnie), takie medale tłukli rzemieślnicy, hydraulicy, kolejarze i murarze (a raczej na ich zlecenie). Dla tych spod Lenino oraz łamiących Wał Pomorski. I wielu innych.
ms Napisano 21 Styczeń 2010 Napisano 21 Styczeń 2010 I Daniel mnie wyprzedził.W uzupełnieniu wypowiedzi tegoż szacownego jegomościa oraz zaproponowanej matematyki: uwzględnij także tych co dali dyla, innymi słowy poszli w długą, a według nomenklatury wojskowej - zdezerterowali. Im na pewno rzemieślnicy tego medalu nie przekazali mimo tego, że w termin spod Lenino" pasują jak pozostałe ww. wyszczególnione grupy.
Pablo.wpl Napisano 21 Styczeń 2010 Autor Napisano 21 Styczeń 2010 No w sumie tak.. o niepotrzebny kawałek ziemi tyle ludzi do piachu... he to znajomy nawet nie wiedział co mi oddał... Pewnie po dziadku, chyba mu to lepiej oddam i uswiadomie.
danieloff Napisano 21 Styczeń 2010 Napisano 21 Styczeń 2010 ms - ci, którzy dali dyla", czyli zdezerterowali, uwzglednieni są w liczbie 625 żołnierzy, którzy dostali się do niewoli. Prez lata tajemnicą poliszynela było, że wielu z nich poszło do niewoli dobrowolnie.
woytas Napisano 21 Styczeń 2010 Napisano 21 Styczeń 2010 Ano tak bo zostawiono ich bez wsparcia artyleryjskiego, puszczono przez bagna...
ms Napisano 21 Styczeń 2010 Napisano 21 Styczeń 2010 @Pablo.wplWiesz, z tym kawałkiem ziemi bywa rożnie. Praktycznie żaden nie jest wart życia człowieka. Ale okoliczności wojenne, w tym rozsądek i trafność decyzji dowództwa, nijak się mają do tej mądrości życiowej, którą przedłożyłeś.@DanielŹle się wyraziłem, wiem, że byli oficjalnie ujęci w tych zestawieniach. Chodziło mi o arytmetykę medalową" czyli, że pewnikiem oni (bądź pośmiertnie ich rodziny) tegoż medalu nie dostali, o ile resort wszedł w posiadanie informacji o czynie zamierzonym żołnierza. Acz z drugiej strony utrzymywanie fikcji też było niezbyt rzadkim zjawiskiem.
Pablo.wpl Napisano 21 Styczeń 2010 Autor Napisano 21 Styczeń 2010 No dobrze a dowództwo jakie było? Rozkaz był rozsądny? Poza tym nie sądzę że rozkaz padł z decyzji Polaków.
ms Napisano 21 Styczeń 2010 Napisano 21 Styczeń 2010 potraktuj to co napisałem jako dygresję nie odnosząca się bezpośrednio do tematu twojego medalu :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.