Skocz do zawartości

Opoczno 1945 - rekonstrukcja historyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.dobroni.pl/foto_news/muzeum_17_stycznia.jpg

Dziś rekonstrukcja w Opocznie - będzie ktoś? Czekam na materiał fotograficzny...
  • Odpowiedzi 97
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam, jestem tu nowy, ale przedstawię się w odpowiednim dziale.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć z rekonstrukcji w Opocznie.
Faktycznie, miejsca mało, ale jakoś dali sobie radę. Jak na pierwszą tego typu imprezę w tym mieście, można szczerze powiedzieć, że było nieźle. Inscenizacja była dość krótka, ok 30 minut, może krócej.
Zdjęcia są dostępne pod adresem:
http://lachowski.netne.net/index.php?item=content/gallery&kategoria=rekonstrukcja
Napisano
Witam, jestem tu nowy, więc przedstawię się w odpowiednim dziale.
Fakt, miejsca było mało, ale jakoś się udało. Jak na pierwszą tego typu imprezę w tym mieście było całkiem nieźle. Tylko trochę krótko, bo cała inscenizacja nie trwała dłużej niż 20-30 minut.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć z rekonstrukcji z Opoczna. Trochę ich narobiłem, więc nie będę wrzucał na forum, bo ktoś mógłby mieć mi za złe, że zaśmiecam ;).
Zdjęcia są do obejrzenia pod adresem:

http://lachowski.netne.net/index.php?item=content/gallery&kategoria=rekonstrukcja
Napisano
Szkoda, że tak krótko było. To jest moja jedyna uwaga odnośnie tej imprezy. Ogólnie pozytywnie i sympatycznie. GRH Batalion Tomaszów pozdrawia organizatorów i wszystkie GRH.
Napisano

Wiecie, że byłby chory gdybym się do czegoś nie przyczepił, więc dołożę swoją łyżkę dziegciu do tej beczki miodu, żeby nie było tak słodko. Oczywiście wiem, że teraz krytykowanie jest politycznie nie poprawne.

Mimo to, narażając się na uwagi w stylu „nie byłeś, nie krytykuj” – zadam tylko jedno pytanie” czy to nie wstyd takiego ślicznego MP’ika do takiej nieudanej sylwetki dawać?

Eh…przeboleję bluzę M36 w 1945 roku (!!!) (niech będzie, że to jakiś rekrut z okresu szkolnego wcielony naprędce do liniowego pododdziału, któremu już nie zdążyli wydać przewidzianego dla niego umundurowania i wyposażenia), przeboleję hełm M35/40 z kalkami (można je było chociaż podrapać żeby tak nie raziły świeżością), przymkną oko na cywilny, skórzany płaszcz (niby, że taki improwizowany element umundurowania), ręce opadają mi jak patrzę na te rozdeptane, kompletnie puste ładownice na magazynki do MP40 (ale niech tam), natomiast pomalowanie od góry do dołu szelek CSLA czarną farbą (i bieganie w nich) uważam za przejaw wybitnego lenistwa i lekceważącego stosunku do tego hobby (na małym zdjęciu słabo widać, ale na dużym z galerii Kolegi Fudex67 łatwo to zauważyć)…

Pozdrawiam
Hindus

Napisano
Obejrzałem zdjecia zamieszczone w pierwszym wpisie i powiem szczerze że bardzo ładne.Zwłaszcza fajne jest to że niektórzy np Grzegorz czy pare innych osób postarali sie zachodować zarost acy zmordowani niemcy" szczegół ale realistyczny.Natomiast Hindus co do Ryśka chyba dam mu niemieckie łezki-gogle bo na te ruskie u niego czy u innych gagadków jeżdzących na rekonstrukcjach juz patrzeć nie moge.Tylko proszę nie piszcie że takich używali bo nawet jeśli tak to bardzo rzadko a ja chętnie bym fote z nimi zobaczył z okresu wojny.Jak to było w filmie Skazany na blusa-Rychu jeszcze musisz poćwiczyć" ale nie od razu Kraków zbudowano więc weź uwagi do siebie bo chłop sie trochę zna.Hindus zreszta wiesz że zimowe imprezy to misz masz.Wiekszość inscenizacji to 39r i mało komu chce sie kase wwalać na 45 więc na potrzebę imprez jednosezonowych zajezdza wolną amerykanką-tak mi sie wydaje.
Napisano
Na innym nam znanym portalu znalazłem film z tej imprezy-lektor tragedia!!!Sposób opowiadania ciut nie wodzirej na weselu.Ramstein jako podkład masakra.Ale ogólnie da sie oglądać niemcy chociaż troche giną przynajmniej sie starają a nie bez przerwy ładują broń jak w innym filmie z innej zimowej imprezy.Dynamika a nie pykanka to daje efekt....Może kiedys sie to zmieni?????
Napisano
„…Hindus zreszta wiesz że zimowe imprezy to misz masz.Wiekszość inscenizacji to 39r i mało komu chce sie kase wwalać na 45 więc na potrzebę imprez jednosezonowych zajezdza wolną amerykanką-tak mi sie wydaje…”

Klemes jeżeli rzeczywiście sprawa wygląda tak jak piszesz, to jest to w takim razie dla mnie kompletnie niezrozumiałe… Albo od A do Z staramy się robić wszystko jak należy (bez względu na to jaka jest to impreza, jakiego dotyczy okresu, albo w jakim się odbywa sezonie), albo pewne tematy sobie odpuszczamy, skoro wiemy, że sprzętowo nie ogarniamy ich – inaczej wychodzi z tego popelina, a potem zawsze znajdzie się taki Hindus, który będzie się czepiał…

Pozdro
Hindus

P.S. Jeszcze jedna uwaga – Panowie w białych strojach maskujących byli za czyści – sam zarost na tle śnieżnobiałych strojów nie wyglądał przekonywująco…
Napisano
A ja tak troche z innej beczki - gdyby tak ktoś jeszcze worki jutowe czy cos innego pozakładał na te piękne błękitne kosze na smieci z plastyku i zakrył gałganem czy przescieradłem śliczną skrzynie na piasek do posypywania chodnika i znaki drogowe pozakrywał
i od razu lepiej by było ,a tak plastyk w oczy świeci
Było też piekne grafiti na ścianie można wapnem zapaprać (wszystko godzinka roboty koszt minimalny ale jakos organizator nie wpadła na to) Dziwne ,że na takie drobne szczegóły mało kto zwraca uwagę!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie