Skocz do zawartości
  • 0

Sprawa tajemniczej klamry MO

danieloff

Pytanie

Napisano

Niedawno natknąłem się na Rozporządzenie Ministra Bezpieczeństwa Publicznego z dn. 29 września 1948 r. (Dz.U.Nr 47 poz.357 i 357), w którym oficerom resortu bezpieczeństwa zezwala się na noszenie pasa galowego według wzoru określonego w Rozporządzeniu. W załączniku odnalazłem rysunek tej tajemniczej klamry, piszę ajemniczej", gdyż nigdy wcześniej o takiej nie słyszałem. Zafascynowała mnie jako klamrofila i poniekąd kuricologa", gdyż posiada formę tarczy, na której aplikowano orzełka wz.43, czyli tzw. kuricę". Czy ktoś zetknął się z jakimkolwiek zachowanym egzemplarzem takiej klamry, a może zdjeciem? Czy też pozostała ona jedynie projektem w Rozporządzeniu? Bardzo nurtuje mnie ten temat...

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A może jednak nie fals? Temat jest dość wąski, fałszerz musiałby znać przywołane wyżej Rozporządzenie.
W tym punkcie należałoby wspomnieć o klamrach z nałożoną kuricą, wykonywanych samodzielnie przez żołnierzy I i II Armii WP. W sytuacji braków zopatrzeniowych lub nie chcąc nosić paskudnych radzieckich parciano - gumowych pasków, żołnierze wykorzystywali zdobyczne pasy niemieckie, których klamry szlifowali i nakładali na nie kurice", jest na to wiele dowodów w materiale fotograficznym z epoki. Takie klamry są stosunkowo łatwe do wykonania współcześnie - wystarczy zrzyn niemieckiej klamry i oryginalny orzełek typu kurica", umiejętnie nałożone dadzą klamrę trudną do jednoznacznej weryfikacji. Dlatego jestem ostrożny widząc takie wynalazki" na Allegro lub na giełdach, pewność autentycznosci miałbym tylko wtedy, gdybym sam taką wykopał albo dostał od kombatanta.
Tematem wątku jest jednak inna klamra, w klształcie tarczy - czy taką kiedyś widziałeś, abcd?
Napisano
Była to tarczopodobna podkładka mosiężna z nałożonym orłem ˝kuricą˝,wykonanie w miarę profesjonalne,całość teoretycznie podobna do tej z rysunku powyżej,szczegółów nie pamiątam,wówczas nie przykładałem do tego większej wagi.
Napisano
abcd - można powiedzieć, że widziałeś Yeti:-) Mój znajomy kolekcjoner klamer, dla mnie naprawdę poważny autorytet w temacie, powiedział mi przed chwilą, że nigdy takiej klamry nie spotkał, a zbiera klamry praktycznie od lat 70-ych. Jego zdaniem klamra nigdy nie wyszła poza fazę projektu w Rozporządzeniu.
Napisano
Zgadzam się z Tobą, huku, już nawet w 1948 roku kurica" odchodziła nieco w cień, znikała z żołnierskich czapek, zastępowana już od 1945 roku orzełkiem na tarczy amazonek, czyli w zasadzie naśladownictwem wz.19, ale bez korony. Dlatego pewnie nie było sensu umieszczać jej na klamrze funkcjonariuszy bezpieczeństwa publicznego, chociaż jej symbolika nawiązywała do orła z manifestu PKWN. Jedynie na medalu a zasługi w walkach o utrwalanie władzy ludowej" umieszczono jeszcze orła kuricę". Ok. 1948 roku kurica" była już w zasadzie jedynie symbolem jednostek wywodzących swój rodowód z I Armii Wojska Polskiego, jej wizerunek nie pełnił roli godła państwowego, a taki bardziej przysługiwał stróżom porządku publicznego.
Napisano

Niedawno natknąłem się na Rozporządzenie Ministra Bezpieczeństwa Publicznego z dn. 29 września 1948 r. (Dz.U.Nr 47 poz.357 i 357), w którym oficerom resortu bezpieczeństwa zezwala się na noszenie pasa galowego według wzoru określonego w Rozporządzeniu. W załączniku odnalazłem rysunek tej tajemniczej klamry, piszę ajemniczej", gdyż nigdy wcześniej o takiej nie słyszałem. Zafascynowała mnie jako klamrofila i poniekąd kuricologa", gdyż posiada formę tarczy, na której aplikowano orzełka wz.43, czyli tzw. kuricę". Czy ktoś zetknął się z jakimkolwiek zachowanym egzemplarzem takiej klamry, a może zdjeciem? Czy też pozostała ona jedynie projektem w Rozporządzeniu? Bardzo nurtuje mnie ten temat...

Napisano
Link do Rozporządzenia Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego z dnia 29 września 1948 roku o umundurowaniu i oznakach służbowych funkcjonariuszów Milicji Obywatelskiej (pisownia oryginalna):
http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=ACD402FBC587B046BF5D1724644490BD?id=WDU19480470357&type=2
Napisano
w moich dany - -napisane jest klamra w kształcie tarczy z umieszczonym na niej orłem wz.43 najprawdopodobniej nie została jednak wykonana i jak wiele tego typu pomysłów pozostała jedynie na papierze " ja osobiście się z nią nie spotkałem - ale kto wie ? może zacznie się jej wysyp na alledrogo :):):)-pozdro
Napisano
Masz rację, huku, oby do tego nie doszło, bo w zasadzie dla fałszerzy jest to znakomita okazja: odlew tarczki a do tego nałożona kurica, których nawet oryginalnych na rynku kolekcjonerskim nie brakuje. Brak materiału porównawczego to dodatkowe ułatwienie dla fake-makerów. A swoją drogą, szkoda że najprawdopodobniej nigdy tej klamry nie wyprodukowano, byłby ładny okaz do kolekcji. Polskich klamer z godłami wcale nie ma tak wiele do zbierania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie