Shaddow Napisano 9 Styczeń 2010 Autor Napisano 9 Styczeń 2010 Witam wszystkich!Dostałem ostatnio taką oto monetkę i staram się ją jakoś zidentyfikować ale chwilowo coś mi nie wychodzi ;pZnaczy się wiem, że są na niej jakieś inicjały (prawdopodobnie) DS, na tej stronie z inicjałami jest napis po łacinie protector czyli coś z obrońcą, strażnikiem. Nie wiem tylko co oznacza OHVS ale jest to pewnie jakiś skrót. Natomiast z drugiej strony widoczny jest jakieś godło, z tego co udało mi się zauważyć jakiś orzeł, lew, czy coś- gdzieś już widziałem taki znak ;pZałączam zdjęcia dwóch stron, jak również te same zdjęcia ale z obszarami, które zaznaczyłem ;)Z góry dziękuję za pomoc!Pzdr
Shaddow Napisano 9 Styczeń 2010 Autor Napisano 9 Styczeń 2010 A i jeszcze jakbym mógł prosić o pomoc z tą monetą (czy też żetonem) to byłbym wdzięczny ;)
Gniewkos Napisano 9 Styczeń 2010 Napisano 9 Styczeń 2010 Za datek dostawało się chyba taką markę jak teraz serduszko na orkiestrze. Na drugim skanie jest: Także ja pomogłem, datek dla poszkodowanych, coś w ten deseń ale to są tylko moje domysłypozdro!
ad Napisano 9 Styczeń 2010 Napisano 9 Styczeń 2010 Pierwsza moneta to: Szeląg podwójny UlrykDruga to nie monata prędzej żeton.
8total4 Napisano 9 Styczeń 2010 Napisano 9 Styczeń 2010 http://odkrywca-online.pl/uwaga-prosze-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-dzial-monetyguzikimedalepieczeci-i-inne-,658082.html#658082
Shaddow Napisano 14 Styczeń 2010 Autor Napisano 14 Styczeń 2010 Bardzo dziękuję Wam za pomoc w identyfikacji tych monet. Mam jeszcze jedno pytanie- nie wiecie ile one mogą być warte? Ten szeląg pewnie coś koło 100 zł, ale na ten niemiecki żeton nie mam pomysłu.8total4, wiem, czytałem przed napisaniem tematu. Ale niestety nie mogłem zamieścić w tytule informacji na temat tej monety, ponieważ nie wiedziałem czym ona jest (w tym właśnie celu napisałem ten temat). A jeśli chodzi o drugą, pomyślałem o niej dopiero po napisaniu tego tematu i dlatego nie jest ujęta w tytule.
tyfus Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 wystarczy napisać - stara moneta :)co do wyceny - staramy się nie wyceniać przedmiotów, choś to nie jest obowiazujący standard - jeżeli ktoś chce, to może się pokusić, lecz każda wycena niesie za sobą pewien błąd.-pozdro-
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.